Οι περισσότεροι έχουν να λένε για τα κατορθώματα του Πελέ εστιάζοντας στα περισσότερα από χίλια γκολ που πέτυχε στη διάρκεια της τεράστιας καριέρας του. Όμως ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ήταν πολλά περισσότερα από ένας σκόρερ ολκής.

Ο Πελέ, που έφυγε χθες από τη ζωή στα 82 του χρόνια, είναι ο πρώτος σε ασίστ στην ιστορία της Βραζιλίας σε Παγκόσμια Κύπελλα. Ο «Rei» έκανε ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του συνολικά 9 φορές με το εθνόσημο σε Μουντιάλ, ενώ οι αμέσως επόμενοι στη λίστα με 6 ασίστ είναι οι Ντιντί, Ζαΐρ και Ζαγκάλο.

Αξίζει να σημειωθεί, λοιπόν, πως ο Πελέ έχει συμμετοχή στα περισσότερα γκολ της «σελεσάο» σε Παγκόσμια Κύπελλα, αφού πέρα από τις 9 ασίστ του έχει πετύχει και 12 γκολ (21). Ο Ρονάλντο, το «φαινόμενο», που έχει πετύχει 15 γκολ και είναι πρώτος σκόρερ της Βραζιλίας σε Μουντιάλ, έχει δώσει μόλις 3 ασίστ.

Ο Πελέ είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Βραζιλίας με 77 γκολ, όσα και ο Νεϊμάρ. Όμως ενώ το «μαύρο διαμάντι» χρειάστηκε 92 συμμετοχές για να φτάσει στον συγκεκριμένο αριθμό, ο άσος της Παρί τα κατάφερε σε 124 αγώνες.