Η Αγγλία διέλυσε την Αλβανία με 5-0 στο “Γουέμπλεϊ” για την 9η αγωνιστική του 9ου προκριματικού ομίλου της ευρωπαϊκής ζώνης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 με έναν εκπληκτικό Χάρι Κέιν να σημειώνει χατ τρικ. Η νίκη αυτή ουσιαστικά στέλνει τους Άγγλους στο Κατάρ, αφού μόνο με θαύμα θα χάσουν την πρωτιά του ομίλου.

Οι παίκτες του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δεν άφησαν να πάει χαμένος χρόνος στο 1ο ημίχρονο και πήραν προβάδισμα μόλις στο 9ο λεπτό με τον τρίτο σκόρερ τους μέσα στο 2021, Χάρι Μαγκουάιρ (μόνο Κέιν και Ραχίμ Στέρλινγκ έχουν περισσότερα γκολ). Κατόπιν ανέλαβε δράση ο Χάρι Κέιν με τρία γκολ, ενώ σε εξαιρετική μέρα βρέθηκε και ο Τζόρνταν Χέντερσον με ένα όμορφο γκολ και μία ασίστ, όλα στο 1ο ημίχρονο. Οι Αλβανοί (για τους οποίους μπήκε στην ανάπαυλα ο Ενέα Μιχάι του ΠΑΟΚ) διέψευσαν τις προσδοκίες για κάτι καλό, κάνοντας απανωτά λάθη που κόστισαν στο 1ο ημίχρονο, παρότι διεκδικούσαν ακόμα και την πρώτη θέση από τους φιναλίστ του Euro 2020.

Πλέον δεν μπορούν να ελπίζουν ούτε στη 2η θέση και τα playoffs, όπου εκεί φιγουράρει η Πολωνία ύστερα από την -εξίσου- άνετη επικράτησή της στην Ανδόρα με 4-1. Το παιχνίδι έμοιαζε εύκολο στα χαρτιά, όμως έγινε ακόμα πιο εύκολο στα 20”, όταν οι γηπεδούχοι έμειναν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Κούκου για αγκωνιά σε αντίπαλο κατά τη διεκδίκηση μπάλας στον αέρα. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι με το 61ο γκολ του μέσα στο έτος με Μπάγερν και Πολωνία (ακολούθησε κι άλλο αργότερα) έβαλε τις βάσεις για τη νίκη μόλις στο 5′ και η μοναδική παραφωνία ήταν το γκολ που δέχθηκαν οι Πολωνοί στο 45′ από τον Τζούαν Σερβός. Με αυτήν τη νίκη η Πολωνία εξασφαλίζει τα playoffs, εκτός αν καλύψει τη διαφορά τριών βαθμών και πέντε γκολ από την Αγγλία στην τελευταία αγωνιστική (η Αγγλία αγωνίζεται εκτός με το Σαν Μαρίνο, η Πολωνία εντός με την Ουγγαρία).

Στον 3ο όμιλο, η Ιταλία έδινε ντέρμπι κορυφής με την Ελβετία. Οι δύο χώρες είχαν 14 βαθμούς πριν από το παιχνίδι στο “Ολίμπικο” της Ρώμης και κατόπιν είχαν από 15, αφού το τελικό 1-1 άφησε την επίλυση των διαφορών για τη 10η αγωνιστική. Οι δύο χώρες είχαν 14 βαθμούς πριν από το παιχνίδι στο “Ολίμπικο” της Ρώμης και κατόπιν είχαν από 15, αφού το τελικό 1-1 άφησε την επίλυση των διαφορών για τη 10η αγωνιστική. Μοιραίος του αγώνα ο διεκδικητής της Χρυσής Μπάλας, Ζορζίνιο, ο οποίος αστόχησε σε πέναλτι στο 89′, στέλνοντας την μπάλα πολύ ψηλά.

Κατά μία περίεργη συγκυρία, σκόρερ των τερμάτων ήταν τα δύο δεξιά μπακ του αγώνα. Αρχικά ο Σιλβάν Βιντμέρ σε μία αντεπίθεση άνοιξε το σκορ για τη Γαλλία στο 11′, με τον Τζιοβάνι ντι Λορέντζο να ισοφαρίζει με κεφαλιά στο 36′. Στο 2ο ημίχρονο το παιχνίδι δεν είχε θέαμα, με την πρωταθλήτρια Ιταλίας να έχει απλά μια ανούσια κατοχή, μέχρι τα τελευταία λεπτά, όταν ο Ουλίσες Γκαρσία ανέτρεψε τον Ντομένικο Μπεράρντι. Ο Ζορζίνιο αστόχησε στο πέναλτι όμως, με συνέπεια η αγωνία να διατηρηθεί για μέχρι τη Δευτέρα, όταν η Ιταλία δοκιμάζεται στο Μπέλφαστ με τη Βόρεια Ιρλανδία και η Ελβετία περιμένει τη Βουλγαρία.

Στον 6ο όμιλο, το πάρτι της Δανίας συνεχίστηκε στο ντέρμπι των Βόρειων Χωρών με αντίπαλο τα Νησιά Φερόε. Η ομάδα του Κάσπερ Χιούλμαντ είχε εξασφαλίσει την πρόκριση από τον Οκτώβριο και παρότι ο Δανός τεχνικός παρέταξε ορισμένους αναπληρωματικούς, το αποτέλεσμα ήταν ίδιο όπως και στα προηγούμενα οκτώ παιχνίδια του ομίλου: νίκη. Αντρέας Σκοβ Όλσεν, Γιάκομπ Μπρουν Λάρσεν και Γιόαχιμ Μάλε σημείωσαν τα γκολ για το 3-1 της Δανίας, που διατηρεί το απόλυτο στις νίκες αλλά όχι πλέον και στο παθητικό, από το γκολ του Κλάεμιντ Όλσεν.