Συγκλονιστικά στοιχεία αποκαλύφθηκαν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα ασυνόδευτα παιδιά τα οποία φθάνουν ως μετανάστες στην Κύπρο.
Το γραφείο Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Τμήμα Ευημερίας και άλλες οργανώσεις ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή είναι δηλωμένα ως εξαφανισμένα 14 παιδιά:
·     Δύο παιδιά είναι 15,5 χρόνων
·     Δύο παιδιά είναι 16 χρόνων
·     Και τα υπόλοιπα είναι 17 ή 18 χρόνων.
·     14 παιδιά εξαφανίστηκαν μεταξύ 2019 και 2022.
·     Σε δύο άλλες περιπτώσεις, δυο παιδιά εξαφανίστηκαν μεταξύ 2015 και 2016
Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι κάποια παιδιά εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα ή στις χώρες καταγωγής τους.
Αναφορικά με το Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα, εκεί διαμένουν:
·     196 ασυνόδευτα παιδιά
·     149 είναι αγόρια
·     47 κορίτσια
Τα παιδιά αυτά διαμένουν σε 5 προκατασκευασμένα σπιτάκια ενώ κάποια εξ αυτών κοιμούνται στο έδαφος αφού δεν υπάρχουν κρεβάτια για όλα. Υπεύθυνοι για την φροντίδα των παιδιών είναι δύο λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίοι νομικά έχουν το καθεστώς του κηδεμόνα.
Ένα από τα πολλά τραγικά που συμβαίνουν είναι ότι τα παιδιά δεν τυγχάνουν εκπαίδευσης ή άλλης δημιουργικής απασχόλησης.
Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου αποκάλυψε ότι από το 2018 μέχρι σήμερα καταγγέλθηκαν 109 εξαφανίσεις. Εντοπίστηκαν τα 95 παιδιά ενώ σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει μαρτυρία για εγκληματικές ενέργειες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για ένα παιδί δηλώθηκε η εξαφάνιση του, για 5 φορές και σε όλες τις περιπτώσεις επέστρεψε ύστερα από μερικές μέρες στο χώρο φιλοξενίας.
Επίσης, ανήλικος ο οποίος δηλώθηκε ως εξαφανισμένος, εντοπίστηκε στο Κόγκο, μέσω Facebook. Ωστόσο οι αρχές της χώρας αρνούνται να δηλώσουν επίσημα, την παρουσία του, στην χώρα τους και γι’ αυτό παραμένει στον κατάλογο των εξαφανισμένων.
Συνεχίζοντας ο κύριος Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι  κάποια παιδιά εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα.
Τέλος, ένα από τα σημαντικά ζητήματα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα και δηλώνουν ότι όνομα θέλουν και χώρα καταγωγής όποια θέλουν.