Πτωτική πορεία ΜΜΕ και αύξηση αποχής από πηγές ενημέρωσης – Τι δείχνει έρευνα της Ένωσης Συντακτών

Την πτωτική πορεία των κυπριακών μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) και την αύξηση της αποχής των πολιτών από τις πηγές ενημέρωσης κατέδειξε η τρίτη ετήσια αξιολογική έρευνα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κυπριακής δημοσιογραφίας και των λειτουργών της. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποίησε την Τετάρτη η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία.

Η έρευνα διενεργήθηκε τη διμηνία Ιουλίου-Αυγούστου 2023 με πρωτοβουλία και για λογαριασμό της ΕΣΚ σε δείγμα χιλίων ατόμων, με την εμπειρογνωμοσύνη της Cypronetwork και την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε ο Διευθυντής της Cypronetwork, Χρίστος Μιχαηλίδης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου απηύθυνε ο Σάββας Κούννος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων.

Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Φράγκος, Πρόεδρος της ΕΣΚ, επεσήμανε ότι η φθίνουσα πορεία του έντυπου Τύπου συνεχίζεται, προσθέτοντας ότι «φέτος η προτιμησιακή επιλογή του κοινού, για πρώτη φορά, περιορίστηκε κάτω από τις δέκα μονάδες, μόλις στο 9%».

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι πτωτική πορεία ακολουθούν την τελευταία τριετία όλες οι πηγές πληροφόρησης πλην μίας. Η τηλεόραση από το 76% στο 72%, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) από το 73% στο 60%, οι ενημερωτικές ιστοσελίδες από το 48% στο 42%. Μόνο το ραδιόφωνο παρουσίασε ελαφρά άνοδο από το 39% στο 41%. Ακόμη, υπέδειξε πως ο συνολικός δείκτης καταδεικνύει «ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος επιλέγει να μην ενημερώνεται καθόλου, παραμένοντας αμέτοχος στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ αναφέρθηκε στο συμπέρασμα της έρευνας ότι ο κόσμος εμπιστεύεται περισσότερο τους δημοσιογράφους από τα ΜΜΕ που τους απασχολούν, προσθέτοντας ότι φέτος η συγκεκριμένη ψαλίδα έχει ανοίξει κι άλλο. Συγκεκριμένα, ενώ οι δημοσιογράφοι απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του κοινού κατά 48%, τα ΜΜΕ κερδίζουν την εμπιστοσύνη μόνο του 42%. Παράλληλα, τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι θεωρούνται αξιόπιστοι από το 48% των ερωτηθέντων, ενώ τα ΜΜΕ θεωρούνται αξιόπιστα μόνο κατά 37%. «Ως ΕΣΚ, θεωρούμε ότι αυτό ειδικά το αξιολογικό στοιχείο πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα όσους κρατούν τα ηνία του μιντιακού τοπίου στην Κύπρο», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Φράγκος εξέφρασε τη φιλοδοξία της ΕΣΚ στο εγγύς μέλλον να διενεργεί και μια εσωτερική έρευνα εκ παραλλήλου, στην οποία θα καλούνται οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι να αξιολογούν και να κρίνουν το δημοσιογραφικό έργο που παράγεται στον τόπο μας. «Η αυτοκριτική δεν έβλαψε ποτέ κανένα», υπέδειξε.

Από την πλευρά του, ο Χρίστος Μιχαηλίδης, Διευθυντής της Cypronetwork, ανέφερε ότι την τελευταία τριετία καταγράφεται ελαφρά αύξηση των πολιτών που ενημερώνονται από την τηλεόραση, σταθερή άνοδος των ΜΚΔ, μικρή πτώση των portals, εκτόξευση των αγγλικών/αμερικανικών ΜΜΕ, πτώση των περιοδικών, ελαφρά άνοδος των ελληνικών ΜΜΕ και πτώση των εφημερίδων. Σχεδόν ισοβαθμούν η τηλεόραση και τα ΜΚΔ, σημείωσε, προσθέτοντας ότι καλύτερους δείκτες καταγράφουν η τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά τα ΜΚΔ η αρνητική τοποθέτηση είναι μεγαλύτερη από τη θετική, υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας ότι τα παραδοσιακά μέσα συγκεντρώνουν μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ τα ΜΚΔ μικρότερες ηλικίες. Επιπλέον, είπε ότι παρατηρείται πιο θετική αξιολόγηση των εφημερίδων από τις μεγαλύτερες ηλικίες.

