Ολοκληρώθηκαν οι τρεις από τις τέσσερεις αναμετρήσεις για τα προημιτελικά του Europa League. Αταλάντα, Μπάγερν Λεβερκούζεν, Ρόμα και Μαρσέιγ προκρίθηκαν στα ημιτελικά αφού απέκλεισαν Λίβερπουλ, Γουέστ Χαμ, Μίλαν και Μπενφίκα αντίστοιχα.

ΜΑΡΣΕΙΓ-ΜΠΕΝΦΙΚΑ 1-0 (4-2 πέναλτι)

Ο Άνχελ ντι Μαρία έστειλε άουτ την εκτέλεσή του και ο Πάου Λόπεθ απέκρουσε την εκτέλεση του Αντόνιο Σίλβα, με συνέπεια η Μαρσέιγ να υποτάξει με 4-2 την Μπενφίκα στα πέναλτι και να προκρίνεται στα ημιτελικά του Europa League.

Η Μαρσέιγ αναδείχθηκε νικήτρια στα πέναλτι κόντρα στην Μπενφίκα με 4-2 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Europa League. Οι Γάλλοι έστειλαν το παιχνίδι στην παράταση χάρη σε γκολ του Φαρίς Ρεμί Μουμπανιά και στην ψυχοφθόρο διαδικασία ο μοιραίος Άνχελ ντι Μαρία και ο ήρωας Πάου Λόπεθ έκριναν το εισιτήριο της πρόκρισης.

  • ΜΑΡΣΕΙΓ: Λόπεθ, Μπεμπά (46′ Μουρίγιο), Μπαλέρντι, Ζιγκό (100′ Νταού), Σόγκλο (59′ Μουμπανιά), Εντιάιγ (75′ Κορέα), Κοντογκμπιά, Χαρίτ (110′ Λαφόν), Ουναχί (59′ Ενρίκε), Βερτού, Ομπαμεγιάνγκ
  • ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Τρουμπίν, Μπα, Α. Σίλβα, Οταμέντι, Άουρσνες, Λουίς, Νέβες, Ρ. Σίλβα (102′ Καμπράλ), Ντι Μαρία, Τένγκστεντ (61′ Κεκτσιού), Νέρες (61′ Μάριο)

ΡΟΜΑ-ΜΙΛΑΝ 2-1

Η Ρόμα υπέταξε για δεύτερη φορά τη Μίλαν στα προημιτελικά του Europa League και ονειρεύεται δεύτερο σερί τελικό στη διοργάνωση.

Η Ρόμα επικράτησε για δεύτερη φορά της Μίλαν και με το 2-1 στο “Ολίμπικο” που συνόδευσε το 1-0 στο “Τζιουζέπε Μεάτσα” προκρίθηκε πανηγυρικά στα ημιτελικά του Europa League.

Το 1ο μέρος είχε την περισσότερη δράση στον αγώνα, με τη Ρόμα να επιλέγει να επιτεθεί και να δικαιώνεται. Στο 12′, ο ήρωας του πρώτου αγώνα, Τζιανκάρλο Μαντσίνι, πήρε ριμπάουντ σε δοκάρι του Λορέντζο Πελεγκρίνι και άνοιξε το σκορ.

Οι αποσβολωμένοι “ροσονέρι” ανέβηκαν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, συνθήκη κατάλληλη για την ταχύτητα του Ρόμελου Λουκάκου. Ο Βέλγος έφυγε στην κόντρα στο 22′, πάλεψε και κράτησε την μπάλα, η οποία κατέληξε στον Πάουλο Ντιμπάλα που με υπέροχο φαλτσαριστό σουτ έκανε το 2-0.

Όλα έμοιαζαν ιδανικά για τη Ρόμα, ωστόσο δύο στιγμές παραλίγο να χαλάσουν το πάρτι… ανανέωσης του Ντανιέλε ντε Ρόσι. Στο 28′ τραυματίστηκε ο Λουκάκου και στο 31′ αποβλήθηκε ο Ζεκί Τσελίκ, με συνέπεια η Μίλαν να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στο παιχνίδι.

Ντε Ρόσι και Στέφανο Πιόλι έκαναν αλλαγές για να φέρουν το παιχνίδι στα μέτρα τους, με τον πρώτο να τα καταφέρνει καλύτερα.

