«Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ, είναι τρελό», είπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για την παρουσία του στο Top-75 του ΝΒΑ. Όμως, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική και πρέπει να την… νιώσουμε στο 100%. Γράφει ο Μάκης Σερεπίσος.
Έχει φτάσει σε επίπεδα… κλισέ, ίσως έχει κουράσει και λίγο, αλλά είναι η αλήθεια και πρέπει να την λέμε συνέχεια, για να εδραιωθεί λίγο στην σκέψη μας ως κάτι δεδομένο αλλά και ταυτόχρονα σπουδαίο:

Του Μάκη Σερεπίσου

-Ένα παιδί από την Ελλάδα, ένας μικρός γιος μεταναστών στα Σεπόλια, ζει το απόλυτο όνειρο.
-Είναι στη κορυφή του κόσμου.
-«Παίζει» στο Top-5 (μπορεί και Top-3, μπορεί και… Top-1) των καλύτερων παικτών στο ΝΒΑ.
-Είναι – με διαφορά από τον δεύτερο – ο καλύτερος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών.
-Έχει σαρώσει στα βραβεία MVP.
-Πριν λίγους μήνες πήρε δαχτυλίδι με την ίσως πιο επική ατομική εμφάνιση ever σε ματς που έκρινε τίτλο.
-Είναι σταθερά στην ελίτ, φέτος παίζει καλύτερα από πότε, τον σέβεται απεριόριστα όλη η μπασκετική κοινότητα και η ελίτ στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Αυτά είναι μόνο μερικά απ’όσα ξεχωρίζουν στο βιογραφικό του Αντετοκούνμπο. Δεν είναι εύκολη διαδικασία: Είναι άλλωστε τόσα πολλά που μπορείς να πεις και να γράψεις για τον Γιάννη. Κάπου όμως οι λέξεις χάνουν την σημασία τους. Όχι γιατί δεν δίνουν στον Αντετοκούνμπο τα credits που του αξίζουν, αλλά γιατί μία εικόνα και ένα βίντεο είναι αρκετά για να καταλάβουμε όλοι στο… 100% πού βρίσκεται ο Γιάννης. Τι είναι ο Γιάννης. Και πού μπορεί να βρεθεί στο κοντινό ή και πιο μακρινό μέλλον.

Κατά την διάρκεια της συμμετοχής του στο All Star Game, ο σούπερ σταρ των Μπακς ένιωσε την μεγαλύτερη τιμή (μέχρι την επόμενη) και πιθανότατα έζησε την πιο σπουδαία στιγμή της καριέρας του. Ο Greek Freak βρέθηκε ανάμεσα στους θρύλους του ΝΒΑ και του παγκόσμιου μπάσκετ και φόρεσε το καλύτερο χαμόγελό του στην φωτογραφία με τους 75 καλύτερους παίκτες στην ιστορία του πρωταθλήματος.

Επαναλαμβάνουμε: Στην ΙΣΤΟΡΙΑ του ΝΒΑ. Όχι τώρα, όχι σε άλλο stauts, αλλά με την ταμπέλα του «best ever» στο πλευρό του.

Εδώ βλέπουμε μία ιστορική φωτογραφία. Ποιον να σχολιάσεις; Πού να σταθείς; Βλέπεις τον Καρίμ Αμπτντούλ Τζαμπάρ, τον Τζέρι Ουέστ, τον Μάτζικ, τον Σακίλ, τον Λεμπρόν, τον Γκαρνέτ, τον Ντρικ. Θρύλοι του αθλήματος, άνθρωποι που κυριάρχησαν στο παρκέ, άνοιξαν δρόμους, έβαλαν την σφραγίδα τους σε εποχές.

Και ανάμεσά τους, ο Γιάννης. Ένα παιδί από τα Σεπόλια, με δύσκολα παιδικά χρόνια, που «δεν θα έπρεπε να είναι καν εκεί», όπως είπε και ο ίδιος, συγκινημένος, μετά το τέλος του event.

«Είναι τρελό να στέκομαι ανάμεσά τους», είπε ο Αντετοκούνμπο, που μίλησε με τον Μάικλ Τζόρνταν, διασκέδασε με τον Τζέιμς και τον Κάρι και έζησε μία πραγματικά ιστορική γιορτή, όχι μόνο για τον εαυτό του και την οικογένειά του, αλλά και για το ελληνικό μπάσκετ.

Ίσως έχουμε κάπως… δεδομένα τα «όργια» του Αντετοκούνμπο, αλλά μάλλον πρέπει να κάτσουμε σε ένα άδειο τραπέζι, να καθαρίσουμε λίγο το μυαλό μας και να ρωτήσουμε κάτι πολύ απλό. Όχι τυπικά, όχι απλά για να ρωτήσουμε, αλλά για να αντιληφθούμε τι γίνεται.

«Έχουμε καταλάβει πού βρίσκεται ο Γιάννης;»

Δυστυχώς, και αυτό θα έπρεπε να γραφτεί με κεφαλαία γράμματα, η απάντηση είναι αρνητική. Δεν έχουμε καν φτάσει το σημείο, ως Έλληνες, να κατανοήσουμε την δυναμική του Αντετοκούνμπο, το status του, το ταλέντο του, τα κατορθώματά του, την θέση του στην αφρόκρεμα του μπάσκετ.

Όταν βλέπεις άτομα να σχολιάζουν το outfit του Γιάννη για την Νιγηρία, όταν ακόμα κάποιοι στέκονται στην καταγωγή του, όταν υπάρχουν άνθρωποι που αμφιβάλλουν για το αν είναι ο καλύτερος Έλληνας αθλητής και μπασκετμπολίστας ever, όταν έχουμε ως… σίγουρο ότι θα έχει 35 πόντους και 15 ριμπάουντ σε ένα ματς και λέμε για «χαλαρές άμυνες» και «αδυναμία στο σουτ» και όταν περιμένουμε μία κακή ήττα ή ένα άστοχο βράδυ για να κράξουμε, τότε, ξανά δυστυχώς, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το μεγαλείο του στο 100%.

Μέχρι να συμβεί αυτό (αν πότε συμβεί), μπορούμε να κάνουμε μόνο ένα μικρό βήμα για τον Έλληνα σταρ: Μία σταθερή ματιά στην φωτογραφία του κειμένου και μισό λεπτό από τον χρόνο μας για το παρακάτω βίντεο. Αξίζει. Του αξίζει.