«Υπάρχει σταθερότητα έως μείωση των δεικτών», συνέχισε ο Διευθυντής της Cypronetwork, κάνοντας λόγο για μάλλον πτωτική τάση στους δείκτες της αντικειμενικότητας, της δεοντολογίας και της συμπεριφοράς. Ως προς τη διείσδυση των ψευδών ειδήσεων στη χώρα μας, αυτή συναντάται περισσότερο στα ΜΚΔ, σημείωσε, αναφέροντας ως «παράδοξο» το αποτέλεσμα της έρευνας ότι το ραδιόφωνο και οι εφημερίδες έχουν τη λιγότερη αμφισβήτηση.

Επιπλέον, υπέδειξε ότι η στροφή προς τα αγγλικά/αμερικανικά ΜΜΕ δηλώνει κενό στην ενημερωτική/ειδησεογραφική κάλυψη εκ μέρους των κυπριακών ΜΜΕ, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι χρειάζεται η διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας, αναφέροντας ότι θα προστεθούν σχετικές ερωτήσεις στην επόμενη έρευνα.

Ο Σάββας Κούννος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, ανέφερε ότι η έρευνα για την κυπριακή δημοσιογραφία «αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τηνΈρε δημοσιογραφική κοινότητα και όχι μόνο, καθώς αποτυπώνονται οι προτιμήσεις των πολιτών και κατ’ επέκταση οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα τα ΜΜΕ». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «μπορεί να αποτελέσει και παγίδα εάν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, στην προσπάθειά τους να γίνουν αρεστοί, κάνουν εκπτώσεις σε θέματα αντικειμενικότητας».

«Τα αποτελέσματα της έρευνας του 2023 αρχίζουν να δημιουργούν ένα μοτίβο σε σχέση με τις πηγές πληροφόρησης», είπε ο κ. Κούννος, ο οποίος εστίασε στο γεγονός ότι όλο και μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος όγκος ψευδών ειδήσεων βρίσκεται στα ΜΚΔ ενώ η αντίστοιχη αντίληψη για τα παραδοσιακά αλλά και τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης βελτιώνεται σταδιακά.

Καταληκτικά, τόνισε ότι η απάντηση που κυριαρχεί στην έρευνα είναι «το μέτριο», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι συμμετέχοντες δεν απάντησαν με αντικειμενικά κριτήρια αλλά βάσει των προσωπικών τους πεποιθήσεων.

 

Παρουσιάστηκε στη Δημοσιογραφική Εστία το βΙβλίο του Γ. Χαρβαλιά

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Όπως αναφέρει η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας που ετοίμασε η Cypronetwork, ως μέσο ενημέρωσης για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν, τρεις στους τέσσερεις Κύπριους συνεχίζουν να επιλέγουν την τηλεόραση (72%) και έξι στους δέκα τα ΜΚΔ (60%), ποσοστό σχετικά μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Περίπου τέσσερεις στους δέκα επιλέγουν το ραδιόφωνο και τις διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης (41% και 42% αντίστοιχα) και αναλογία 22% τα ξένα ΜΜΕ. Επιπλέον, ένας στους δέκα ενημερώνεται από ελληνικά ΜΜΕ, τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Συγκριτικά με τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς, αύξηση εμφανίζουν τα ποσοστά των αμερικανικών και αγγλικών ΜΜΕ και συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία τα ΜΚΔ.

Όσον αφορά το μέσο ενημέρωσης που προτιμούν οι Κύπριοι, η τηλεόραση παραμένει σταθερή στην πρώτη θέση χωρίς μεταβολή στο ποσοστό της σε σχέση με τις αντίστοιχες έρευνες του 2021 και 2022 (34%), με τα ΜΚΔ να ακολουθούν με 32%. Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα ξένα ΜΜΕ με 12% έναντι 2% και 3% τις περιόδους 2021 και 2022. Το ποσοστό για τις διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης ανήλθε στο 10%, το ραδιόφωνο αναφέρθηκε από το 4% των ερωτηθέντων όπως και τα ελληνικά ΜΜΕ, από το 2% και από μόλις 1% οι εφημερίδες και τα περιοδικά αντίστοιχα.

Ηλικιακά, προκύπτει ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα ενημερώνονται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ενώ αντίθετη τάση σημειώνεται στα ΜΚΔ και τις διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης, που τα προτιμούν άτομα νεαρότερης ηλικίας.

Σε σχέση με τη γενική αξιολόγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τους υψηλότερους δείκτες θετικής τοποθέτησης συνεχίζουν να παρουσιάζουν το ραδιόφωνο και η τηλεόραση (33% και 30% αντίστοιχα) ενώ στις πρώτες θέσεις βρίσκονται και οι Διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης με επίσης 30%. Ακολουθούν τα ΜΚΔ (21%), οι εφημερίδες (19%) και τα περιοδικά (17%).

Όσον αφορά τα κριτήρια της αντικειμενικότητας, της ποιότητας και της αξιοπιστίας, δεν παρατηρούνται αξιοσημείωτες μεταβολές. Σημειώνεται επίσης ότι, όσον αφορά εφημερίδες και περιοδικά, το ποσοστό όσων δεν τοποθετήθηκαν ήταν μεγαλύτερο.

Αναφορικά με την αξιολόγηση της δημοσιογραφίας στην Κύπρο, ποσοστό 37% αξιολόγησαν θετικά την ποιότητα των ΜΜΕ και 35% την αντικειμενικότητα, το ήθος/δεοντολογία των ΜΜΕ αξιολόγησε θετικά το 34%, τη συμπεριφορά το 32%, την εγκυρότητα των ειδήσεων το 31% και την εξειδίκευση/γνώση αντικειμένου το 30%. Τρεις στους δέκα περίπου θεωρούν πως υπάρχει οικονομική εξάρτηση (32%) καθώς και πολιτική επιρροή (33%) στα κυπριακά ΜΜΕ, ποσοστά χαμηλότερα από τις προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Σημειώνεται επίσης ότι πέντε στους δέκα Κύπριους δηλώνουν ότι είναι υψηλός ο βαθμός διείσδυσης των ψευδών ειδήσεων στην Κύπρο. Η άποψη αυτή επικρατεί κυρίως στους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις ηλικίες 25 – 54. Το 35% πιστεύει πως είναι μέτρια η διείσδυση των ψευδών ειδήσεων και 14% θεωρεί πως υπάρχει σε πολύ μικρό βαθμό έως και καθόλου, άποψη που υποστηρίχθηκε κυρίως από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Όσον αφορά το μέσο ενημέρωσης με τις περισσότερες ψευδείς ειδήσεις, το 60% υπέδειξε τα ΜΚΔ (ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές), το 20% την τηλεόραση (μειωμένο σε σχέση με την περσινή χρονιά) και το 12% τις διαδικτυακές πύλες.

Από τις τοποθετήσεις των πολιτών σε σημαντικό αριθμό δηλώσεων προκύπτει πως ένας στους δύο εμπιστεύονται τους Κύπριους δημοσιογράφους (48%) και το 42% τα ΜΜΕ της Κύπρου γενικότερα, ποσοστά που αν και με μικρή μείωση παρουσιάζουν μια σταθερότητα. Επίσης, αναλογία 48% θεωρεί τους Κύπριους δημοσιογράφους αξιόπιστους, 37% υποστηρίζει την αξιοπιστία των ΜΜΕ στην Κύπρο και το 32% την ελευθερία έκφρασης των Κύπριων δημοσιογράφων. Παράλληλα, το 37% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως οι δημοσιογράφοι κάνουν υπέρβαση εξουσίας (ποσοστό μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές), 37% θεωρεί πως οι επιχειρήσεις είναι υποστελεχωμένες και 32% ότι επικρατεί εργασιακή ανασφάλεια στον χώρο των ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι το 32% πιστεύει ότι οι Κύπριοι δημοσιογράφοι έχουν ελευθερία έκφρασης.

