Τα τελευταία πρόσφατα χρόνια παρακολουθούμε μια τεράστια αλλαγή και διαφοροποίηση στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Κύπρου. Και το φαινόμενο αυτό ακολουθεί την εξελικτική πορεία του σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Τον ερασιτεχνισμό, το ημιεπαγγελματισμό αντικατέστησε ο επαγγελματισμός. Οι ποδοσφαιρικές μας ομάδες Α’ Κατηγορίας, εργάζονται πάνω σε επαγγελματικά πρότυπα και οι  ποδοσφαιριστές ασχολούνται μόνο στο Ποδόσφαιρο. Δεν έχουν  άλλες επαγγελματικές ασχολίες,  όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Επενδυτές μπήκαν στις πλείστες  ομάδες, οι ομάδες μας μετατράπηκαν σε εταιρείες και πολλά χρήματα επενδύονται για την πρόοδο και ανάπτυξη τους. Ο ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα , δίνει νέο και συνεχές ενδιαφέρον και οι ποδοσφαιρικές διαφορές μεταξύ των  ομάδων σχεδόν εξανεμιστήκαν, μειώθηκαν δραματικά. Αυτό το στοιχείο έλειπε προηγουμένως πράγματι από το ποδόσφαιρο  μας και τραυμάτιζε την αξιοπιστία του.
Παρακολουθούμε όπως και την περσινή χρονιά , ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό , με άγνωστο νικητή. Η είσοδος της χώρας μας  στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004 και οι ποδοσφαιρικοί κανόνες , νόμοι και παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο, διαφοροποίησαν το ποδοσφαιρικό  σκηνικό και στην πατρίδα μας, ακολουθώντας τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα. Κυρίως με την εργοδότηση από τις ομάδες, κοινοτικών και ξένων ποδοσφαιριστών, όπως και ξένων Διαιτητών.
Παρακολουθούμε μια θεαματική εξέλιξη του Ποδοσφαίρου , σ’ όλους τους τομείς. Στην οργάνωση, στην εκπαίδευση και γενικά στην Ποδοσφαιρική λειτουργία.
Το φετινό πρωτάθλημα 2021 – 2022 διεξάγεται με 12 ομάδες. Κατά την άποψη μου και δίχως καμιά υποτίμηση , όλες σχεδόν οι ποδοσφαιρικές ομάδες παρουσιάζονται με μια Οικονομική Ευρωστία , αυτό φαίνεται κυρίως από τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών και  από τους πλούσιους προϋπολογισμούς.
Οι μόνες ομάδες δύο στο σύνολο τους, οι οποίες έχουν πενιχρούς οικονομικούς πόρους, είναι τα προσφυγικά σωματεία  του Εθνικού Αχνας και της ΠΑΕΕΚ Κερύνειας. Με την αναφορά μου αυτή δεν υποτιμώ τις δυνατότητες αυτών των ομάδων αλλά καταγράφω μια προσφυγική και αντικειμενική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, η οποία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, στις διάφορες κριτικές και εκτιμήσεις μας.
Θεωρώ δε ότι εκτός των 7 ομάδων, με πλούσιο προϋπολογισμό , ανέβηκαν ποδοσφαιρικό επίπεδο , οι ομάδες, Ολυμπιακός , Αρης και Δόξα  Κατωκοπιάς.
Πάντα πίστευα και έκτισα την καριέρα μου με ομάδες με πολλά οικονομικά προβλήματα και ότι  δεν αρκεί μόνο ένας πλούσιος προϋπολογισμός για να φέρει τις  επιτυχίες , αλλά ότι χρειάζονται άλλες αρετές και έξυπνη διαχείριση.
Τον πλούτο τον αντιμετωπίζεις , με βαθιά γνώση του ποδοσφαίρου, της σωστής και έξυπνης διοίκησης , των ριζοσπαστικών αποφάσεων και μιας καθολικής πειθαρχίας και αφοσίωσης, χωρίς πανικό και διχόνοια. Τα χρήματα δεν παίζουν από μόνα τους ποδόσφαιρο. Χρειάζονται πολλοί άλλοι παράγοντες  για να φέρει ο πλούτος την επιτυχία.
Τα προσφυγικά και φτωχά σωματεία του Εθνικού Αχνας και της ΠΑΕΕΚ Κερύνειας, χρειάζονται εκτός από την εκτίμηση και αγάπη μας, την στήριξη όλων μας, του κράτους, των επιχειρηματιών, των φίλων και υποστηρικτών τους.
Είμαι βέβαιος ότι πέραν των άλλων δυσμενών δεδομένων γι’ αυτές, θα παρουσιασθούν  και στο φετινό πρωτάθλημα, με αξιώσεις και προοπτική. Να δώσουν το ηθικό μήνυμα της συνεχούς πάλης, για πρόοδο και προκοπή μέσα από τα δικά τους όπλα, την δική τους συνείδηση , τις δικές τους προσπάθειες και αγώνα.
Η δική μου αυτή παρέμβαση, σκοπό έχει την ενημέρωση και διαφώτιση της κοινής γνώμης  , για το σημερινό επίπεδο του  ποδοσφαίρου μας,  και την κατάσταση , των ομάδων μας .
Οι εποχές έχουν αλλάξει και στην Κύπρο σ’ όλους τους τομείς. Το  ποδόσφαιρο ακολουθεί τις  παραμέτρους της κοινωνίας και   της Οικονομίας. Δεν είναι  ξεχωριστό κομμάτι . Το ποδόσφαιρο είναι σάρκα από την σάρκα και σώμα από το  σώμα της κοινωνίας.
Οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το ποδόσφαιρο φορείς να αναλύουν συνεχώς  τα νέα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, να προβλέπουν σωστά και να παίρνουν γρήγορες και εποικοδομητικές αποφάσεις.
Στη σύγχρονη εποχή κτίζονται ομάδες σε μια νύκτα , εάν διαθέτεις  τους οικονομικούς πόρους. Καμιά σύγκριση με το παρελθόν. Γι’ αυτό τον λόγο οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες ιδιαίτερα των φτωχών συλλόγων, οφείλουν να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τα γεγονότα, να προβλέπουν σωστά , να σχεδιάζουν αδιάκοπα και να ενεργούν με εξυπνάδα, τόλμη και αποφασιστικότητα. Οι πλούσιοι Προϋπολογισμοί φέρνουν μια άνθηση, πρόοδο και ανάπτυξη, αλλά και οι φτωχοί προϋπολογισμοί, μπορούν να τους ανταγωνισθούν αν αυτοί διαπνέονται από σοφή διαχείριση, υπευθυνότητα, πειθαρχία, σοβαρότητα, ενότητα , αποφασιστικότητα και σκληρή έξυπνη δουλειά.
Εύχομαι και ελπίζω, το ποδόσφαιρο μας να προοδεύει και  να αναπτύσσεται , με όσες  περισσότερες υγιείς ομάδες μπορεί να δημιουργήσει. Διότι η κοινωνία σε κάθε χώρα χρειάζεται ένα ποδόσφαιρο , το οποίο να θεραπεύει και να εμπνέει τους ανθρώπους.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου