Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, οι διεθνείς εξελίξεις, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας, ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αντιπρόεδρο της Κίνας κ. Χαν Ζενγκ, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και επαναβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε ο Αντιπρόεδρος της Κίνας κατά τη συνάντηση, μιλώντας μέσω διερμηνέα, «είναι σημαντικό οι δύο μας χώρες να εργαστούν μαζί για να προωθήσουν την παραδοσιακή φιλία τους και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και τις ανταλλαγές, καθώς και για ένα υψηλότερου επιπέδου της κυπρο-κινεζικής στρατηγικής σχέσης».

Επανέλαβε, επίσης, τη διατήρηση της διαχρονικής στήριξης της χώρας του εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και στη βάση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυπριακής Κυβέρνησης για τις διαχρονικές θέσεις αρχών της Κίνας στο Κυπριακό και για τη σταθερή της υποστήριξη της εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε, εξάλλου, τη σταθερή προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πολιτική της «Μίας Κίνας», και εξέφρασε τη βούληση για περαιτέρω αξιοποίηση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως οι επενδύσεις, το εμπόριο, ο τουρισμός.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι προσβλέπει σε μια επικείμενη επίσκεψη του στην Κίνα «για συζήτηση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς με τον Πρόεδρο της χώρας κ. Σι Τζινπίνγκ».

Τέλος, ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας».