«Αν δεν κερδίσουμε τη Φλόρα, τότε θα έχουμε πρόβλημα». Αυτή ήταν δήλωση απ’ τον ίδιο τον Τιμούρ Κετσπάγια στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα με την εσθονική ομάδα κι απ’ τη στιγμή που δεν επετεύχθη ο στόχος, τότε… υπάρχει πρόβλημα.
Το θέμα είναι ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα στην Ανόρθωση και δεν χρειάζεται να ‘χεις διδακτορικό στο ποδόσφαιρο για να τα αντιληφθείς. Η ομάδα της Αμμοχώστου πληρώνει κατ’ εξακολούθηση τα σοβαρά ατομικά λάθη, ενώ δεν λειτουργεί σωστά στο ανασταλτικό κομμάτι. Φτάνει στο σημείο να σκοράρει δύο γκολ και να μην αισθάνεται ασφάλεια ο ίδιος ο προπονητής της –κι όχι μόνο…
Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα; Πρώτον, είναι ασφαλώς θέμα συγκέντρωσης των ιδίων των ποδοσφαιριστών, αλλά κι ατομικής ευθύνης να ανεβάσουν την απόδοσή τους. Δεν είναι μυστικό ότι ούτε ο Ρισβάνης αλλά ούτε και ο Αραγιούρι δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ωστόσο δεν είναι μονάχα αυτοί, σαφώς, το πρόβλημα της Ανόρθωσης. Είναι επίσης εμφανές ότι ενίοτε δεν υπάρχουν ούτε οι σωστές αλληλοκαλύψεις, με αποτέλεσμα όταν προκύπτουν λάθη ή κενοί χώροι, ο (οποιοσδήποτε) αντίπαλος να το εκμεταλλεύεται. Είναι ωστόσο γεγονός ότι στα μετόπισθεν, η ομάδα της Αμμοχώστου δείχνει να έχει θέμα… χημείας. Κι αυτό είναι, όντως, ένα μεγάλο πρόβλημα.
Ο Τιμούρ δοκίμασε διάφορα σχήματα αλλά λύση δεν βρέθηκε. Είτε με τετράδα στην άμυνα είτε με τριάδα, η Ανόρθωση παρουσιάζει τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Οπόταν, ενδεχομένως μια λύση να είναι ακόμη και η αλλαγή προσώπων. Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτό θα βοηθήσει όντως την Ανόρθωση, διότι κακά τα ψέματα, υπάρχουν ποδοσφαιριστές που ποιοτικά είναι σε ψηλότερο επίπεδο από κάποιους άλλους. Την ίδια ώρα όμως, η «κυρία» δεν έχει πάρει όσα περιμένει από συγκεκριμένους παίκτες που ήρθαν είτε για να κάνουν τη διαφορά είτε για να αποτελέσουν ποιοτικές εναλλακτικές λύσεις όπως οι Χριστοδουλόπουλος, Λάφερτι, Νινούα, Πόποβιτς, ασχέτως αν ο τελευταίος σκόραρε χθες στο ΓΣΠ. Αναφερόμαστε ασφαλώς στη συνολική τους παρουσία κι όχι απλά σε ένα ματς.
Βεβαίως, μεγάλη ευθύνη έχει κι ο ίδιος ο προπονητής. Όταν μία ομάδα παρουσιάζει τα ίδια ακριβώς συμπτώματα κατ’ εξακολούθηση, χωρίς να παρουσιάζει βελτίωση σ’ αυτά τα συγκεκριμένα κομμάτια, ο κόουτς δεν μπορεί να μένει στην απ’ έξω. Είναι λοιπόν ευθύνη του ιδίου του Τιμούρ να βρει τις λύσεις, με κάθε τρόπο. Είτε αυτό αφορά το σύστημα, είτε τα πρόσωπα…
Το ντέρμπι με την ΑΕΚ την Δευτέρα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ανόρθωση. Όσο κι αν λέμε πως είναι ακόμη νωρίς –που όντως είναι, δεν παύει από το να αποτελεί ένα παιχνίδι που θα παίξει τεράστιο ρόλο στο πώς θα πορευθεί η «κυρία» στο πρωτάθλημα στο άμεσο μέλλον. Με την μεταξύ τους διαφορά στο -8, έστω κι αν έχει ένα παιχνίδι λιγότερο, η πίεση είναι προς τη δική της μεριά.
Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι θα σημαίνει μια νίκη, όπως επίσης και τι θα σημαίνει ένα ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα…
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ: Ενόψει ΑΕΚ δεν υπολογίζεται σίγουρα ο Μπουσουλάτζιτς κι όπως όλα δείχνουν θα μείνει εκτός κι ο Αμπαρτζουμιάν, που αποχώρησε τραυματίας από τον αγώνα με τη Φλόρα Ταλίν. Προσεχώς θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση του Αντωνιάδη, καθώς επίσης και του Κορέια.

Ανδρέας Βεντούρης