Το ημερολόγιο έδειχνε 28/4/2016, όταν ο Όσκαρ Αλβαρέζ άφηνε την τελευταία του πνοή σε αυτόν τον κόσμο. Ο χαρισματικός Αργεντινός επιθετικός, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα για κάτι καλύτερο οικονομικά, «μεσουράνησε» στον ΠΑΣ Γιάννινα της δεκαετίας των 70ς, πριν φορέσει την πράσινη φανέλα.

Ψηλός και συνάμα αέρινος. Με κορμοστασιά καμαρωτή και ταπεραμέντο άλλης εμβέλειας. Η χαίτη μακριά και οι κάλτσες κατεβασμένες, κάτι σαν τον συμπατριώτη του Μάριο Κέμπες, πριν καν εκείνος τα σκεφτεί. Ο Όσκαρ Αλβαρέζ πέρασε τον Ατλαντικό το 1972 για κάτι καλύτερο και κατόρθωσε να αφήσει για τα καλά το στίγμα του στο εγχώριο προϊόν για τα επόμενα χρόνια και όχι μόνο. Ήταν τέτοια η συνεισφορά του άλλωστε στους Ηπειρώτες  που τον… λάτρεψαν.

Μία τέτοια μέρα σαν και αυτή δηλαδή, οκτώ χρόνια πριν, ο «Άλβαρα» όπως τον αποκαλούσαν άφησε τα εγκόσμια για κάπου καλύτερα και το BN Sports παρουσιάζει μία σύντομη… ωδή στο αργεντίνικο «κανόνι».
αλβαρέζ.jpg

Ένα… λατινοαμερικάνικο κύμα με τελικό προορισμό τα Γιάννενα έλαβε χώρα το πρώτο εξάμηνο του 1972. Πρώτα ήρθαν οι Παστερνάκης, Γκλασμάνης, μετά ο Κοντογιωργάκης, στη συνέχεια οι ΜοντέζΑλβαρέζ και τελευταίος ο Λίσα. Κάπου εκεί ανάμεσα και ο Πορτογάλος προπονητής Γκόμεζ Ντε Φαρία, έβαλε το… χεράκι του στην αλματώδη συνεισφορά των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων, μεταξύ των οποίων φυσικά και ο Όσκαρ Αλβαρέζ.

Ο Αργεντινός επιθετικός, ο οποίος αγωνιζόταν μέχρι τότε στην πατρίδα του, έκανε το… υπερπόντιο ταξίδι από την Μπάνφιλντ και την Νιού Ολντ Μπόις για ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο στην Ήπειρο. Από τη μεριά του φρόντισε και εκείνος να το ανταποδώσει εμφατικά, περίτεχνα με το δικό του τρόπο που έγινε αγαπητός πολύ γρήγορα από τον κόσμο του «Αίαντα της Ηπείρου».
alvarez-grammetiatis.jpg

Την τετραετία λοιπόν εκείνη (1972-76), ο Όσκαρ Αλβαρέζ φόρτωσε με 77 γκολ τα αντίπαλα δίχτυα και δεν άργησε να γίνει το όνομά του του σύνθημα στα χείλη των φίλων του ΠΑΣ. Με μπροστάρη τον Αργεντινό, οι Ηπειρώτες ανέβηκαν και στα «μεγάλα σαλόνια» τα δύο τελευταία έτη της παρουσίας του εκεί, με τον «Άλβαρα» να αποτελεί φυσικά το μεγάλο πολυβόλο (33, 22, 12 και 10 γκολ αντίστοιχα). Ένας φορ ασταμάτητος, με χαρακτηριστικά Ινδιάνου. Ο Αλβαρέζ αγωνίστηκε στα Γιάννενα την τετραετία 1972-76, έχοντας 123 συμμετοχές σε αγώνες πρωταθλήματος με 78 γκολ. Νούμερα που τον τοποθετούν στη 2η θέση των σκόρερ όλων των εποχών και για χάρη του οποίου το καλοκαίρι του 1976, τα Γιάννενα χωρίστηκαν στα δύο.

Ο λόγος φυσικά ήταν η εμπλοκή των μεγάλων και η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό. Ο Αλβαρέζ ήταν το… αγαπημένο παιδί του κόσμου και υπό το «φως» της μετακίνησής του στην Αθήνα, είχε σημάνει συναγερμός στην πόλη από τον Ιούλιο. Οι διαψεύσεις από τη μεριά της διοίκησης έδιναν και έπαιρναν, ωστόσο οι φήμες ολοένα και φούντωναν μέχρι που επιβεβαιώθηκαν.

Ο Αργεντινός σέντερ φορ φόρεσε τα «πράσινα» για άλλη μια τετραετία (1976-80), όντας καθοριστικός στη σεζόν του νταμπλ και του Κυπέλλου Βαλκανίων, στέλνοντας τη μπάλα 19 φορές στα αντίπαλα δίχτυα. Με το «τριφύλλι» στο στήθος σκόραρε συνολικά 55 γκολ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, ολοκληρώνοντας την καριέρα του στον Ατρόμητο.

Η άρρηκτη σχέση του ωστόσο με τα Γιάννενα παρέμεινε μια για πάντα. Αφενός οι Ηπειρώτες, οι οποίοι ήταν «κολλημένοι» μαζί του, και αφετέρου ο ίδιος που… βούρκωνε όταν αναφερόταν στον ΠΑΣ, αποφεύγοντας παρ’ όλα αυτά τις συχνές –κάθε άλλο– επισκέψεις του στην πόλη που μεγαλούργησε.

Όταν, λοιπόν, έκλεισε τα μάτια του μία τέτοια μέρα το 2016, τα Γιάννενα βυθίστηκαν στη δίνη τους και τη θλίψη καθώς είχαν χάσει έναν άνθρωπο δικό τους. Με το… ταξίδι του Όσκαρ Αλβαρέζ για άλλους τόπους μακρινούς, ήταν σαν να «ξεριζώθηκε» από την πόλη και ένα κομμάτι της ιστορίας της, καθώς αυτό ήταν ο Αργεντινός για την ομάδα και την πόλη.