Συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους 102 εκατομμυρίων ευρώ ο οποίος αφορά μέτρα κατά της πανδημίας covid – 19 αλλά και για πόλεμο στην Ουκρανία, τέθηκε τη Δευτέρα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
Από τα 102 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών και ζητείται η ψήφιση του πριν απο τις 15 Ιουνίου:

  • τα 71,5 εκ. ευρώ αφορούν πρόσθετες πιστώσεις λόγω της συνέχισης της πανδημίας του κορωνοϊου και της παράτασης εφαρμογής σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας,
  • και τα 31,5 εκ. ευρώ λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την έναρξη του πολέμου.

Η κατανομή των πιστώσεων ύψους 71,5 εκ. ευρώ αφορά €53,0 εκ. για μέτρα του Υπουργείου Υγείας, €0,7 εκ. για ανάγκες εφαρμογής μέτρων στα αεροδρόμια, €0,52 εκ. χορηγία στις Σχολικές Εφορείες για δαπάνες απολύμανσης σχολικών χώρων λόγω κρουσμάτων covid-19 και δαπάνες χρήσης των αιθουσών πολλαπλής χρήσης όπου διενεργούνται έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, λειτουργικά έξοδα και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, €0,57 εκ. για αγορά υπηρεσιών του Κέντρου Τηλεξυπηρέτησης του κοινού για παροχή πληροφοριών που αφορούν το  covid -19 και €0,89 εκ. αποζημίωση στους Τυροκόμους λόγω των περιοριστικών μέτρων που επεβλήθηκαν στον τομέα της εστίασης στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ένεκα της πανδημίας και επηρέασαν την κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων.
Επιπλέον, ζητείται ποσό €5,7 εκ. για στήριξη προς τις αεροπορικές εταιρείες και €10 εκ. για άλλες έκτακτες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν και εξαρτώνται από την έκβαση της πανδημίας, κατά το β΄ τρίμηνο του 2022, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης δαπανών για φιλοξενία ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, καθώς και της εφαρμογής του «Προγράμματος Επιχορηγημένων Διακοπών» για μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία.
Παράλληλα,, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν προκύψει οι πιο κάτω έκτακτες ανάγκες, για τις οποίες δεν περιλαμβάνονται πιστώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό:

  • Ποσό €18 εκ. για αύξηση της περιόδου διατήρησης αποθεμάτων κριθαριού και καλαμποκιού για επιπρόσθετη περίοδο 30 ημερών και την αγορά των αποθεμάτων και διαχείρισης τους για ένα έτος.
  • Ποσό €5 εκ. για φιλοξενία και γενικότερα στήριξη των Ουκρανών προσφύγων, στα πλαίσια σχετικών Απ. Υ.Σ., και
  • Ποσό €7,6 εκ. λόγω της υπέρμετρης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και των βασικών προϊόντων, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία για στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων με ποσό ύψους €5,0 εκ., για στήριξη των αγελαδοτρόφων ύψους €1,2 εκ., για στήριξη των χοιροτρόφων με €1,26 εκ. και για αποθεματοποίηση χοίρειου κρέατος με ποσό €0,15 εκ.