Πριν από 21 χρόνια, ο Αρσέν Βενγκέρ δήλωνε πως η Άρσεναλ μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα αήττητη. Ένα χρόνο μετά, οι Invincibles ήταν γεγονός, με τους «κανονιέρηδες» να κατακτούν το πρώτο αήττητο πρωτάθλημα στην εποχή της Premier League – γεγονός που υφίσταται μέχρι και σήμερα, και το 2ο αήττητο από τότε που παίζεται ποδόσφαιρο στην Αγγλία, μετά την Πρέστον πριν από δύο αιώνες.

Ερχόμενοι στο σήμερα, τον Μάρτιο του 2021, ο Μικέλ Αρτέτα δήλωνε πως το «trust the process», το οποίο οι φίλοι των «κανονιέρηδων» κάποια στιγμή… βαρέθηκαν να ακούνε, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Περίπου 700 ημέρες μετά, η Άρσεναλ είναι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο.

Φυσικά και δεν τίθεται σύγκριση μεταξύ των δύο προπονητών, μιας και ο Αρτέτα είναι από τους νεότερους coach του αγγλικού, επαγγελματικού ποδοσφαίρου, και ο Αρσέν Βενγκέρ ένας «θρύλος» για τον σύλλογο, αλλά ενδέχεται, όταν θες να κάνεις ένα βήμα μπροστά, ναι μεν να μην λησμονήσεις το παρελθόν σου, αλλά να πάψεις όσο είναι δυνατό, να είσαι προσκολλημένος σε αυτό.

Αυτό έκανε η Άρσεναλ στην αναμέτρηση απέναντι στη Μπόρνμουθ. Διότι για πρώτη φορά σε ολόκληρη την ιστορία της στον 21ο αιώνα, παρέταξε ενδεκάδα, η οποία δεν προπονήθηκε ποτέ υπό τις οδηγίες του Αλσατού τεχνικού.

Αν την δει κανείς, το αντιλαμβάνεται εύκολα. Ο Γκρανίτ Τσάκα έλειπε, ο Ρις Νέλσον πέρασε στο ματς ως αλλαγή και όσοι ξεκίνησαν το ματς με τα «κεράσια», έχουν απλώς φωτογραφηθεί με τον Αρσέν Βενγκέρ εκτός αγωνιστικού χώρου.

Πότε ήταν  η προηγούμενη φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο; Γυρνάμε τον χρόνο στο μακρινό… 1986! Τότε ήταν η τελευταία ενδεκάδα της Άρσεναλ, που δεν περιέλαβε ποδοσφαιριστή που εν τέλει αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ.

Πλέον, πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή του, ο σύλλογος έκανε ένα βήμα… μακριά από το παρελθόν του. Δεν ακούγεται ιδιαίτερα ρομαντικό, αλλά στο τέλος της ημέρας, αν αυτό χρειάζεται για να πάρει το πρώτο του πρωτάθλημα μετά το 2004, είναι θεμιτό. Έτσι άλλωστε, και ο Αρσέν Βενγκέρ θα είναι περήφανος!