Στην παρουσία αρκετών ιδρυτικών μελών, των πρώην προέδρων, της ηγεσίας του ΚΟΑ και της ΚΟΕ, και εκπρόσωπους των χορηγών, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2023 η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), η οποία διεξήχθη ανήμερα των 50ων γενεθλίων της ΕΑΚ!

Η ένωση των δημοσιογράφων του αθλητικού ρεπορτάζ ιδρύθηκε στις 25/09/1973, σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα τότε γραφεία του ΚΟΑ. Μισό αιώνα αργότερα, η ΕΑΚ γιόρτασε αυτό το σημαντικό ορόσημο, με τους πρώην προέδρους Ζαχαρία Κυριάκου, Σάββα Κοσιάρη, Παναγιώτη Φελλούκα και τον νυν πρόεδρο Ηρόδοτο Μιλτιάδους, να σβήνουν τα κεράκια της τούρτας των 50χρονων. Παρόντες στη γενική συνέλευση ήταν και δύο εγγόνια του Ντίνου Θεοδώρου, δεύτερου προέδρου της ΕΑΚ, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Από τα ιδρυτικά μέλη, παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Έγκωμης και επίτιμος πρόεδρος ΕΑΚ Zαχαρίας Kυριάκου και οι Kώστας Πραξιτέλους, Λουκής Tερεζόπουλος, Kώστας Aραβής, Πανίκος Tίτας, Φοίβος Xρίστου, Λάκης Aβρααμίδης. Οι πρωτεργάτες της ΕΑΚ, μαζί με όλα τα ιστορικά της μέλη, θα τιμηθούν σε μεγάλη εκδήλωση που προγραμματίζεται για το τέλος του χρόνου. Στη διάρκεια της συνέλευσης, κρατήθηκε μονόλεπτος σιγή εις μνήμη των ιδρυτικών μελών που έφυγαν από τη ζωή, ανάμεσα τους και ο πρώτος πρόεδρος Ντίνος Κωνσταντινίδης (το 2009).

«Λόγω της δράσης των προαναφερθέντων και πολλών άλλων, η ΕΑΚ έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός φορέας του αθλητισμού και της κοινωνίας της Κύπρου. Η αναγνώριση που απολαμβάνουμε από την Πολιτεία και τους Αθλητικούς Φορείς και η σημαντικότητα των εκδηλώσεων μας, με αποκορύφωμα τη Γιορτή Αρίστων, αποτελούν ώθηση για όλα όσα κάνουμε σήμερα», τόνισε ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους, κάνοντας τον απολογισμό του Δ.Σ.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρο του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Γιώργος Φράγκος. Στη Γ.Σ. έδωσαν το παρών τους τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΟΑ Σωτήρης Αδάμου, Μιχάλης Ιωάννου και Κάλλη Χατζηιωσήφ, ο πρόεδρος της ΚΟΕ Γιώργος Χρυσοστόμου, ο Πάμπος Χρίστου εκ μέρους της ΟΠΑΠ Κύπρου, οι Νίκος Νικολάου και Μύρια Πίττα εκ μέρους της Cyta. Ο επί σειρά ετών εθελοντικά νομικός σύμβουλος της ΕΑΚ Γιάννης Ιωάννου, στη μνήμη του πατέρα του, έκανε εισφορά για το άνοιγμα του ταμείου αλληλεγγύης δυσπραγούντων αθλητικών συντακτών. Ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΑΚ Δημήτρης Δημητρίου, με τη σειρά του, πρόσφερε το βιβλίο του που ετοιμάζει αυτή την περίοδο, με θέμα τις συμμετοχές των κυπριακών ομάδων στην Α΄ Εθνική, για στήριξη του ταμείου.

Ο πρόεδρος της ΕΑΚ Ηρόδοτος Μιλτιάδους, στον απολογισμό του Δ.Σ., έκανε αναφορά στα διάφορα θέματα που «τρέχει» αυτή την περίοδο η ΕΑΚ. Για το εργασιακό, μίλησε για τη λίστα ανέργων της ΕΑΚ, το αποταμιευτικό σχέδιο με την CNP CYPRIALIFE, τις συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα και προστασία των μελών. Για το εκπαιδευτικό, αναφέρθηκε στις υποτροφίες από Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Frederick και UCLAN, τη συμμετοχή της ΕΑΚ στο ετήσιο σχολείο του ΠΣΑΤ στην Ολυμπία και το επικείμενο 34ο Συνέδριο ΕΑΚ-ΠΣΑΤ, που θα διεξαχθεί στην Πάφο μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 2 Νοεμβρίου.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, στις 31 Οκτωβρίου, θα διεξαχθούν τα Δ’ Δημοσιογραφικά Βραβεία της ΕΑΚ. Στις 11 Ιανουαρίου 2024 θα λάβει χώρα η 51η Γιορτή Αρίστων στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Στο οικονομικό, ο πρόεδρος καλωσόρισε τις Carlsberg και Άλφαμεγα στη χορηγική οικογένεια της ΕΑΚ, ενώ τόνισε ότι μετά το πλεόνασμα που παρουσίαζε η Ένωση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φέτος προϋπολογίστηκε η χρονιά ως break even, με το πλεόνασμα να αξιοποιείται για τις δράσεις των 50χρόνων. Ευχαρίστησε επίσης τους χορηγούς και υποστηρικτές της ΕΑΚ. Το Μέγα Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου. Τους Χρυσούς Χορηγούς και Υποστηρικτές Cytavision, Unicars, Τράπεζα Κύπρου. Τους Χορηγούς και Υποστηρικτές Hercules, Psaltis Auto Parts, CNP CYPRIALIFE, Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ, Carlsberg, Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Και τον σπουδαίο συνοδοιπόρο της ΕΑΚ, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Στον απολογισμό του Δ.Σ., αναφέρθηκε επίσης σε θέματα Διεθνών Σχέσεων, Γυναίκας, Τουρκοκυπρίων, Σταδίων, Αποκέντρωσης και την ομάδα μπάσκετ της ΕΑΚ. Τη γενική συνέλευση προέδρευσε ο Παναγιώτης Φελλούκας, με βοηθούς τους Δήμητρα Νικολάου, Σάββα Πηλακούτα και Θεόδωρο Κόμπο.

Τον οικονομικό απολογισμό της ΕΑΚ έκανε ο ταμίας Μάριος Χατζηστυλλής.

Ο γενικός γραμματέας Μικαέλο Παπαδάκης προχώρησε στην ανακήρυξη των νέων τακτικών μελών της ΕΑΚ που είναι οι Χαρά Σαββίδου, Πέτρος Δαπόλας, Φίλιππος Σωτηρίου, Μάριος Γρηγορίου, Σταύρος Γιάγκου, Μαρία Βαρσαμίδη, Πάνος Κώστα, Γιώργος Λεωνίδου, Στυλιανός Σταύρου και Λοΐζος Μωυσέως.

Η Γενική Συνέλευση έκλεισε με σειρά ερωτοαπαντήσεων και τοποθετήσεων από τους παρευρισκόμενους.