Δεδομένου της αδυναμίας που παρουσιάζει η Αστυνομία στην εξιχνίαση εμπρησμών ή βομβιστικών υποθέσεων, σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου, αποτέλεσε κοινή συνισταμένη κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στον απόηχο της εγκληματικής ενέργειας σε βάρος της μητέρας του διαιτητή Μενάλου Αντωνίου, η οποία συνδέεται με το ποδόσφαιρο, πως το βάρος πέφτει στην πρόληψη παρόμοιων περιστατικών.
Μετά το αίτημα της ΚΟΠ για συνάντηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας, συγκλήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Γιώργου Κούμα, τον Σύνδεσμο Διαιτητών αλλά και διαιτητών, ενώ της σύσκεψης προήδρευσε ο Αρχηγός Αστυνομίας. Στη σύσκεψη, συμμετείχε επίσης ο Βοηθός Αρχηγός, Θεμιστός Αρναούτης, ενώ η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, συμμετείχε στα αρχικά στάδια και στη συνέχεια αποχώρησε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκα στο επίκεντρο οι εγκληματικές ενέργειες σε βάρος των διαιτητών, ενώ αποτέλεσε κοινή συνισταμένη πως το βάρος θα πρέπει να ριχθεί στην πρόληψη, αφού η εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων, αποτελεί μεγάλο μειονέκτημα για την Αστυνομία.
Είναι για αυτό το λόγο, που συμφωνήθηκε πως θα πρέπει να διαβιβάζονται στην Αστυνομία οι οποιεσδήποτε πληροφορίες που υπάρχουν, ειδικότερα όταν αυτές αφορούν απειλές, ώστε να αξιολογούνται και να λαμβάνονται μέτρα, με σκοπό την αποτροπή εγκληματικών ενεργειών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποτέλεσε παραδεκτό γεγονός πως δηλώσεις ή τοποθετήσεις παραγόντων πυροδοτούν το κλίμα και δημιουργούν καταστάσεις, έπειτα από τις οποίες ενδεχομένως διαιτητές να αποτελέσουν στόχο κακόβουλων ενεργειών ή και να υποκινηθούν φαινόμενα βίας.
Για αυτό το θέμα εκφράστηκαν ανησυχίες από τους εμπλεκόμενους, αφού πολλές φορές, διάφορες τοποθετήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την στοχοποίηση διαιτητών.
Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί, με την Αστυνομία από την πλευρά της να καλεί τους εμπλεκόμενους να διαβιβάζουν τις οποιεσδήποτε πληροφορίες, με σκοπό πέσει το βάρος στην πρόληψη.
Υπενθυμίζεται, πως σε ότι αφορά τις δηλώσεις παραγόντων που αφορούν την διαιτησία, ο Πειθαρχικός Εισαγγελέας της ΚΟΠ, Στέλιος Νικολάου, σε ανακοίνωση του, επέστησε την προσοχή σε σωματεία και παράγοντες, τονίζοντας πως απαιτείται από όλους σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Όπως ανέφερε, «όλα τα Σωματεία και οι παράγοντες τους, όπως σταματήσουν τις πιο πάνω ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν τους σχετικούς κανονισμούς και οι οποίες δημιουργούν και/ή καλλιεργούν δυσπιστία και/ή καχυποψία και/η προκαλούν φαινόμενα βίας στο χώρο της διαιτησίας και στο άθλημα του ποδοσφαίρου, ενώ παράλληλα θίγουν και/ή μειώνουν το κύρος διαφόρων προσώπων οι οποίοι ευρίσκονται στο χώρο του ποδοσφαίρου».