Ολοκληρώνεται το απόγευμα της Κυριακής (16:00, ΡΙΚ, Balla), στη Σλοβενία ο εφιάλτης της Εθνικής μας ομάδα για τη φάση των Προκριματικών Ομίλων του Μουντιάλ 2022.

Η Κύπρος μετρά σε 9 αγώνες στον όμιλό της 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 6 ήττες συμπεριλαμβανομένων και σκορ… διασυρμού, ενώ σε άλλα δύο φιλικά παιχνίδια με το Νίκο Κωστένογλου στον πάγκο μετρά άλλες δύο ήττες.

Οι δύο αυτές ήττες ήρθαν μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα με τη σημερινή αντίπαλο Σλοβενία (30/03/21, 1-0) από Ουγγαρία και Ουκρανία.

Κάποιοι έχουν την άποψη ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει ο προπονητής, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι το φταίξιμο το έχουν οι ποδοσφαιριστές και κάποιοι άλλοι οι αρμόδιοι στην ΚΟΠ.

Από την πλευρά μας γράφαμε ΕΔΩ , προ δύο μηνών τη δική μας προσωπική άποψη. Ότι δηλαδή η ευθύνη είναι συλλογική και προσθέταμε ότι θεωρούμε πως το πρόβλημα βρίσκεται στη διαχείριση αποτελεσμάτων και στον προσανατολισμό των στόχων κάθε φορά που αλλάζουμε προπονητή. Όχι ότι υπάρχει θέμα έλλειψης ταλέντου ή ικανοτήτων στον χώρου του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Θα προτιμούσαμε να έχουμε μια Εθνική ομάδα χωρίς τα πολλά μεγάλα ονόματα ή τους πρωταγωνιστές στο εγχώριο πρωτάθλημα που έχουν βαρυφορτωμένο πρόγραμμα και υποχρεώσεις που… «κρούζουν» μυαλά και πόδια ποδοσφαιριστών. Αλλά μια ομάδα με πολυσυλλεκτικότητα επιλογών. Με ταλέντο τόσο από ομάδες του εξωτερικού, όσο και από ομάδες της πρώτης κατηγορίας της Κύπρου, όσο και της δεύτερης και της τρίτης.

Γιατί το λέμε αυτό; Ούτως ή ΄άλλως αποδεικνύεται ότι τα αποτελέσματα δεν έρχονται. Είμαστε στον πάτο και δεν έχουμε να χάσουμε κάτι. Άρα ποιος ο λόγος να πέφτει και η ψυχολογία και η διάθεση ποδοσφαιριστών που στις ομάδες τους έχουν πολύ πιο πιεστικό πρόγραμμα και στόχους; Με το να δοθεί κίνητρο και χώρος σε άλλους, θεωρούμε ότι θα αλλάξει τουλάχιστον αυτό που βλέπουμε.

Μπορεί να μην έρθουν ούτε έτσι τα αποτελέσματα που θέλουμε, ου΄τε αυτή η πολυπόθητη πρόκριση σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης, αλλά σίγουρα δεν θα γίνεται… ρεζίλι η «αφρόκρεμα» των ποδοσφαιριστών που έχουμε στην Κύπρο.

Ουτοπία; Δονκιχωτισμός; Δεν γνωρίζουμε. Ούτε είμαστε προπονητές. Γιατί όμως να φοβόμαστε το κάτι το διαφορετικό και το πρωτότυπο;

Λογικό είναι να υπάρχουν σε ένα ρόστερ οι παλιοί-έμπειροι, οι σταθεροί και οι πιο νέοι που θα μάθουν από τους άλλους. Τρεις κατηγορίες ποδοσφαιριστών που συνθέτουν ένα συμπαγές ρόστερ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα στο ποδόσφαιρο σήμερα ή όχι; Ας μας απαντήσουν οι ειδικοί, με τα αποτελέσματα στο γήπεδο.

Εμείς πάντως ό,τι και να γίνει θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτή την ομάδα και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε την εθνική ποδοσφαιρική υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια της.

Καλή επιτυχία απέναντι στη Σλοβενία!

Τα αποτελέσματα της Εθνικής επί εποχής Κωστένογλου και οι επόμενοι προγραμματισμένοι δύο αγώνες:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΑΣ
24/03/21 WQE Cyprus 0 – 0 Slovakia
27/03/21 WQE Croatia 1 – 0 Cyprus
30/03/21 WQE Cyprus 1 – 0 Slovenia
04/06/21 FRI Hungary 1 – 0 Cyprus
07/06/21 FRI Ukraine 4 – 0 Cyprus
01/09/21 WQE Malta 3 – 0 Cyprus
04/09/21 WQE Cyprus 0 – 2 Russia
07/09/21 WQE Slovakia 2 – 0 Cyprus
08/10/21 WQE Cyprus 0 – 3 Croatia
11/10/21 WQE Cyprus 2 – 2 Malta
11/11/21 WQE Russia 6 – 0 Cyprus
14/11/21 WQE Slovenia 16 : 00 Cyprus
24/03/22 UNL Estonia Cyprus
28/03/22 UNL Cyprus Estonia

Τάσος Θεοδώρου