Πολλοί θα θυμούνται πέρυσι, την απέλπιδα προσπάθεια της διοίκησης των “Μπλαουγράνα” να βρει τους οικονομικούς πόρους ώστε να προσχωρήσει σε μεταγραφικές κινήσεις.
Αποδέχτηκε τη χορηγία της εταιρείας Spotify για να μετονομαστεί το “Καμπ Νόου”, πούλησε ποσοστά και δικαιώματα άλλων εταιρειών συμβεβλημένων με το σύλλογο, ώστε να έχει τα χρήματα να διαπραγματευτεί με γραφεία μάνατζερ και ομάδες.Φέτος κινήθηκε πολύ πιο έξυπνα, έθεσε στόχους από το προηγούμενο διάστημα και έφερε ελεύθερους ή δανεικούς που την ανεβάζουν επίπεδο.

Κέρδισε 44 εκατομμύρια

Τέσσερις παίκτες αποχώρησαν αφήνοντας κέρδος στη Μπαρτσελόνα το φετινό καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, ο Ουσμάν Ντεμπελέ κόστισε 50 εκατομμύρια στην Παρί Σεν-Ζερμέν για να τον πάρει από τη Βαρκελώνη και αυτή ήταν η μεγαλύτερη οικονομική “ανάσα”.

Επίσης, ο Φρανκ Κεσιέ αποχώρησε με 12.5 εκατομμύρια ευρώ για την Αλ Αχλί της Σαουδικής Αραβίας. Ο Νίκο Γκονθάλεθ μεταγράφηκε στην Πόρτο αντί 8.4 εκατομμυρίων και ο Αμπντέ Εζαλζούλι στην Μπέτις με 7.5 εκατομμύρια.

Συνολικά, η διοίκηση της Μπαρτσελόνα έβαλε στα ταμεία της 78,4 εκατομμύρια από τις πωλήσεις. Να αναφερθεί εδώ, ότι αποχώρησαν κι άλλοι παίκτες που είτε αποδεσμεύτηκαν, είτε παραχωρήθηκαν με τη μορφή δανεισμού, είτε έληξαν και δεν ανανεώθηκαν τα συμβόλαιά τους.

4+2 παικταράδες με… ψίχουλα

Το θετικό πρόσημο στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου για τους “Μπλαουγράνα” προκύπτει από τις έξυπνες προσθήκες. Ουσιαστικά το μεγαλύτερο ποσό που ξόδεψε το καλοκαίρι, ήταν τα 31 εκατομμύρια ευρώ για τον Βίτορ Ρόκε, ο οποίος ωστόσο, θα ενταχθεί στην ομάδα τον Ιανουάριο.

Στο υπάρχον ρόστερ ο μοναδικός παίκτης που ήρθε με αντίτιμο προς την ομάδα που ανήκε, είναι ο αμυντικός μέσος Οριόλ Ρομέου, από τη Τζιρόνα.

Απο ‘κει κι έπειτα, ο Λαπόρτα σε συνεργασία με τον τεχνικό διευθυντή Ντέκο και τον Τσάβι, έφεραν στη Βαρκελώνη τον πρωταθλητή Ευρώπης Ιλκάι Γκιουντογκάν ως ελεύθερο από τη Μάντσεστερ Σίτι, καθώς και τον Ίνιγο Μαρτίνεθ από την Αθλέτικ Μπιλμπάο για να συμπληρώσει την τετράδα των στόπερ.

Στην τελευταία μέρα των μεταγραφών δε, πρόσθεσε στο ρόστερ της τους δύο… Ζοάο, που γεμίζουν ποιότητα τις επιλογές του Τσάβι στις θέσεις τους. Ο λόγος για το δεξιό μπακ Ζοάο Κανσέλο και τον επιθετικό Ζοάο Φέλιξ, οι οποίοι αποκτήθηκαν ως δανεικοί από Μάντσεστερ Σίτι και Ατλέτικο Μαδρίτης, αντίστοιχα.

Χωρίς οψιόν αγοράς αμφότεροι, αλλά η “Μπάρτσα” πλέον κινείται κυρίως με τη λογική να είναι ανταγωνιστική την κάθε σεζόν που έρχεται, χωρίς να κοιτάζει σε όλες τις περιπτώσεις μακροπρόθεσμα.