«Τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις αναμένονται σύντομα, μαζί με σειρά νομοθετημάτων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι εντός του 2024 θα προχωρήσει η θέσπιση του Συνηγόρου του Πολίτη, του οποίου, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος, ένα από τα καθήκοντα θα είναι να διασφαλίζει ότι οι 14 αρχές της Χάρτας των Δικαιωμάτων του Ασθενή θα εφαρμόζονται στην Κύπρο. Εξάλλου, όπως ανέφερε εισαγωγικά, τα 14 αυτά δικαιώματα «θα πρέπει να αναγνωρίζονται και, το πιο σημαντικό, να είναι απόλυτα σεβαστά σε κάθε κράτος, όχι απλά μέσα από ωραία λόγια και ωραίες δηλώσεις, αλλά μέσα από πολιτικές».

Μιλώντας για τα νομοθετήματα, που αφορούν τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ο Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι νομοθετήματα, που θα προκαλέσουν και τις αντιδράσεις κάποιων. Πρόσθεσε ότι «αυτές οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις έχουν ως μοναδικό στόχο την προστασία του ΓεΣΥ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κοινωνική μεταρρύθμιση». Είπε, στη συνέχεια ότι κανείς δεν ανέμενε μια τέτοια σημαντική μεταρρύθμιση να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις και τις προκλήσεις.

«Υπάρχει σημαντική δουλειά, που πρέπει να κάνουμε ως Πολιτεία, αλλά θεωρώ ότι από την υιοθέτηση της Χάρτας έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη χώρα μας και αυτά τα βήματα έχουν γίνει κατά κύριο λόγο λόγω της δουλειάς της ΟΣΑΚ», είπε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι «η ΟΣΑΚ είναι η ισχυρότερη μη κυβερνητική οργάνωση».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η Κυβέρνηση έχει κοινούς στόχους και κοινές επιδιώξεις με την ΟΣΑΚ, επισημαίνοντας ότι η δράση της «συμβάλλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση πολιτικών στον ευρύτερο τομέα της υγείας και σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια τόσο για μένα όσο και για το σύνολο της Κυβέρνησης, τους Υπουργούς».

«Έχουμε χρέος ως Πολιτεία να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των πολιτών και να πράττουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας για να υπερασπιστούμε τους ασθενείς και τα δικαιώματά τους», είπε ο Πρόεδρος.