Το 2ο μέρος εξελίχθηκε σε μονόπλευρο παιχνίδι, με τους φιλοξενούμενους να έχουν το πάνω χέρι, να δημιουργούν φάσεις, αλλά να μην καταφέρνουν να σκοράρουν. Η είσοδος των τριών επιθετικών που είχε στον πάγκο η Μίλαν, των Λούκα Γιόβιτς, Σάμουελ Τσουκουέζε και Νοά Οκαφόρ δεν κατέληξαν σε κάποιο γκολ.

Αντιθέτως, στο 86′ ο στόπερ Ματέο Γκάμπια ήταν αυτός που πέτυχε το πρώτο γκολ για τη Μίλαν στα προημιτελικά, όμως ήταν πλέον πολύ αργά. Η Ρόμα προκρίθηκε στα ημιτελικά με πανηγυρικό τρόπο και στοχεύει σε τρίτο σερί ευρωπαϊκό τελικό και δεύτερο στη διοργάνωση κόντρα στην αήττητη Λεβερκούζεν.

  • ΡΟΜΑ: Σβίλαρ, Τσελίκ, Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Σπινατσόλα, Πελεγκρίνι (82′ Σάντσες), Παρέδες, Μπόβε (82′ Ανχελίνιο), Ελ Σαραουί, Λουκάκου (29′ Έιμπραχαμ), Ντιμπάλα (43′ Γιορέντε)
  • ΜΙΛΑΝ: Μενιάν, Καλάμπρια (46′ Ρέιντερς), Γκάμπια, Τομόρι, Ερναντέζ, Μουσά (69′ Φλορέντζι), Μπενασέρ (40′ Γιόβιτς), Πούλισικ (69′ Οκαφόρ), Λόφτους-Τσικ (46′ Τσουκουέζε), Λεάο, Ζιρού

ΑΤΑΛΑΝΤΑ-ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 0-1

Η Λίβερπουλ έφυγε με τη νίκη από το Μπέργκαμο επικρατώντας με 1-0 με το εύστοχο πέναλτι του Σαλάχ αλλά δεν πανηγύρισε, με την Αταλάντα να προστατεύει το τεράστιο αβαντάζ των τριών γκολ από το πρώτο ματς και να προκρίνεται στα ημιτελικά του Europa League.

Το ματς

Οι δύο ομάδες άρχισαν από εντελώς διαφορετική αφετηρία, με την Αταλάντα να έχει θριαμβεύσει με 3-0 στο “Άνφιλντ” στο πρώτο ματς και να έχει τεράστιο αβαντάζ για την πρόκριση, με την Λίβερπουλ να μπαίνει πάντως στο χορτάρι με διάθεση να διεκδικήσει τις όποιες ελπίδες της για πρόκριση και να τις αναθερμαίνει στα πρώτα λεπτά.

Συγκεκριμένα στο 7′, με τους ρεντς να κερδίζουν πέναλτι σε χέρι του Ρουτζέρι μέσα στη μεγάλη περιοχή μετά από γύρισμα της μπάλας από τον Αλεξάντερ-Άρνολντ και τον Σαλάχ να αναλαμβάνει την εκτέλεση, για να νικήσει τον Μούσο και να γράψει το 0-1.

Η συνέχεια βρήκε την ομάδα του Κλοπ να έχει καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με τους μπεργκαμάσκι (1-8 οι τελικές, 1-3 εντός εστίας, 0.03-1.23 τα xgoals στο πρώτο μέρος), όμως ο Σαλάχ έχασε τεράστια ευκαιρία να χριστεί σκόρερ στο 39ο λεπτό, με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με τους φιλοξενούμενους να προηγούνται αλλά και τους γηπεδούχους να χαμογελούν.

Στο δεύτερο μέρος η κατάσταση άλλαξε, με την Αταλάντα να κρατάει τα ηνία και να μην επιτρέπει στους ρεντς του Μέρσεϊσαϊντ να απειλήσουν ιδιαίτερα (μόλις 2 τελικές σε αυτό το διάστημα), με τις αλλαγές που έκανε ο Κλοπ να μη φέρνουν την πολυπόθητη φρεσκάδα και τους μπεργκαμάσκι του Γκασπερίνι να πανηγυρίζουν στο φινάλε μία δίκαιη πρόκριση στα ημιτελικά.

  • ΑΤΑΛΑΝΤΑ: Μούσο, Τζιμσίτι, Χίεν, Κολάσινατς, Τζαπακόστα, Ντε Ρον, Έντερσον (75′ Πάσαλιτς), Ρουτζέρι, Κόπμαϊνερς, Μιραντσούκ (80′ Λούκμαν), Σκαμάκα (75′ Ντε Κετελάρε)
  • ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ (72′ Γκόμεζ), Κονατέ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον (80′ Ντανς), Σόμποσλαϊ (67′ Έλιοτ), Τζόουνς, Μακάλιστερ, Σαλάχ (67′ Νούνιες), Χάκπο, Ντίας (66′ Ζότα)

ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ-ΜΠΑΓΕΡΝ ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ 1-1

Η Λεβερκούζεν αρνήθηκε να λυγίσει και στο Λονδίνο και με το 1-1 που απέσπασε στο 89′ κόντρα στην Γουέστ Χαμ, προκρίθηκε στους “4” του Europa League μένοντας αήττητη για 44ο διαδοχικό παιχνίδι σε όλες τις διοργανώσεις.

Το ματς

Η Λεβερκούζεν μπήκε στο χορτάρι με τον αέρα της εστεμμένης πρωταθλήτριας Γερμανίας (για πρώτη φορά στην ιστορία της) και κουβαλώντας το εκπληκτικό αήττητο σερί των 43 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις, όμως στο πρώτο μέρος τα βρήκε σκούρα απέναντι στην Γουέστ Χαμ.

Οι Λονδρέζοι μπήκαν φουριόζοι στο χορτάρι του “London Stadium” έχοντας στο μυαλό τους πως έπρεπε να ανατρέψουν το 2-0 του πρώτου αγώνα στην “Bay Arena” και μόλις στο 13ο λεπτό πήραν προβάδισμα, με τον Αντόνιο να αξιοποιεί καλοζυγισμένη σέντρα του Μπόουεν για να νικήσει με ωραία κεφαλιά τον Κόβαρ.

Η συνέχεια βρήκε τους γηπεδούχους να κυριαρχούν και να έχουν 10 τελικές (5 εντός εστίας) μέχρι να πάνε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, όμως η Λεβερκούζεν, παρότι δεν έπιασε καλή απόδοση (μόλις 1 τελική σε αυτό το διάστημα), κατάφερε να αντέξει και να μη δεχτεί δεύτερο γκολ που θα ακύρωνε το πλεονέκτημά της.

  • ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ: Φαμπιάνσκι, Τσούφαλ, Ζουμά, Αγκέρντ (45′ Ογκμπόνα), Κρέσγουελ, Γουόρντ-Πράους, Άλβαρες, Σούτσεκ, Μπόουεν, Αντόνιο, Κούντους
  • ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ: Κόβαρ, Στάνισιτς, Κοσούνου (29′ Ταπσόμπα), Τα, Χινκάπιε, Τζάκα, Παλάσιος, Τέλα (46′ Φρίμπονγκ), Βιρτς, Γκριμάλντο (68′ Αντλί), Σικ (46′ Μπονιφέις)

Τα αποτελέσματα των προημιτελικών

ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • Μίλαν – Ρόμα 0-1 (17′ Μαντσίνι)
  • Λίβερπουλ – Αταλάντα 0-3 (38′, 60′ Σκαμάκα, 83′ Πάσαλιτς)
  • Λεβερκούζεν – Γουέστ Χαμ 2-0 (83′ Χόφμαν, 90+1′ Μπόνιφεϊς)
  • Μπενφίκα – Μαρσέιγ 2-1 (16′ Ράφα Σίλβα, 52′ Ντι Μαρία / 67′ Ομπαμεγιάνγκ)

ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • Ρόμα – Μίλαν 2-1 (12′ Μαντσίνι, 22′ Ντιμπάλα / 86′ Γκάμπια)
  • Αταλάντα – Λίβερπουλ 0-1 (7′ πέν. Σαλάχ)
  • Γουέστ Χαμ – Λεβερκούζεν 1-1 (13′ Αντόνιο / 89′ Φρίμπονγκ)
  • Μαρσέιγ – Μπενφίκα 4-2 πέν., 1-0 παρ., 1-0 κ.α. (79′ Μουμπανιά)

Το πρόγραμμα των ημιτελικών

ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • 02/05 22:00 Μαρσέιγ – Αταλάντα
  • 02/05 22:00 Ρόμα – Λεβερκούζεν

ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • 09/05 22:00 Αταλάντα – Μαρσέιγ
  • 09/05 22:00 Λεβερκούζεν – Ρόμα

Το πρόγραμμα του τελικού (Αβίβα)

  • 22/05 22:00 Νικητής 1 – Νικητής 2