Μπορεί η Λίβερπουλ, που είναι στο -13 από τη Μάντσεστερ Σίτι, να πάρει ανάσα και να κάνει μια νέα αρχή στο πρωτάθλημα ή οι «Πολίτες» θα επιβεβαιώσουν την ανωτερότητά τους και θα «τελείωσουν» μια και καλή κάθε ελπίδα των «κόκκινων» να πάρουν… μπροστά στην Πρέμιερ Λιγκ;
Ήταν στις 30 του περασμένου Ιουλίου όταν ο Πεπ Γκουαρδιόλα και ο Γιούργκεν Κλοπ αναμετρήθηκαν για τελευταία φορά. Η Λίβερπουλ επικράτησε με 3-1 της Μάντσεστερ Σίτι στην αναμέτρηση για το Κομιούνιτι Σιλντ και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της σεζόν.
Σήμερα θα συναντηθούν ξανά, στις 18:30 στο Άνφιλντ, σε ένα παιχνίδι που βρίσκει τις ομάδες τους να έχουν τελείως διαφορετική εικόνα σε σχέση με εκείνον τον αγώνα του καλοκαιριού.
Ο Ισπανός τεχνικός θα βρει απέναντί του τον προπονητή που τον έχει νικήσει περισσότερες φορές από κάθε άλλον: ο Γερμανός έχει έντεκα νίκες επί του Γκουαρδιόλα. Ισχύει, όμως, και το αντίστροφο. Κανένας άλλος προπονητής δεν έχει επικρατήσει του Κλοπ περισσότερες φορές από τον Γκουαρδιόλα: ο Ισπανός έχει νικήσει τον Ισπανό συνολικά εννέα φορές.
Μπορεί, βέβαια, ο Κλοπ να έχει νικήσει πιο πολλές φορές τον Γκουαρδιόλα από ό,τι το αντίστροφο, αλλά η Πρέμιερ Λιγκ είναι μια άλλη ιστορία. Η Μάντσεστερ Σίτι έχει ήδη κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα υπό τις οδηγίες του Ισπανού, η Λίβερπουλ ένα υπό τον Γερμανό. Και πέρυσι, όπως συνέβη και τη σεζόν 2018-19, οι «Πολίτες» πήραν τον τίτλο έχοντας μόλις έναν βαθμό περισσότερο από τους «κόκκινους».
Η σημερινή αναμέτρηση βρίσκει τις δυο ομάδες σε τελείως διαφορετική κατάσταση. Η Λίβερπουλ έχει κάνει κάκιστο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα και είναι στην 10η θέση της θαθμολογίας, 14 πόντους πίσω από την πρωτοπόρο Άρσεναλ και 13 από τη Σίτι. Με μόλις δέκα βαθμούς σε οκτώ αγωνιστικές, αυτό είναι το χειρότερο ξεκίνημα των «κόκκινων» από τη σεζόν 2012-13, όταν είχε τερματίσει στην έβδομη θέση…
Ο Κλοπ ελπίζει πως η εντυπωσιακή νίκη με 7-1 εκτός έδρας επί της Ρέιντζερς μεσοβδόμαδα για το Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι το σημείο της επανεκκίνησης για την ομάδα του, που θα «ξυπνήσει» επιτέλους και θα δείξει αντίδραση. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος έχει βάλει μόνο δύο γκολ φέτος στο πρωτάθλημα, πέτυχε χατ τρικ κόντρα στους Σκωτσέζους και όλοι περιμένουν να δουν τον… παλιό καλό Αιγύπτιο.
Κι αν υπάρχει, επίσης, κάποιος τελείως… διαφορετικός σε σχέση με τον αγώνα του Ιουλίου αυτός είναι σίγουρα ο Έρλινγκ Χάαλαντ. Ο Νορβηγός επιθετικός είχε χάσει τα… άχαστα σε εκείνη την αναμέτρηση με αποτέλεσμα να αρχίσει μουρμούρα για το κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες. Και το… πήρε προσωπικά και μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να βρίσκει δίχτυα. Είναι ο πρώτος στον πίνακα των σκόρερ με 15 τέρματα.
«Η γνώμη που έχω για τη Λίβερπουλ είναι ό,τι τίποτα δεν έχει αλλάξει βάσει της βαθμολογίας. Η Λίβερπουλ πάλευε για τέσσερις τίτλους πέρσι. Τελικά δεν τα κατάφεραν για λεπτομέρειες. Είναι η ίδια ομάδα. Θα υπάρξουν και άσχημες στιγμές, έτσι είναι η φύση της διοργάνωσης.
Η Λίβερπουλ όμως ήταν, είναι και θα είναι πάντα διεκδικήτρια του τίτλου. Γνωρίζω την ποιότητα που έχουν. Αν έμεναν μόνο 10 παιχνίδια τότε θα έλεγα ότι δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στην κορυφή. Αλλά με τα τωρινά δεδομένα ενώ έρχεται και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο…» ήταν τα λόγια του Γκουαρδιόλα στη συνέντευξη Τύπου, την ώρα που ο Κλοπ προτίμησε να σταθεί στην… οικονομική δύναμη των «Πολιτών» λέγοντας:
«Κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη Σίτι σε αυτό (σ.σ. μεταγραφές). Έχεις την καλύτερη ομάδα στον κόσμο και της βάζεις τον καλύτερο επιθετικό στην αγορά — ανεξάρτητα από το κόστος, απλά το κάνεις. Ξέρω ότι δεν θα αρέσει στη Σίτι, σε κανέναν δεν θα αρέσει, κάνατε την ερώτηση αλλά ξέρετε την απάντηση. Τι κάνει η Λίβερπουλ; Δεν μπορούμε να συμπεριφερθούμε όπως αυτοί. Δεν είναι δυνατόν. Αδύνατον. Είναι απλά ξεκάθαρο!
Υπάρχουν τρεις σύλλογοι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν οικονομικά. Είναι νόμιμο και όλα, αλλά μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να το δούμε και να πούμε: Χρειαζόμαστε αυτό και χρειαζόμαστε το άλλο και πρέπει να κοιτάξουμε εδώ και να εδώ μια προοπτική και εδώ ένα ταλέντο, και να αυτό πρέπει να κάνετε. Και τους ανταγωνίζεσαι. Δεν είναι καθόλου πρόβλημα για μένα, είναι αυτό που είναι. Μην μου κάνετε αυτή την ερώτηση γιατί πάντα ανοίγετε αυτή τη συζήτηση αλλά όλοι το ξέρετε, πρέπει να το ξέρετε. Δεν είναι δυνατόν να το αντιμετωπίσουμε».
Για τους λάτρεις της στατιστικής είναι άξιο αναφοράς πως η Μάντσεστερ Σίτι έχει πανηγυρίσει μόλις δύο διπλά στις 31 τελευταίες επισκέψεις της στην έδρα της Λίβερπουλ, όπου έχει 19 ήττες.
Από την άλλη, η Λίβερπουλ δεν έχει νίκη στις πέντε πιο πρόσφατες αναμετρήσεις της με τη Μάντσεστερ Σίτι (0-3-2) για το πρωτάθλημα. Ποτέ στην ιστορία της δεν έχει μείνει δίχως νίκη σε έξι σερί παιχνίδια πρωταθλήματος κόντρα στους «Πολίτες».
Ανεξάρτητα, φυσικά, από αυτά που «λένε» οι αριθμοί, το παιχνίδι θα κριθεί στο χορτάρι… Εκεί που η Λίβερπουλ θέλει να δείξει ότι ακόμα… αναπνέει και η Σίτι να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της τα τελευταία χρόνια.