Ο Δημήτρης Αγραβάνης έθεσε εαυτόν εκτός Εθνικής ομάδας και αποκαλύπτει στο SPORT24 τι ακριβώς συνέβη και τον οδήγησε στην έξοδο.

Όλα τα ‘χε η Μαριορη της Εθνικής, δυο πράγματα της έλειπαν για να απογίνει το πράγμα…

Το ένα είναι να ψάχνει, λέει, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παπούτσια στο Λος Αντζελες, λες και δεν έχει άλλες έννοιες… Το δεύτερο είναι να ψάχνει παραλία για να απλώσει την κορμάρα του ο Δημήτρης Αγραβάνης!

Το κίνημα της πετσέτας

Δεν ξέρω εάν ο…ορφανός από ομάδα (όπως του είχε λάχει και πέρυσι μεσούντος του EuroBasket) ξανθομάλλης φόργουορντ ανήκει στο περιβόητο «Κίνημα της πετσέτας», σίγουρα πάντως ανήκει στο Κίνημα των αντιφρονούντων, εξ ου και η κατά το μάλλον ή ήττον βίαιη αποχώρηση του από την Εθνική, μόλις 16 ημέρες πριν από την πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ζορίστηκα να τον βρω, είναι η αλήθεια…

Του έστειλα ένα μήνυμα χθες το μεσημέρι και μού απάντησε μόλις έληξε το ματς της Εθνικής με την Ιταλία…

Λακωνικός εγώ, τον ρώτησα «Τι έγινε φίλε;»

Λακωνικότερος εμού αυτός μού αποκρίθηκε «Όλα καλά»!

Τρόπος του λέγειν, όλα καλά.

Χειρότερα δεν γινόταν!

Τον πέτυχα πριν από λίγη ώρα, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς την παραλία του Σχοινιά: εκεί (φαντάζομαι πως) τα νερά θα ήταν ήρεμα, αλλά ο ίδιος υπήρξε χειμαρρώδης!

«Τι έγινε; Τι να γίνει; Έγινε αυτό που νομίζω ότι έπρεπε να γίνει» τονίζει και εξηγεί τα διατρέξαντα με το νι και με το σίγμα!

«Όταν μου τηλεφώνησε ο Δημήτρης Ιτούδης για να με ενημερώσει ότι με είχε συμπεριλάβει στο προσκλητήριο, μού είπε επί λέξει «Δημήτρη, θέλω να παλέψεις, όσο περισσότερο μπορείς, ανεξαρτήτως του εάν θα βρίσκονται στην ομάδα ο Γιάννης και ο Κώστας Αντετοκούνμπο».

«Σε παρακαλώ, μη μού κάνεις καψόνια»

«Κόουτς θα κάνω αυτό που κάνω πάντα» του απάντησα. Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, αλλά σε παρακαλώ πολύ, μη μού κάνεις καψόνια όπως πέρυσι (ΣΣ: σαν σήμερα, κατά διαβολική σύμπτωση, σκορ 80-87) που έβαλα 25 πόντους εναντίον της Ισπανίας στο φιλικό ματς στη Μαδρίτη και στο τουρνουά Ακρόπολις με έβαζες 4-5 λεπτά.

Ο κόουτς με καθησύχασε και μού είπε ότι θα είναι δίκαιος απέναντι μου, οπότε δεν είχα κανέναν λόγο να μην ανταποκριθώ στην πρόσκληση.

Ειλικρινά έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου στην προετοιμασία, άλλωστε όπως είχε συμβεί και πέρυσι, αυτή τη στιγμή δεν έχω ομάδα σε συλλογικό επίπεδο και η Εθνική θα μού έδινε την ευκαιρία να βρω την επόμενη στέγη μου.

Άρχισαν, λοιπόν, τα φιλικά ματς και αισθάνθηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Με έβαλε τέσσερα λεπτά με τη Σλοβενία στη Λιουμπλιάνα, 10 λεπτά με τη Σλοβενία στο ΟΑΚΑ και ένα λεπτό με τη Σερβία, ενώ με απέκλεισε από τη δωδεκάδα του χθεσινού αγώνα με την Ιταλία».

Το «Δεν με σέβεσαι» και το δάχτυλο στο κούτελο

«Χθες το πρωί όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα ντυθούμε για τον αγώνα ο Καλαϊτζάκης και εγώ, σηκώθηκα και του είπα ότι «δεν με σέβεσαι, γι αυτό αποχωρώ και εύχομαι στην ομάδα καλή επιτυχία.

Αναφέρθηκα επί λέξει σε disrespect για να καταλάβει και ο Γουόκαπ τι εννοούσα και εξήγησα ότι δεν μού έδωσε την ευκαιρία να παλέψω και να διεκδικήσω τη θέση. Αντέδρασε και με ρώτησε «Για ποιο disrespect μιλάς;» και του απάντησα «Ξέρεις εσύ», δείχνοντας του με το δάχτυλο το κούτελο μου, για να θυμηθεί την κουβέντα που είχαμε κάνει προτού αρχίσει η προετοιμασία.

Ύστερα άρχισε να λέει κάποιες γνωστές κακές κουβέντες στα σέρβικα, αλλά δεν έδωσα συνέχεια. Γύρισα, είπα στα παιδιά «Να φωνάξουμε όλοι μαζί “Ελλάς”, μάζεψα τα πράγματα μου και έφυγα.

Καταλαβαίνει ο καθένας ότι οι λόγοι της αποχώρησης μου δεν είναι προσωπικοί, όπως γράφτηκε, αλλά αγωνιστικοί».

Ο Ιτούδης και το πιστόλι στον κρόταφο

Υπάρχει βεβαίως και η συνέχεια σε αυτή την υπόθεση…

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς με την Ιταλία, ο Δημήτρης Ιτούδης υπήρξε φειδωλός στα σχόλια του γι’ αυτή την υπόθεση, τονίζοντας τα εξής:

«Δεν άλλαξε τα δεδομένα η αποχώρηση του Αγραβάνη. Εδώ οι αθλητές έρχονται εθελοντικά, όχι με το πιστόλι στον κρόταφο. Άλλωστε ήταν στο προπονητικό πλάνο να μείνουν έξω ο Αγραβάνης και ο Καλαϊτζάκης απόψε. Κάναμε την προσπάθειά μας και ήμασταν στον δρόμο που εκείνος πορεύθηκε. Έθεσε εαυτόν εκτός Εθνικής. Λεπτομέρειες θα μου επιτρέψετε να μην πω. Έχω επικοινωνήσει με 22 αθλητές, τηλεφωνικά ή δια ζώσης. Κάποιος λέει “έρχομαι”, κάποιος λέει “δεν μπορώ”. Αυτό.»

«Σταμάτα τα ψέματα, πες για τις βρισιές σου στα σέρβικα»

Μερικές ώρες αργότερα ο Αγραβάνης έδωσε τη δική του διάσταση στο Instagram με τη φράση «Σταμάτα τα ψέματα, πες για τις βρισιές σου στα σέρβικα», το οποίο εν συνεχεία απέσυρε.

«Γιατί το απέσυρες;» τον ρώτησα…

«Διότι όσοι έπρεπε να το δουν, το είδαν και κατάλαβαν. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε όταν έρθει η στιγμή» απάντησε.

Σαν σήμερα (11 Αυγούστου) πριν από έναν χρόνο ο Αγραβάνης οργίαζε στη Μαδρίτη και-απόντος του Γιάννη Αντετοκούνμπο-οδηγούσε την Εθνική στη νίκη επί της Ισπανίας με 87-80.

Το «Παιδί για υιοθέτηση» και το «Πώς τους πετσόκοψες έτσι;»

Στις 3 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο στη δεύτερη αγωνιστική της τελικής φάσης του EuroBasket έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη επί της Ιταλίας και τότε τον χαρακτήριζα εδώ (στην κυριολεξία επειδή εκείνη την εποχή ήταν άστεγος) «ένα παιδί για υιοθέτηση».

είχε σκοράρει 36 (14+22) πόντους κόντρα στην Τουρκία βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στις δυο νίκες που σφράγισαν την πρόκριση της Εθνικής στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τότε στην Πόλη δικαιούνταν να κοιταχτεί στον καθρέφτη του και να αναρωτηθεί με αυταρέσκεια «πώς τους πετσόκοψες έτσι ρε Αγραβάνη»;

Δικαιούνταν επίσης να πει «μπράβο στον εαυτό μου» , όπως είχες δηλώσει στον Δημήτρη Χατζηγωεργίου στις 10 Νοεμβρίου 2019, μετά τη νίκη του Προμηθέα επί του Παναθηναϊκού στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος!

Ο Αγραβάνης φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής για πρώτη φορά στις 9 Αυγούστου του 2015 σε ένα φιλικό ματς με το Βέλγιο στην Αμβέρσα, με προπονητή τον Φώτη Κατσικάρη.

Οι λυγμοί στο Τορίνο και το «mood» στο Ελσίνκι

Στις 8 Ιουλίου του 2016 ο τότε παίκτης του Ολυμπιακού αναλύθηκε σε λυγμούς μετά την αποβολή του με πέντε φάουλ στον ημιτελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά με την Κροατία στο Τορίνο και χρειάσθηκε να τον πάρει στην αγκαλιά του ο Γιάννης Μπουρούσης για να τον ηρεμήσει και να τον παρηγορήσει.

Έναν χρόνο αργότερα, μεσούντος του EuroBasket στο Ελσίνκι του τη βάρεσε επειδή είχε παίξει μόλις για 43 δευτερόλεπτα στον αγώνα με τη Γαλλία και σε μια ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναπολούσε τον Ολυμπιακό και ανυπομονούσε να γυρίσει πίσω γράφοντας τη λέξη «mood»…

Σε εκείνο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ο Αγραβάνης έμεινε άποντος σε έξι αγώνες και ο Θανάσης Σκουρτόπουλος τον έβαλε σε καραντίνα για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, εξηγώντας ότι «πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του».

Έξι χρόνια αργότερα μάζεψε τα κουβαδάκια του από την Εθνική και πήγε όντως να παίξει σε άλλη παραλία!

Το εάν πρέπει να ξανακάνει την αυτοκριτική του, αυτό το ξέρει και το αισθάνεται μονάχα ο ίδιος…