Μπορεί η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ να ήταν «μαχητική» στον ημιτελικό του FA Cup για ένα ημίχρονο, όμως η αλήθεια είναι πως απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, πολύ δύσκολα ένας σύλλογος έχει περιθώρια για λάθη. Οι «πολίτες» βρίσκονται στον τελικό τέσσερα χρόνια μετά και γίνονται η μοναδική ομάδα στον 21ο αιώνα που το πετυχαίνουν, δίχως να έχουν δεχθεί γκολ σε ολόκληρο τον θεσμό.
Ναι, η αλήθεια είναι πως βλέποντας κανείς τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, πολύ δύσκολα θα συνειδητοποιήσει πόσο καλή είναι η συγκεκριμένη ομάδα αμυντικά. Άπαντες θα σταθούν στον επιθετικό πλουραλισμό της και στη «μαγική» ικανότητα που την διέπει, να σκοράρει ανεξαρτήτως αντιπάλου.
Τα ρεκόρ του Έρλινγκ Χάαλαντ είναι σπουδαία, η επίδοση του Ριγιάντ Μαχρέζ στο Κύπελλο Αγγλίας δεν συγκρίνεται με κανενός άλλου στον 21ο αιώνα, όμως ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την ανασταλτική λειτουργία των «πολιτών».
Ο Πεπ Γκουαρδιόλα καθιέρωσε τον Ακάντζι ως δεξιό οπισθοφύλακα, χώρεσε στην ίδια ενδεκάδα τον Ντίας, τον Στόουνς και τον Άκε, συμβιβάστηκε με την αποχώρηση του Κανσέλο και την πώληση του Ζιντσένκο, και ύψωσε ένα… τείχος μπροστά από τον Έντερσον, που δεδομένα σηματοδότησε ρεκόρ, μετά από ένα ακόμη clean sheet, στον ημιτελικό του Κυπέλλου, στο Wembley.
Και αυτό διότι οι «πολίτες» έγιναν αισίως η πρώτη ομάδα στην ιστορία του FA Cup από το 2000 και έπειτα, που θα βρεθούν στον τελικό του θεσμού, δίχως καν να έχουν δεχθεί γκολ. Επικράτησαν με 4-0 της Τσέλσι, με 1-0 της Άρσεναλ, με 3-0 της Μπρέντφορντ, «διέλυσαν» τη Μπέρνλι και σκόραραν τρεις φορές κόντρα στην ομάδα του Τζορτζ Μπάλντοκ, με την εστία τους να έχει παραμείνει απαραβίαστη. Είτε αγωνίζεται ο Έντερσον, είτε τη θέση του καλύπτει ο Ορτέγκα, όπως συνέβη πριν από μερικές ώρες.
Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που το αγγλικό κοινό είχε δει κάτι παρόμοιο; Γυρνάμε τον χρόνο στην σεζόν 1965-66 και στην πολύ καλή ομάδα που είχε τότε η Έβερτον. Τα «ζαχαρωτά» έφτασαν στον τελικό του Κυπέλλου με το απίθανο 12-0 υπέρ τους και βρήκαν στον δρόμο τους την Σέφιλντ Γουέντσντεϊ.
Αυτή ήταν η πρώτη ομάδα που σκόραρε (δις μάλιστα) απέναντί τους, αλλά ουδείς θα μπορούσε να στερήσει τότε το 3ο Κύπελλο Αγγλίας στην ομάδα του Χάρι Κάτερικ.