Ακολουθήστε το Balla στο Facebook, στο Instagram και στο TikTok

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Φρέναρε την Ατλέτικο Μαδρίτης η ουραγός Αλμερία! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Μπλόκαρε στην έδρα της ουραγού Αλμερίας η Ατλέτικο Μαδρίτης! Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την...

Επιστροφή στις νίκες για την Τζένοα! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Στο Λουίτζι Φεράρις η Τζένοα κέρδισε με 2-0 την...

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 3-1: Πράσινο το ντέρμπι και το πλεονέκτημα έδρας!

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο θριαμβευτής στο μεγάλο ντέρμπι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, καθώς...

Επική γκάφα Πάμπλο Γκαρσία: Είπε ΠΑΟΚ αντί για Πανσερραϊκός στις δηλώσεις του…

Ο Πανσερραϊκός αναδείχθηκε ισόπαλος χωρίς σκορ (0-0) με τον Ατρόμητο στις Σέρρες και...

ΑΕΚ: Το φιλί του Ματίας Αλμέιδα στον μικρό Γιάννη μετά το ματς με τη Λαμία! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο μικρός φίλος του ΠΑΟΚ, Γιάννης Παπαστεφανάκης, είδε από...

Η Μόντσα βύθισε κι άλλο τη Σαλερνιτάνα!

Την νίκη με 2-0 πανηγύρισε η Μόντσα στην έδρα...

ΜΑΣΤΡΟΣ!

Επάγγελμα πρωταθλητής για τον κόουτς της πετοσφαιρικής Ομόνοιας. Κυριολεκτικά…μάστρος...

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ…

Ξεκάθαρο μήνυμα από τους φίλους της Ομόνοιας προς την...

Η σοβαρότητα, το κίνητρο… και ο Θέμης!

Η ΑΕΛ κατάφερε να νικήσει την ΑΕΖ με ανατροπή...

Να κάνει… repeat, 20 μέρες μετά στο ίδιο γήπεδο!

Η τελευταία εκτός έδρας νίκη της Ομόνοιας στο πρωτάθλημα,...

Για το +5… και το ακουστικό σε ΑΛΦΑΜΕΓΑ και «ΠΑΠ»!

Η ΑΕΚ είναι έτοιμη να εκστρατεύσει στο «Στέλιος Κυριακίδης»...

Αγκαλιά με το ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ η Ομόνοια! (ΦΩΤΟΣ)

Με το καλημέρα στους τελικούς του πρωταθλήματος βόλεϊ η...

Μετά τη… μάχη της παραμονής, τα ντέρμπι! (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ)

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου η προσοχή ήταν στραμμένη στην...

H τελευταία του ΑΠΟΕΛ στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το ΑΠΟΕΛ ετοιμάζεται να μπει στην τελική ευθεία της...

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 0-0 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Η απόλυτη ισορροπία στις Σέρρες!

Πριν την έναρξη του Πανσσερραϊκός - Ατρόμητος στις Σέρρες...

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ…

 Οι εμφανίσεις του Μελίσσα, ανοίγουν το δρόμο για να...

ΜΠΟΡΝΜΟΥΘ 0-1 ΣΙΤΙ: Το γκολ του Φόντεν ήταν αρκετό!

Η Μάντσεστερ Σίτι πήρε το διπλό στο Vitality Stadium για την...

Μέγας… Χάρι Κέιν με γκολ στο 91′, «ξελάσπωσε» την προβληματική Μπάγερν! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Η Μπάγερν βρήκε το... ιατρικό με πρωταγωνιστή τον Χάρι Κέιν. Οι...

Βόκολος: «Ο Τσιλούλης δεν έπαιξε γιατί με ενημέρωσε ότι έχει υπογράψει στην ΑΕΚ»!

Ο Λεωνίδας Βόκολος αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου μετά το...

Τα σενάρια για το αριστερό άκρο και η πιθανή 11άδα!

Ο Κορέια είναι τιμωρημένος, ο Κίκο είναι εγχειρισμένος και...

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: «Να έρθει ο κόσμος να μας στηρίξει…»

Μετά την ισοπαλία με τον Οθέλλο, ο προπονητής της...

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ;

 Όλα τα λεφτά για το Χριστόδουλο και τη Νέα...

ΣΑΚΚΑΣ: «Ικανοποιημένος ναι… χαρούμενος όχι για τον βαθμό…»

Μετά την ισοπαλία με τη Νέα Σαλαμίνα, ο προπονητής...

ΠΡΙΝ 5 ΜΗΝΕΣ

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2023 συνέβησαν τα γνωστά γεγονότα στο...

ΤΟ 2024!

Συμβαίνουν και αυτά στο ποδόσφαιρο του σήμερα! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ.

ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ 1-1 ΟΘΕΛΛΟΣ: Το μοίρασαν στο «Αμμόχωστος» (ΦΩΤΟΣ)

Δεν ανέδειξε νικητή η αναμέτρηση στο «Αμμόχωστος». Νέα Σαλαμίνα και...

ΒΙΝΤΕΟ: Τρομακτικές εικόνες-Η στιγμή που αρκούδα επιτίθεται σε υπάλληλο τσίρκου…

Τρομακτικές στιγμές έζησε ένας υπάλληλος τσίρκου στην Κίνα, με...

ΝΕΟΣ ΚΟΟΥΤΣ!

Ο Αλέξης Γαρπόζης είναι ο κανονικός προπονητής της ΑΕΛ,...

Αν. Διευθυντής Φυλακών: Αναγκαστική η επαφή ανήλικων κρατουμένων με καταδίκους… (ΒΙΝΤΕΟ)

Τεράστιο πονοκέφαλο προκαλεί στη διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών η...

ΠΑΝΤΣΕΟΝ: «Συγκεντρωνόμαστε στην Ομόνοια…»

Μετά την ήττα από την ΑΕΛ, ο προπονητής της...

ΣΕ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ…

Κάπως έτσι, απάντησε ο Παπασταύρου στο Γιάνσον. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ.

ΓΑΡΠΟΖΗΣ: «Εδώ και ένα μήνα οι παίκτες δεν πήραν ρεπό…»

Μετά τη νίκη της ομάδας του επί της ΑΕΖ,...

ΑΕΛ 2-1 ΑΕΖ (ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ)

https://youtu.be/51peM0Se4f0

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΟΝ ΘΥΜΑΣΤΕ;

Αυτός είναι ο Γιάννης Αναστασίου. Θα τον θυμάστε (λογικά)...

ΕΞΕΛΙΞΗ με Ζαχαρίου στην Ομόνοια…

Με την επιστροφή του Γιάννη Αναστασίου στο «Ηλίας Πούλλος»...

ΤΟΝ…ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!

Το πιθανότερο σενάριο για τον Ντε Λούκας. Να λυθεί πρόωρα...

To ΠΡΟ-ΠΟ του Μάλε για την πρεμιέρα των πλέι οφ… (ΒΙΝΤΕΟ)

Όπως και σε κάθε επεισόδιο της εκπομπής Balla με...

ΝΕΟΣ ΚΟΟΥΤΣ!

Ο Αλέξης Γαρπόζης είναι ο κανονικός προπονητής της ΑΕΛ,...

ΜΑΖΙΤΣ-ΞΕΝΙΑ

Από τότε που έφυγε ο Σέρβος, άρχισε η αντίστροφη...

ΑΝΔΡΕΑΣ-ΑΕΛ

Παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ομάδα ο τέως πρόεδρος. Χωρίς ωστόσο...

ΕΚΕΙ Ο ΤΙΜΟΥΡ!

Πήγε να δει το Εθνικός-Καρμιώτισσα ο ομοσπονδιακός προπονητής Τιμούρ...

Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Μεγάλη νίκη για ΕΝΑΔ… μακελειό για την παραμονή! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ) 

Από την στιγμή που στο α’ γκρουπ αναμετρήθηκαν σήμερα...

INSTAGRAM