Η ΚΟΠ στην επεξήγηση φάσεων ενημερώνει πως ο VARίστας, Δημήτρης Σολωμού δεν έπρεπε να υποδείξει επανάληψη του πέναλτι υπέρ της Ανόρθωσης στο ματς κόντρα στη Δόξα, εξηγώντας το γιατί.
Aναλυτικά:
Ανόρθωση – Δόξα, 57ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή
: Να συνεχιστεί το παιχνίδι.
VAR: Παρέμβαση – έλεγχος – επανάληψη πέναλτι.
Απόφαση διαιτητή μετά τον έλεγχο του VAR: Επανάληψη πέναλτι.
Επεξήγηση: Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του πέναλτι, ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων καταπάτησαν τη μεγάλη περιοχή. Ο τερματοφύλακας απέκρουσε την μπάλα στο πέναλτι και κάτοχος της έγινε ο ποδοσφαιριστής με τον αριθμό 11. Ο διαιτητής είπε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Το VAR έκανε έλεγχο στη φάση και ενημέρωσε το διαιτητή πως το πέναλτι πρέπει να επαναληφθεί, λανθασμένα.
Το VAR δεν έπρεπε να κάνει παρέμβαση γιατί:
-Ο τερματοφύλακας πατούσε την γραμμή τέρματος κανονικά. Ο αμυνόμενος με τον αριθμό 11 που ενεπλάκη ενεργά στη φάση μετά την εκτέλεση του πέναλτι, την στιγμή που εκτελείται το πέναλτι, δεν πατά στη μεγάλη περιοχή.
Σημείωση: Η θέση ενός ποδοσφαιριστή καθορίζεται από το σημείο στο οποία ακουμπά στο έδαφος το πόδι του ή οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματός του. Το VAR πρέπει να κάνει παρέμβαση μόνο όταν έχει ξεκάθαρη απόδειξη ότι ποδοσφαιριστής που έχει ενεργό ανάμιξη στο παιχνίδι, ακουμπά στη μεγάλη περιοχή.
VIDEO ΑΝΟΡΘΩΣΗ – ΔΟΞΑ 57ο λεπτό