Τα εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα των νερών κολύμβησης στην Κύπρο είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο για την υγεία των λουομένων και το περιβάλλον αλλά και την οικονομία της Κύπρου, η οποία είναι συνδεδεμένη με την ποιότητα της θάλασσας μας και την τουριστική δραστηριότητα, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφερόμενο στα αποτελέσματα Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης για το έτος 2023 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επισημαίνοντας πως η Κύπρος κατατάσσεται – για δεύτερη συνεχή χρονιά – στην πρώτη θέση στην Ευρώπη ως η χώρα με τα καθαρότερα νερά κολύμβησης το 2023, το Υπουργείο αναφέρει πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος για το 2023 είναι συμμορφωμένη με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Οδηγίας για την Διαχείριση της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης και έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτή.

Προστίθεται πως για την κολυμβητική περίοδο του 2023, η οποία είχε διάρκεια από 1η Μαΐου μέχρι 31η Οκτωβρίου, έτυχαν παρακολούθησης 123 περιοχές νερών κολύμβησης σε όλη την παράκτια ζώνη της ελεύθερης Κύπρου σε μηνιαία τουλάχιστον βάση, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια δειγματοληψία πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου.

«Η άμεση σχέση της ποιότητας των νερών κολύμβησης με την υγεία και το περιβάλλον είναι αυτονόητη. Υπάρχει, επίσης, άμεση συσχέτιση της ποιότητας των νερών κολύμβησης με τον τουρισμό και επομένως τα εξαιρετικά αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο για την υγεία των λουομένων και το περιβάλλον αλλά και την οικονομία της Κύπρου, η οποία είναι συνδεδεμένη με την ποιότητα της θάλασσας μας και την τουριστική δραστηριότητα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αυτή η επιτυχία και πρωτιά «που τιμά την Κύπρο» για δεύτερη συνεχή χρονιά, αναφέρει η ανακοίνωση, «οφείλεται στην άψογη συνεργασία» του Τμήματος Περιβάλλοντος, που έχει τη συνολική ευθύνη για την εφαρμογή της Οδηγίας, με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και το Γενικό Χημείο του Κράτους καθώς και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως σημειώνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη τα τελικά αποτελέσματα για την ποιότητα των νερών κολύμβησης της Ευρώπης, σύμφωνα με τα οποία, για την κολυμβητική περίοδο 2023, η Κύπρος έλαβε ποσοστό συμμόρφωσης 97,6% με τα 120 από τα 123 σημεία νερών κολύμβησης να χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας. Προστίθεται ότι, «μόλις» τρία σημεία δεν έχουν λάβει ταξινόμηση ακόμη λόγω περιορισμένου αριθμού δειγματοληψιών.

«Η επίδοση αυτή κατατάσσει την Κύπρο στην πρώτη θέση στην Ευρώπη με τα καθαρότερα νερά κολύμβησης», αναφέρεται, σημειώνοντας ότι, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αυστρία με 96,9% και ακολουθούν η Κροατία με 96,7% και η Ελλάδα με ποσοστό 95,8 %.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η κολύμβηση «είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής και σημαντική δραστηριότητα αναψυχής στην Ευρώπη» και πως ετήσια αξιολόγηση των Ευρωπαϊκών κολυμβητικών περιοχών δείχνει πόσο καλά εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, επιτρέποντας στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το πού θα πάνε για να απολαύσουν τις περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη.

Πηγή: ΚΥΠΕ