Κόβεται το ανεργιακό επίδομα που μέχρι πρότινος, παραχωρείτο στους τραπεζικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εντάσσονταν σε σχέδιο εθελούσιας εξόδου και αποχωρούσαν με αφορολόγητες αποζημιώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, σε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γ. Σαββίδη, προς τον Υπουργό Εργασίας Κ. Κούσιο, επισημαίνεται ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, νομιμοποιείται για σειρά λόγων, που έχει αναπτύξει πρόσφατα το διοικητικό δικαστήριο να μην παραχωρείται στις κατηγορίες αυτές των υπαλλήλων ανεργιακό επίδομα.
Ο ΥΠΕΡΓ Κ. Κούσιος που ρωτήθηκε χθες σχετικά από τη StockWatch, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τις συντεχνίες για την ΑΤΑ, ανέφερε ότι προ λίγων μηνών είχε εκδοθεί απόφαση από το διοικητικό δικαστήριο με αφορμή αποχώρηση ενός ιδιωτικού υπαλλήλου (σε ελεγκτικό οίκο), ο οποίος είχε αποταθεί στο ΤΚΑ για να λάβει ανεργιακό επίδομα, ευθύς μετά την αποχώρηση του από την εν λόγω εταιρεία.
Σημειώνεται ότι ο επηρεαζόμενος ιδιωτικός υπάλληλος, που αποχώρησε εθελούσια από την εταιρεία που εργαζόταν, είχε λάβει χρηματική αποζημίωση, από τον εργοδότη του, κατόπιν αμοιβαίας διευθέτησης.
Η διεύθυνση του ΤΚΑ, απέρριψε την αίτηση του για καταβολή ανεργιακού επιδόματος.
Ο επηρεαζόμενος υπάλληλος, προσέφυγε στο διοικητικό δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία, το ΤΚΑ δεν είναι υποχρεωμένο σε αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις εργαζομένων, να ικανοποιεί αιτήματα παροχής ανεργιακού επιδόματος.
Ο κ. Κούσιος τόνισε ότι όταν έγινε κοινωνός της υποβολής αιτήσεων για διεκδίκηση ανεργιακού επιδόματος από τραπεζικούς υπαλλήλους οι οποίοι πρόσφατα αποχώρησαν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μέσω σχεδίων εθελούσιας εξόδου, ζήτησε να έχει νομική γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
«Ήταν επιβαλλόμενη η παρέμβαση του Γεν. Εισαγγελέα διότι θα έπρεπε να μας καθοδηγήσει για το πως θα έπρεπε να χειριστούμε το όλο θέμα», παρατήρησε ο ΥΠΕΡΓ.
Ο ΥΠΕΡΓ ανέφερε ότι η γνωμάτευση του Γεν. Εισαγγελέα παρελήφθη χθες από τον ίδιο και αναμένεται να τη μελετήσει εκτενώς για να πράξει ανάλογα.
Σε παρατήρηση ότι ως έγκριτος νομικός με μία πρώτη ματιά θα πρέπει να γνωρίζει τι έχει γνωματεύσει ο Γεν. Εισαγγελέας, ο κ. Κούσιος απάντησε:
«Σήμερα δεν μιλώ υπό την ιδιότητα του νομικού. Μιλώ υπό την ιδιότητα του Υπουργού Εργασίας. Μέχρι αύριο (σήμερα) θα εκδοθεί ανακοίνωση».
Επισημαίνεται πως πέραν των 1000 πρώην τραπεζικών υπαλλήλων που αποχώρησαν από τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική και την Alpha Bank αντίστοιχα, υπέβαλαν σχετική αίτηση στο ΤΚΑ για ανεργιακό επίδομα.
Παρέμβαση στο όλο θέμα έχει κάνει η ΕΤΥΚ, η οποία ενημέρωσε σχετικά τα ενδιαφερόμενα μέλη της στο πλαίσιο συγκέντρωσης που έγινε στα γραφεία της συντεχνίας την περασμένη Πέμπτη.
Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι επί σειρά ετών, οι τραπεζικοί υπάλληλοι που αποχωρούσαν με σχέδιο εθελοντικής αφυπηρέτησης, λάμβαναν επιπρόσθετα της αφορολόγητης αποζημίωσης και ανεργιακό επίδομα από το ΤΚΑ για έξι συνεχείς μήνες
Η πρακτική αυτή ήταν πάντα δεδομένη στο πακέτο που παραχωρούσαν οι τράπεζες προς αυτούς που θα εντάσσονταν σε σχέδιο εθελούσιας εξόδου και οι υπάλληλοι στάθμιζαν στο πλαίσιο των τελικών τους αποφάσεων και αυτό το «άτυπο κεκτημένο δικαίωμα».
Η ΕΤΥΚ έχει συζητήσει το επίμαχο θέμα με τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος φέρεται να είχε εξηγήσει στη συντεχνία, πως η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, θα είναι στη βάση της επικείμενης γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα.
Φαίνεται ότι όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχε κατοχυρωθεί στη βάση σχετικής συμφωνίας με το ΥΠΕΡΓ, το δικαίωμα των τραπεζικών υπαλλήλων που αφυπηρετούν εθελοντικά, με χαριστικές αποζημιώσεις, να είναι και δικαιούχοι ανεργιακού επιδόματος.