Για το θέμα των πτητικών μέσων για την κατάσβεση των πυρκαγιών μίλησε στο Πρωτοσέλιδο, η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «για σχεδόν δεκαετίες η Κυπριακή Δημοκρατία απευθυνόταν στην επιλογή της ενοικίασης των πτητικών μέσων. Αυτή η επιλογή αντιλαμβάνεστε δεν είναι και η καλύτερη επειδή δημιουργούνται διάφορα κενά και διάφορες καθυστερήσεις γιατί εναπόκειται στις νενομισμένες διαδικασίες που έχει το κράτος».

Πρόσθεσε ότι «επειδή η παρούσα κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι το ζήτημα των πυρκαγιών είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας λήφθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση στην τελευταία σύσκεψη, στην οποία είχε εξεταστεί η ετοιμότητα μας για την πρόληψη των πυρκαγιών, και αποφασίστηκε η μεταφορά της μονάδας των πτητικών μέσων στην Εθνική Φρουρά».

Εξήγησε ότι «τα πτητικά μέσα είναι ένα κομμάτι του παζλ, για τα οποίο η παρούσα κυβέρνηση εργάζεται και έχει ήδη τροχοδρομήσει ενέργειες και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της αγοράς των ιδιοκτητών πτητικών μέσων, δέκα στο σύνολο. Θα έχουμε τα πρώτα σταδιακά»

Αναφέρθηκε επίσης στην σπουδαιότητα των επιγείων δυνάμεων, σημειώνοντας ότι «με έναν εξοπλισμό 5,5 εκατομμυρίων ευρώ έχει ήδη ξεκινήσει η ενίσχυση των δυνάμεων αυτών. Πήραμε μεγάλο αριθμό καδενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων και άλλων οχημάτων».

Επεσήμανε δε ότι « είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα από το μήνα Απρίλιο».