Δεν χωράει αμφιβολία πως από πλευράς προσώπων, η μεγάλη αποκάλυψη του φετινού πρωταθλήματος είναι ο Ραφαήλ Μάμας. Ο Κύπριος μέσος της ΑΕΚ συνεχίζει να απασχολεί τον ποδοσφαιρικό κόσμο, στρέφοντας απάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας και του ενδιαφέροντος, μετά τη νέα εξαιρετική εμφάνιση που πραγματοποίησε στο τελευταίο ντέρμπι με την Ομόνοια. Στο οποίο μάλιστα, σκόραρε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της ομάδας της Λάρνακας. Δεν συνδυάστηκε με το ιδανικό αποτέλεσμα που θα ήταν ασφαλώς η νίκη, αλλά η ουσία δεν είναι αυτή καθ’ αυτή.
Η μέχρις στιγμής παρουσία του Ραφαήλ, ο οποίος παρεμπιπτόντως όπως είχαμε γράψει σε πρόσφατο μας αφιέρωμα, εκπληρώνει ταυτοχρόνως με τις ποδοσφαιριστές του υποχρεώσεις και την στρατιωτική του θητεία, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για τον οποιονδήποτε Κύπριο ποδοσφαιριστή έχει βλέψεις, στόχους, φιλοδοξίες.
Ο Μάμας στέλνει από μόνος του, χωρίς ενδεχομένως ο ίδιος να το αντιλαμβάνεται και να εκλαμβάνει μ’ αυτόν τον τρόπο, συγκεκριμένα μηνύματα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ο Κύπριος ποδοσφαιριστής επέστρεψε από την Ιταλία, όπου δεν μετέβη κατ’ ακρίβειαν για να κάνει το αγροτικό του –αυτό μας έλειπε δα, αλλά για να βελτιωθεί, να αποκτήσει εμπειρίες και εικόνες που στα μέρη μας δεν επρόκειτο.
Όταν ανακοινώθηκε η επιστροφή του, οι πλείστοι την προσπέρασαν μάλλον με αδιαφορία. Δεν ήταν, βλέπετε, κάποιος 20χρονος Ισπανός, Σέρβος, Πορτογάλος ή Βραζιλιάνος, που θα θεωρείτο «λαβράκι» και θα πανηγυρίζαμε που η ομάδα μας χτύπησε φλέβα χρυσού. Ήταν απλά ένας Κύπριος, που μάλλον, στα μάτια των περισσοτέρων επέστρεψε για να μεγαλώσει το ρόστερ και… βλέπουμε. Ή αλλιώς, αν βγει… βγήκε. Και τελικά, βγήκε και με το παραπάνω.
Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι πως δείχνει να κρατάει τα πόδια του στερεά στο έδαφος. Η σκόνη των κολακευτικών σχολίων δεν τον τυφλώνει. Δεν το παίζει σταρ, παραμένει προσγειωμένος και συγκεντρωμένος (λες και πρόκειται για 30άρη) στο πώς θα βελτιώσει συγκεκριμένα κομμάτια στο παιχνίδι του.
Στο πώς θα παίζει περισσότερο με το μυαλό όταν χρειάζεται, δίχως να παρασύρεται από το «aggresive» στυλ που διαθέτει (όπως συμβαίνει τώρα, εξ ου και οι έξι κίτρινες κάρτες), στο πρώτο touch, στο σουτ, έχει γενικώς αρκετά στοιχεία ακόμη που μπορεί να βελτιώσει.
Αλίμονο αν πιστέψει κανείς και κυρίως ο ίδιος πως έχει ολοκληρωθεί ως ποδοσφαιριστής. Έχει δρόμο μπροστά του για να αγγίξει το ταβάνι του, μα αυτό είναι ωστόσο το πιο ενδιαφέρον κομμάτι στο πρότζεκτ «Μάμας»…

Ανδρέας Βεντούρης