Στα €160.2 εκατομμύρια ανήλθαν τα κέρδη -μετά τη φορολογία- της Ελληνικής Τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα, τα κέρδη προέκυψαν κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων εσόδων από τόκους από τις καταθέσεις στην Κεντρική Τράπεζα και τα έσοδα από τόκους χρεογράφων καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, αλλά και από τη μείωση των εξόδων.

Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από τόκους για την 1η εξαμηνία του 2023, ανήλθαν σε €235,4 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 77% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της δομής του ισολογισμού, εξαιτίας των καταθέσεων στην Κεντρική Τράπεζα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Ομίλου για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023, ο κ. Αντώνης Ρούβας, Μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου, δήλωσε πως “Η απόδοση της Ελληνικής Τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν σταθερή”, προσθέτοντας πως “τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου και τις προσπάθειές μας να συνεχίζουμε να ενισχύουμε την αξία της Τράπεζας.

Αύξηση νέου δανεισμού – Σχεδόν όλα εξυπηρετούνται 

Σε ό,τι αφορά τον νέο δανεισμό, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, το ποσό έφτασε τα €647 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 16% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, αναφέρεται πως το 99,6% του νέου δανεισμού μετά το 2018 είναι εξυπηρετούμενο.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται μείωση κινδύνου στον ισολογισμό, με τον Δείκτη MEΔ, να φθάνει το 8,9% (3,3% εξαιρουμένων των ΜΕΔ που καλύπτονται από το Πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων), ενώ παράλληλα, ο Δείκτης κάλυψης προβλέψεων των ΜΕΔ (εξαιρουμένων των ΜΕΔ που καλύπτονται από το ΠΠΣ) ανήλθε στο 51% στις 30 Ιουνίου 2023.

Τον Μάρτιο του 2023, η Τράπεζα ολοκλήρωσε το Project Starlight, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο στον ισολογισμό της και την έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 3,3% (εξαιρουμένων των ΜΕΔ που καλύπτονται από το ΠΠΣ) στις 30 Ιουνίου 2023.

“Παρά τη μετατόπιση των ΜΕΔ εκτός τραπεζικού συστήματος, το επίπεδο τους στην Κύπρο παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη”, ανέφερε ο κ. Ρουβάς.

“Ως εκ τούτου, θεωρούμε ως επιτακτική ανάγκη την εφαρμογή ενός σταθερού και λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και για να συνεχίσει η Κύπρος να προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις και να διευκολύνει την πρόσβαση  των εγχώριων εκδοτών χρέους στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου”.

Ο κ. Ρουβάς επανέλαβε τη δέσμευση της Τράπεζας για στήριξη των ευάλωτων πελατών της, παραμένοντας σε στενή συνεργασία με τις αρχές, για την υποστήριξη προτεινόμενων μέτρων που θα αντιμετωπίσουν το μακροχρόνιο ζήτημα των ΜΕΔ.

Πλεονάζουσα η ρευστότητα

“Η Τράπεζα διατηρεί ισχυρή κεφαλαιακή θέση με τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 26,5%. Η ρευστότητα παραμένει πλεονάζουσα με Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας στο 499%, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας παρέχοντας ανταγωνιστικά και εξατομικευμένα χρηματοπιστωτικά και ασφαλιστικά προϊόντα”, σημειώνεται.

Επιπρόσθετα, €6,0 δισ. βρίσκονται τοποθετημένα στην ΕΚΤ (εξαιρουμένου του δανεισμού σε ΣΠΜΑ/TLROs ύψους €2,3 δισ., σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Καρπούς απέδωσε το Σχέδιο Εθελούσιας

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης πως, ως αποτέλεσμα του επιτυχημένου Σχέδιου Εθελούσιας Πρόωρης Εξόδου (ΣΕΠΑ) που πραγματοποιήθηκε κατά το 2022, ο αναπροσαρμοσμένος δείκτης εξόδων προς έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ανήλθε στο 38%, ευθυγραμμισμένος με τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Τράπεζας.

Επιτόκια – Πληθωρισμός – Ουκρανία το τρίπτυχο των προκλήσεων

Αναφερόμενος στις προκλήσεις ο κ. Ρούβας επισήμανε πως αυτές παραμένουν στο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον, εξηγώντας πως “με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό σε αυξανόμενη τάση πέραν του μακροπρόθεσμου μέσου όρου, καθώς και με τη συνεχιζόμενη κρίση του πολέμου Ρωσίας/Ουκρανίας, η οποία  θα μπορούσε να επηρεάσει τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις της Τράπεζας τα επόμενα τρίμηνα”.

Νέο ομόλογο €200 εκατ. – Παραμένει δαπανηρή η χρηματοδότηση

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Ελληνική Τράπεζε εξέδωσε νέο ομόλογο ύψους €200 εκατ. μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2 Subordinated) στα πλαίσια του Προγράμματος EMTN.

“Το συνολικό βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε σχεδόν 4,5 φορές, επιβεβαιώνοντας εκ νέου την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Τράπεζα”, αναφέρεται, σημειώνοντας παράλληλα, πως παρόλα αυτά, η χρηματοδότηση της Τράπεζας από τις κεφαλαιαγορές παραμένει δαπανηρή, αντανακλώντας την τρέχουσα πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας χωρίς επενδυτική βαθμίδα.

“Επιδεικνύοντας βιώσιμες χρηματοοικονομικές επιδόσεις και λειτουργώντας σε ένα περιβάλλον που θα παραμείνει υποστηρικτικό, θα εργαστούμε για την απόκτηση πιστοληπτικής ικανότητας επενδυτικής βαθμίδας για να διευκολύνουμε περαιτέρω την πρόσβαση της Τράπεζας στις κεφαλαιαγορές με πιο ανταγωνιστικά επιτόκια”, συμπληρώνει ο κ. Ρουβάς.

€107 εκατ. το 2023 σε “πράσινο” δανεισμό

Η Τράπεζα προχώρησε τον Ιούνιο σε δημοσιοποίηση της Έκθεσης Βιωσιμότητας της για το 2022, η οποία βασίζεται στη νέα της στρατηγική ESG.

“Παραμένουμε προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας να ηγηθούμε της βιώσιμης μετάβασης της οικονομίας, θέτοντας υψηλούς στόχους για να γίνουμε μια κλιματικά ουδέτερη Τράπεζα, να αυξήσουμε τον πράσινο δανεισμό μας (€107 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023), να βελτιώσουμε την αξιολόγηση ESG και να υποστηρίξουμε πελάτες και επενδυτές στην πράσινη μετάβασή τους”, επισήμανε ο κ. Ρουβάς.

Καταλήγοντας, δήλωσε πως είναι πολύ ευγνώμων και περήφανος για τους συναδέλφους του που “παραμένουν επικεντρωμένοι στην υποστήριξη των πελατών και στην εκτέλεση του πλάνου μετασχηματισμού μας. Εξακολουθούμε  να εργαζόμαστε για τη δημιουργία αξίας για όλους τους εμπλεκόμενους, συνεχίζοντας να χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας”.