Πριν από περίπου έναν χρόνο, ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι σταματούσε να κοουτσάρει τη Σαχτάρ Ντόνετσκ λόγω του πολέμου. Πλέον, 365 ημέρες μετά, είναι ο αντικαταστάτης του Γκρέιαμ Πότερ και ο πρώτος προπονητής της Μπράιτον μετά από τον Άγγλο, που οδηγεί την ομάδα σε ιστορικές επικρατήσεις και φυσικά στο Wembley. Η ευκαιρία του να «γράψει» ιστορία απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ…
Ένα χρόνο πριν, ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι αναγκάστηκε να σταματήσει το έργο του με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ και να επιστρέψει στην Ιταλία. Ο πόλεμος είχε ως συνέπεια την διακοπή του ποδοσφαίρου στην Ουκρανία και ο νεαρός προπονητής έφτασε στο σημείο να αναρωτιέται αν η επιλογή του να αφήσει την Σασουόλο και να μεταβεί σε ένα… ιδιαίτερο πρωτάθλημα, ήταν η ιδανική.
Κανείς καλός δεν χάνεται όμως και υπό αυτή την προϋπόθεση έκανε την εμφάνισή του το ενδιαφέρον της Μπράιτον. Οι «γλάροι» αναζητούσαν προπονητή μετά την αποχώρηση του Γκρέιαμ Πότερ και ο τρόπος παιχνιδιού του Ιταλού, τόσο στην χώρα του, όσο και στη μικρή του θητεία στην Ουκρανία, ήταν αρκετός για να πείσει τον Τόνι Μπλουμς να έρθει σε συμφωνία μαζί του.
Οι πρώτες αντιδράσεις στο «Νησί» δεν έμοιαζαν να είναι υπέρ του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι. Ακόμη και τώρα όμως, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τους επικριτές του. Δεν είχε κάποια εμπειρία από την Premier League και για πρώτη φορά στην καριέρα του, θα έπρεπε να αναλάβει μία… έτοιμη ομάδα και να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, αποδεικνύοντας πως είναι ισάξιος με αυτόν.
Τι έχει καταφέρει λοιπόν η Μπράιτον στις 200+ ημέρες του Ντε Τζέρμπι στην τεχνική της ηγεσία; Δύο μεγάλες νίκες επί της Λίβερπουλ, με τη μία εξ΄ αυτών να συνοδεύεται και με πρόκριση στο FA Cup.
Μία σπουδαία επικράτηση επί της Τσέλσι του Γκρέιαμ Πότερ και ακόμη ένα «διπλό» στο «Στάμφορντ Μπριτζ», μόλις για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου.
Στον δρόμο προς τον τελικό του FA Cup απέκλεισε τόσο τη Γουέστ Χαμ, όσο και τη Μίντλεσμπρο, με ιδιαίτερα πειστικές εμφανίσεις, ενώ στον τρίτο κατά σειρά, αγγλικό θεσμό, το Λιγκ Καπ, πανηγύρισε μία πολύ σημαντική νίκη επί της Άρσεναλ, επίσης με ανατροπή, στο Βόρειο Λονδίνο.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, βρίσκεται στην 7η θέση της Premier League, με δύο ματς λιγότερα από τους διώκτες και τους «από πάνω του», ενώ αν κερδίσει αμφότερα σαφώς και θα αυξήσει τις πιθανότητές του για είσοδο της Μπράιτον σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Πέραν όλων αυτών των επιτευγμάτων, ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι γνωρίζει πως μπορεί να γίνει και «ρυθμιστής» του πρωταθλήματος. Υποδέχεται τη Μάντσεστερ Σίτι στο «Άμεξ», θα συναντήσει και την Άρσεναλ στο «Έμιρεϊτς», αυτή την φορά για την Premier League, έχοντας φυσικά ηττηθεί από αμφότερες στην πρώτη εμφάνιση της καριέρας του επί αγγλικού εδάφους, σε επίπεδο πρωταθλήματος.
Και φτάνουμε στον ημιτελικό του FA Cup. Μία «χρυσή» ευκαιρία για τη Μπράιτον, ένα παιχνίδι που μπορεί να επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο, πως οι «γλάροι» καθιερώνονται στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Ένα σοβαρό σωματείο, με εξαιρετικό πλάνο, προσεκτικές κινήσεις και μεγάλη δυναμική, που υπό τις οδηγίες του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι μεγαλώνει διαρκώς. Ένας Ιταλός πήγε στην Αγγλία και έκανε την διαφορά. Και όλα αυτά, γιατί πριν από ένα χρόνο, η πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία, δεν του επέτρεψε να συνεχίσει την δουλειά του…