Στον Λίβανο επιστρέφουν – για την ώρα – οι πέντε βάρκες οι οποίες μετέφεραν εκατοντάδες μετανάστες, μετά από μια τιτάνια και πολύωρη επιχείρηση των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Λιμενική Αστυνομία και το Ναυτικό επιχείρησαν για πρώτη φορά σε διεθνή ύδατα και στο πλαίσιο της περιπολίας τους εντόπισαν τις πέντε βάρκες σε περιοχή στα διεθνή ύδατα πλησίον των χωρικών υδάτων του Λιβάνου.

Από τις πέντε βάρκες αρχικά επέστρεψαν πίσω στον Λίβανο οι δύο, ενώ λίγες ώρες αργότερα κατέστη εφικτή και η επιστροφή των άλλων τριών, ανακόπτοντας προσωρινά και ανατρέποντας τα σχέδια των διακινητών.

Φυσικά, πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό για την ώρα και σίγουρα η κρίση ή ο κίνδυνος δεν έχουν ακόμη αποτραπεί.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι διακινητές δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν. Αντιθέτως σχεδιάζουν να ακολουθούν διαφορετικές θαλάσσιες οδούς. Συνεπώς, η πρακτική που ακολουθήθηκε τις τελευταίες 48 ώρες θα πρέπει να έχει συνέχεια.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι ροές θα σταματήσουν, καθώς είναι πιθανό οι διακινητές να χρησιμοποιήσουν άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα μαζικές και ταυτόχρονες αφίξεις βαρκών.

Για παράδειγμα, αυτή την φορά οι βάρκες ήταν πέντε. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει την επόμενη φορά που ίσως να είναι περισσότερες και οι δυνατότητες της Δημοκρατίας είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες.

Συνεπώς, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και αυτή η μικρή νίκη είναι προσωρινή και δεν χωρούν «πανηγυρισμοί».

Το πρόβλημα θα λυθεί με τον αποχαρακτηρισμό περιοχών της Συρίας ώστε να επιτραπούν οι επιστροφές των παράνομων πίσω στην Συρία.

Λόγω όμως πολιτικών δυσκολιών και απροθυμίας που φαίνεται να υπάρχει από την πλειοψηφία της Ε.Ε είναι και αυτό μάλλον δύσκολο. Η απροθυμία έχει να κάνει με το γεγονός ότι αποχαρακτηρισμός προϋποθέτει συνομιλίες με το καθεστώς του Άσαντ κάτι που η Ε.Ε δεν επιθυμεί σε αυτή την φάση.

Ο  Υπουργός Εσωτερικών δεν σχολίασε την επιχείρηση που βρισκόταν εκείνη την ώρα ακόμη σε εξέλιξη.  Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για αναχαίτιση των μαζικών αφίξεων μεταναστών και τη συνεργασία με τον Λίβανο για αποτροπή του απόπλους σκαφών με προορισμό την Κύπρο, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως μετά την επίσκεψη κυπριακής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Λίβανο, δόθηκαν δεσμεύσεις ότι οι Αρχές της χώρας θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τον απόπλου σκαφών.

Τα μέτρα όπως λέχθηκε αξιολογούνται συνεχώς και εάν κριθεί ότι δεν αποδίδουν θα εξεταστούν και άλλα.

Σε ερώτηση εάν αυτό που έγινε σήμερα ήταν το σχέδιο Β’ απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι αυτό θα ανακοινωθεί επίσημα όταν και εφόσον χρειαστεί.

Ο κλάδος αστυνομικού Σώματος της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ ζήτησε όπως δημιουργηθεί άμεσα μεγάλος ενιαίος χώρος κράτησης για παράνομους μετανάστες έτσι ώστε να απελευθερωθούν κελιά για τους ποινικούς κρατούμενους και να γίνουν μαζικές συλλήψεις παράνομων μεταναστών.

Δείτε το ρεπορτάζ:

ΠΗΓΗ: SIGMALIVE