Όλα δείχνουν ότι μετά από πολλά χρόνια πάμε ξανά σε έναν «τελικό πρωταθλήματος».
Θα είναι τεράστια έκπληξη αν το ΑΠΟΕΛ και η ΑΕΚ δεν πάνε σε ένα τελευταίο παιχνίδι στο ΓΣΠ στο φινάλε για να παλέψουν για τον τίτλο, σε ένα από τα συναρπαστικότερα πρωταθλήματα που είδαμε ποτέ.
Ο Κύπριος προπονητής Σάββας Δαμιανού μίλησε στο balla.com.cy, συμφώνησε ότι πάμε σε… τελικό και ανέλυσα στα δυνατά και τα τρωτά σημεία των δύο μνηστήρων του τίτλου…ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ.

Η μάχη του τίτλου μπήκε στην τελική ευθεία. Κούρσα για δύο άλογα και πλησιάσουμε στην γραμμή τερματισμού: «Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Πάμε για τελικό στο ΓΣΠ γιατί ότι και να γίνει όποιος νικήσει».

Ποια ομάδα βλέπεις να πηγαίνει με πλεονέκτημα στο ΓΣΠ, δηλαδή να ευνοείται με δύο αποτελέσματα, νίκη και ισοπαλία; «Είναι λεπτές οι ισορροπίες και ανάμεσα στις ομάδες και στα παιχνίδια. Υπάρχει και τώρα ο κίνδυνος να κάνεις πρόβλεψη. Και οι δύο είχαν απώλειες στην πορεία και θα χρειαστεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στα παιχνίδια που θα δώσουν πριν τον… τελικό».

Για το ΟμόνοιαΑΠΟΕΛ; «Σίγουρα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Ομόνοια είναι στην 3η θέση και η Ανόρθωση στην 6η. Είναι αυτό που συμβαίνει διαχρονικά στα ντέρμπι ΟμόνοιαΑΠΟΕΛ ή το αντίθετο όπου πάντα τα ματς είναι δύσκολα ανεξαρτήτως βαθμολογικής θέσης, κατάστασης και συνθηκών».

Το ΑΠΟΕΛ παρουσιάστηκε βελτιωμένο στα δύο τελευταία παιχνίδια: «Είναι αλήθεια αυτό. Το ΑΠΟΕΛ στα τελευταία δύο ματς βρήκε τα πατήματα του και νίκησε άνετα και στο παιχνίδι στην Πάφο και στο ντέρμπι με τον Άρη. Σε ένα ντέρμπι «αιωνίων» όμως είναι αλλιώς και δεν θα περάσει εύκολα. Η ιστορία του φετινού πρωταθλήματος μας έδειξε ότι η Ομόνοια έκανε καλά παιχνίδια κόντρα στο ΑΠΟΕΛ και πήρε και δύο νίκες»

Για το παιχνίδι ΑΕΚΑνόρθωση: «Θεωρώ ότι εύκολα ή δύσκολα θα βρει τον τρόπο η ΑΕΚ να νικήσει και να πάει στο ΓΣΠ για να παίξει ρέστα για τον τίτλο».

Ποιο θεωρείς το δυνατό σημείο του ΑΠΟΕΛ και ποιο της ΑΕΚ τα οποία θα παίξουν τον ρόλο τους στο τελευταίο παιχνίδι και στην έκβαση ουσιαστικά του τίτλου; «Το δυνατό σημείο του ΑΠΟΕΛ δεν είναι ένα. Είναι αρχικά οι προσωπικότητες που μπορούν να πιάσουν την ομάδα στις πλάτες τους και να την οδηγήσουν. Έχει παίκτες κλειδιά σε συγκεκριμένες θέσεις και μπορεί να πάρει γκολ από σχεδόν ολόκληρη την 11άδα, με διαφορετικούς τρόπους και κόντρα στην  ροή ενός αγώνα. Να πετύχει γκολ δηλαδή σε διαστήματα που δεν έχει καλή απόδοση».

Για την ΑΕΚ: «Θεωρώ ότι η ΑΕΚ είναι πιο ομάδα, είναι ομάδα του προπονητή και όχι ατομικά κάποιων προσωπικοτήτων. Είναι μια ομάδα που παίζει έξυπνα, προσαρμόζεται στην γρήγορη μετάβαση και σε οργανωμένη επίθεση. Έχει μια τρανταχτή αδυναμία και αυτή είναι τα στημένα. Την ίσια στιγμή το ΑΠΟΕΛ είναι πολύ δυνατό στις στημένες φάσεις και πρέπει να βρει τον τρόπο της αντιμετώπισης».

Στην περίπτωση που πάμε σε έναν… τελικό πρωταθλήματος ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ, δίνεις προβάδισμα σε κάποια από τις δύο ομάδες; «Όχι δεν μπορεί κανείς να δώσει τον τίτλο του φαβορί σε ένα τέτοιο παιχνίδι… τελικό πρωταθλήματος να δώσει φαβορί».

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο όριο των καρτών και από το ΑΠΟΕΛ (Κοσταντίνοφ, Τσεπάκ) και από την ΑΕΚ (Γκαρσία, Ρομπέρζ, Ντιουνκού), σαν προπονητής περιμένεις ότι θα προφυλάξουν κάποιους οι Σα Πίντο και Μπεν Σιμόν υπό τον φόβο να τους χάσουν στην τελευταία αγωνιστική;  «Μπορεί να κάνουν μια διαχείριση αλλά την ίδια στιγμή χρειάζεται και προσοχή. Βλέπουμε την ΑΕΚ ξεκάθαρο φαβορί αλλά η Ανόρθωση ναι μεν είναι σε μια κατάσταση δύσκολη αλλά έχει… άγνοια κινδύνου αγωνιστικά. Να μην ξεχνάμε ότι το ΑΠΟΕΛ έχασε πέντε βαθμούς στα πλέι οφ από την Ανόρθωση. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο εκ των προτέρων».

Θεωρείς ότι από τα παιχνίδια που μεσολαβούν πριν τον… τελικό πρωταθλήματος, για το ΑΠΟΕΛ είναι πιο δύσκολο σε σχέση με αυτό της ΑΕΚ; «Σίγουρα. Το ντέρμπι «αιωνίων» είναι τριπλής παραλλαγής. Ο βαθμός δυσκολίας του αγώνα του ΑΠΟΕΛ είναι μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν της ΑΕΛ. Στα ντέρμπι ΟμόνοιαΑΠΟΕΛ και βαθμολογικό ενδιαφέρον να μην υπάρχει όλοι βρίσκουν κίνητρα. Στην προκειμένη υπάρχει βαθμολογικό ενδιαφέρον και από την Ομόνοια».

Χρίστος Χρίστου