Οι εννέα στους δέκα που συλλαμβάνονται για βία στα γήπεδα είναι χρήστες ναρκωτικών, ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου. Η Υπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στη θεατρική παράσταση του έργου «Φιλιώ Χαϊδεμένου», την οποία ανέβασαν το βράδυ της Τρίτης οι μαθητές της Α’ Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Αντιναρκωτικό Σύνδεσμο (ΠΑΣ).

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Α’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, η παράσταση είχε ως στόχο την ανάδειξη του προβλήματος και την ευαισθητοποίηση των νέων και της κοινωνίας για το ζήτημα των εξαρτησιογόνων ουσιών. Τα καθαρά έσοδα της παράστασης δόθηκαν για τους σκοπούς του ΠΑΣ.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, χαιρέτισε την εκδήλωση σημειώνοντας πως «οφείλουμε να παρέχουμε στήριξη στα παιδιά, ιδιαίτερα στην ευάλωτη ηλικία των εφήβων, καθώς η εμπλοκή των παιδιών σε καλλιτεχνικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, παρέχει κίνητρα στα παιδιά για ζωή και ενδιαφέρον για δημιουργία».

Η Υπουργός αναφέρθηκε σε παιδιά που χάνουν τον προσανατολισμό τους. Όπως είπε, «έχω δει απίστευτα πράγματα τους τελευταίους μήνες που είμαι στο Υπουργείο. Με προβληματίζει όταν ένας έφηβος δεν θέλει να ζήσει, δεν αγαπά τη ζωή, δεν αγαπά τον εαυτό του ουσιαστικά. Πρέπει να μας προβληματίσει γιατί τα παιδιά έχουν τόσο θυμό και εκτονώνονται για παράδειγμα στο κτήριο της σχολικής μονάδας, γιατί εκτονώνονται στο γήπεδο. Όσοι συλλαμβάνονται συνήθως για βία, βία στα γήπεδα, εννιά στους δέκα είναι χρήστες ναρκωτικών».

Η κ. Προκοπίου συνεχάρη τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς συντελεστές της παράστασης καθώς και τον Αντιναρκωτικό Σύνδεσμο για το έργο τους και υποσχέθηκε στήριξη σε πρωτοβουλίες με ανάλογο περιεχόμενο.

Ο Διευθυντής της Α’ Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας, Κώστας Τσέλεπος, αναφέρθηκε στην ευθύνη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τον ρόλο του σχολείου στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών και την παροχή προτύπων, σημειώνοντας ότι η Α’ Τεχνική είναι πλέον ένα ιδιαίτερα δραστήριο σχολείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣ, Αθηνούλα Θεμιστοκλέους, αναφερόμενη στον ρόλο του ΠΑΣ, σημείωσε ότι στόχος είναι «η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου με κατάλληλα προγράμματα πάνω στα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που προκαλούν τα ναρκωτικά και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες και η βοήθεια στη χάραξη κοινωνικής πολιτικής και πρόληψης της χρήσης τους».