Οι επαναπροωθήσεις Σύρων προσφύγων στον Λίβανο με την τύχη 109 εξ αυτών να είναι άγνωστη μετά και την παράδοσή τους από τον Λίβανο στο Συριακό καθεστώς το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και οι άθλιες συνθήκες κράτησης στις Κεντρικές Φυλακές, θέματα που αναδείχθηκαν με σειρά δημοσιευμάτων μέσα από το AlphaNews.Live είναι ανάμεσα στα αρνητικά που σημειώνουν οι Αμερικανοί στην ετήσια έκθεσή τους για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε ότι αφορά την Κύπρο, έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.
Η περιοδική αυτή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρουσιάζει την εικόνα της κατάστασης σε ό,τι αφορά το θέμα της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών ανά τον κόσμο και συμπεριλαμβάνει επιμέρους εκθέσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο οι Αμερικανοί σημειώνουν κατ’ αρχάς, ότι δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία και πως σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία περιλάμβαναν αξιόπιστες αναφορές για:
ουσιαστική παρέμβαση στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι μη κυβερνητικών οργανώσεων
επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο σε χώρα όπου θα αντιμετώπιζαν βασανιστήρια ή διώξεις·
και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας που στοχεύουν μέλη εθνικών ή εθνοτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών αιτούντων άσυλο
Σύμφωνα με την έκθεση, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έλαβε μέτρα για τον εντοπισμό και την τιμωρία αξιωματούχων που ενδέχεται να έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και υπήρχαν περιπτώσεις ατιμωρησίας.

Κεντρικές Φυλακές
Σε σχέση με την πρώτη ενότητα που αφορά στον σεβασμό της ακεραιότητας του ατόμου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει αναφορά σε κάποιες αξιοσημείωτες υποθέσεις στις οποίες το Κράτος απέτυχε να διασφαλίσει τα όσα είχε υποχρέωση να διασφαλίσει.
Μία από αυτές, που αφορά είναι η υπόθεση φόνου του Τανσού Τσιτάν στις Κεντρικές Φυλακές, για την οποία βρίσκονται ήδη στο εδώλιο του κατηγορουμένου 4 κρατούμενοι και 3 δεσμοφύλακες.
Αναφορά γίνεται εξάλλου και στο θέμα των Κεντρικών Φυλακών, με το «απαρχαιωμένο κτήριο» και τον υπερπληθυσμό να αποτελούν σημαντικά «πλην» στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων.
Η έκθεση των Αμερικανών κάνει επίσης ιδιαίτερα αναφορά στα στοιχεία που πρώτο είχε φέρει στο φως με δημοσίευμά του το AlphaNews.Live, σε σχέση με την έλλειψη τουαλετών στα κελιά, που έχει ως αποτέλεσμα κρατούμενοι να αναγκάζονται τη νύχτα να ουρούν σε πλαστικά μπουκάλια, ενώ σημειώνεται και η έλλειψη ηλεκτρονικού ανοίγματος θυρών, κάτι που “εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης”.

Προστασία προσφύγων
Σε σχέση με την προστασία προσφύγων, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι τόσο το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) όσο και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν δυσκολία στο να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για την παροχή προστασίας και βοήθειας σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.
Πάνω στο ίδιο θέμα- αυτό της προστασίας προσφύγων – η έκθεση σημειώνει την περίπτωση της επαναπροώθησης (pushbacks) τριών σκαφών με πρόσφυγες πίσω στον Λίβανο. Το θέμα αυτό είχε αναδείξει με σειρά δημοσιευμάτων το AlphaNews.Live το περασμένο καλοκαίρι, στα οποία μάλιστα αποκαλύπτονταν οι άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ταξίδεψε το πρώτο πλοίο επαναπροώθησης, με πρόσφυγες και αστυνομικούς να καθισμένοι ή και ξαπλωμένοι στο κατάστρωμα, κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς επαρκείς εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους και καθίσματα για τους ανθρώπους αυτούς και για τους αστυνομικούς που τους συνόδευαν. Μάλιστα μετά τη δημοσίευση αυτή, η Κυπριακή Δημοκρατία επιστράτευσε ακάτους της Λιμενικής με τις οποίες πραγματοποίησε άλλες δύο επαναπροωθήσεις.
Μετά από έρευνά μας σχετικά με το θέμα, διαπιστώσαμε ότι κατά τις επαναπροωθήσεις αυτές, συνολικά 109 πρόσφυγες, με την άφιξη τους στον Λίβανο αντί να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για καταγραφή των αναγκών τους, οι αρχές του Λιβάνου τους παρέδωσαν στο συριακό καθεστώς μέσω του περάσματος Masnaa, με την τύχη τους να παραμένει άγνωστη.
Το γεγονός αυτό σημειώνουν και οι Αμερικανοί στην έκθεσή τους, λέγοντας ότι μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανέφεραν ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, απώθησαν τρεις βάρκες στον Λίβανο που μετέφεραν παράτυπους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αιτούντων άσυλο. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι ΜΚΟ ανέφεραν ότι πολλά από αυτά τα άτομα αντιμετώπισαν «αλυσιδωτή» επαναπροώθηση, καθώς στη συνέχεια απελάθηκαν από τον Λίβανο πίσω στη Συρία. Από τους 109 επιβάτες που επέστρεψαν βίαια στον Λίβανο, τουλάχιστον 12 ήταν ασυνόδευτα παιδιά.

Ρατσισμός
Τα γεγονότα των βίαιων επεισοδίων σε Πάφο και Λεμεσό τον περασμένο Αύγουστο-Σεπτέμβριο, κατά τα οποία σημειώθηκαν επιθέσεις κατά προσφύγων και αιτητών ασύλου, είναι ένα ακόμη κομμάτι των όσων καταγράφει για την Κύπρο η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ αναφορά γίνεται και στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού που επικρατεί στο Κέντρο Πρώτης Φιλοξενίας «Πουρνάρα».
Σε ένα άλλο θέμα, ΜΚΟ και ξένες ενώσεις οικιακών εργαζομένων ανέφεραν ότι οι αρχές δεν ερεύνησαν επαρκώς τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση που υποβλήθηκαν από αλλοδαπές οικιακές βοηθούς. Αξιωματούχοι και ΜΚΟ ανέφεραν ότι η σεξουαλική παρενόχληση αλλοδαπών γυναικών οικιακών βοηθών ήταν ένα ευρέως διαδεδομένο, αλλά ελάχιστα αναφερόμενο πρόβλημα. Οι ΜΚΟ ανέφεραν ότι οι ανεκτικές κοινωνικές συμπεριφορές, ο φόβος για αντίποινα και η έλλειψη οικογενειακής υποστήριξης για τα θύματα, αποθάρρυναν την αναφορά-καταγγελία των υποθέσεων αυτών.

Πηγή: Alphanews