Η κυβέρνηση αναφέρει ότι έχει ετοιμάσει τον οδικό χάρτη της πενταετίας.

Ο οδικός αυτός χάρτης πρέπει να υλοποιηθεί και γρήγορα και αποτελεσματικά. Είναι γεγονός ότι η νέα Κυβέρνηση έχει να επιλύσει πολλά σημαντικά ζητήματα και να αντιμετωπίσει μια σχετικά ταραγμένη παγκόσμια και εγχώρια οικονομική κατάσταση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι παρενέργειες του παγκόσμια αλλά και στον τόπο μας, δημιουργούν τεράστια προβλήματα, ακρίβειας και έντονου πληθωρισμού, με πολλά επικίνδυνα στοιχεία , ιδιαίτερα της ενέργειας.

Συζητείται μεταξύ των εταίρων στην Κύπρο το θέμα της ΑΤΑ για ανακούφιση των μισθωτών. Κύριο θέμα που πρέπει να ενσκήψει και να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση είναι τα μη εξυπηρετούμενα Δάνεια και οι εκποιήσεις , καθώς και το ψηλό ιδιωτικό χρέος , το οποίο βασανίζει τον λαό μας , την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης , το δύσκολο ζήτημα του προσφυγικού, τα θέματα των Κυπρίων Προσφύγων και της ανάγκης επίλυσης τους, της πράσινης μετάβασης καθώς και της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άλλο σημαντικό θέμα είναι η απαίτηση των Βαρωσιωτών για επιστροφή της πόλης τους, στους νόμιμους κατοίκους της.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξη του, αναφέρει ότι « η πρόκληση των αυξημένων πληθωριστικών τάσεων οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τα νοικοκυριά, την μεσαία τάξη  και τον επιχειρηματικό κόσμο. Ενας από τους στόχους της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να στηρίξει την μεσαία τάξη , την οποία θεωρούμε ως την ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Ενώ συζητούνται πολλά ζητήματα και θέματα μεταξύ Κυβέρνησης και εταίρων αλλά και της Βουλής, δεν έχω υπόψη μου αν μπήκε στην ατζέντα της συζήτησης, η φορολογική μεταρρύθμιση. Θεωρώ ότι δεν μπήκε , γιαυτό τον λόγο επιθυμώ να αναφερθώ.

Ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης υποσχέθηκε  ότι στα πλαίσια της Φορολογικής Μεταρρύθμισης , θα αυξάνετο το αφορολόγητο εισόδημα από €19.500 σε €24.500. Αυτό το μέτρο κατά την άποψη μου , έπρεπε να  συζητηθεί άμεσα και λόγω της οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η μεσαία τάξη , για τους οποίους όλοι αναφερόμαστε. Θα είναι άμεσα μεγάλη ανακούφιση των πολιτών τέτοια απόφαση. Οι φορολογίες, για ένα μικρό ποσό πάνω από €19.500 , είναι μεγάλες.

Πρέπει να ληφθούν ακόμα υπόψη οι φορολογίες που πληρώνουν οι πολίτες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , στα Δημαρχεία , στα αποχετευτικά συστήματα, στα σκύβαλα, στους φόρους ακινήτων και άλλα.

Καθημερινά οι πολίτες στενάζουν κάτω από το βάρος της ακρίβειας. Φοβούνται να προσεγγίσουν τα πρατήρια βενζίνης για να βάλουν στα αυτοκίνητα τους. Φοβούνται να πάνε στα καταστήματα τροφίμων για να  αγοράσουν τρόφιμα. Προβληματίζονται για τα  παιδιά τους, για την μόρφωση τους. Προβληματίζονται και συζητούν για πόσα παιδιά θέλουν να κάνουν, να τα ζήσουν αξιοπρεπώς και να τα σπουδάσουν, με τέτοια υπέρογκα ενοίκια και τεράστια έξοδα.

Δεν έχω πρόθεση να αναλύσω ακόμα πιο πολύ την πολύκροτη αυτή κατάσταση της Κυπριακής Κοινωνίας. Επιφυλάσσομαι να επανέλθω σύντομα για τις εισηγήσεις μου.

Το θέμα που ήθελα να επισημάνω, επειδή δεν νοιώθω ότι συζητιέται , εκτός αν κάνω λάθος, είναι η άμεση συζήτηση και απόφαση για την φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προεκλογικά, παρ’ όλο  ότι πιστεύω είναι μηδαμινή η αύξηση  του αφορολόγητου ποσού, τουλάχιστον ας αποφασισθεί το ποσό που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος τώρα και όχι αργότερα. Αυτές τις στιγμές έχει ανάγκη ο κόσμος, η μεσαία τάξη και όχι αργότερα , που ίσως οι συνθήκες είναι καλύτερες γι’ αυτούς. Στις δυσκολίες τα οικονομικά μέτρα στήριξης είναι προτιμότερα και αποδοτικότερα.

Γι’ αυτό εισηγούμαι να υπάρχει προτεραιότητα για το θέμα αυτό, παρ’ όλο ότι πάντοτε τα εισοδήματα των πλείστων πολιτών δεν θα είναι αρκετά.

Αντρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου