Την προτεραιότητα που αποδίδει η Ελλάδα στην επίλυση του Κυπριακού και στη σημασία του να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «REAL NEWS».

«Το Κυπριακό παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Εργαζόμαστε ώστε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου ο Κύπριος Πρόεδρος και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων», σημείωσε σχετικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη συνάντησή του με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει άριστο επίπεδο συνεργασίας τόσο με την κ. Ολγκίν, όσο και με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα.

«Επικοινωνούμε και βρισκόμαστε τακτικά για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών», επεσήμανε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι κατά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα συζητήθηκε και το θέμα του Κυπριακού.

«Η ελληνική θέση είναι σαφής. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Θα πρέπει να εκκινήσει ο διάλογος και να υπάρξει μία παραγωγική συζήτηση, η οποία θα μας οδηγήσει σε μία βιώσιμη και ωφέλιμη λύση για το Κυπριακό στο πλαίσιο των ψηφισμάτων», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ελληνική και η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκονται σε συμφωνία ως προς το ότι «η βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την εκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό».

Ευρύτερα, όσον αφορά το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν θα συναντηθούν εκ νέου τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και εφόσον κριθεί σκόπιμο θα συναντηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Επιπλέον, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί  στο τέλος του έτους στην Άγκυρα, ενώ ενδιαμέσως θα υπάρξει ένας νέος γύρος πολιτικού διαλόγου θετικής ατζέντας και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ερωτηθείς, για το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, το οποίο η ελληνική πλευρά θα θέσει επί τάπητος «όταν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες».

«Θα πρέπει να έχει εδραιωθεί απολύτως το κλίμα ειλικρίνειας και αμοιβαίας κατανόησης, ιδίως μέσα από την εμπέδωση και την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών της θετικής ατζέντας. Εξ αρχής είχαμε πει ότι θα βαδίσουμε βήμα-βήμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο», υπογράμμισε.

Συνολικά, ο κ. Γεραπετρίτης αξιολόγησε ως θετική την επίσκεψη της ελληνικής πλευράς στην Άγκυρα, κάνοντας λόγο για ειλικρινές κλίμα και διαβουλευτική διάθεση και από τα δύο μέρη.

«Δεν θεωρώ αρνητικό το ότι καταγράψαμε τις διαφωνίες μας. Και τούτο διότι είναι αναγκαίο για οιαδήποτε διαδικασία διαλόγου να μπορούμε να συζητούμε και για εκείνα στα οποία διαφωνούμε, χωρίς να παράγεται ένταση και κρίση», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