Συναντήσεις με τον Δανό Υπουργό Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης κ. Kaare Dybvad Bek και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Τσεχίας κ. Vít Rakušan είχε χθες και σήμερα, αντίστοιχα, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο Κύπριος Υπουργός πραγματοποιεί αυτές τις μέρες επισκέψεις σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και συντονισμό για την επαναξιολόγηση του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών στην Συρία.

Στις συναντήσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, λέγοντας πως, παρά τις αφίξεις των τελευταίων ημερών, η χώρα μας συνεχίζει να καταγράφει θετικό πρόσημο στο ποσοστό επιστροφών επί των αφίξεων. Οι κ.κ. Dybvad και Rakušan αναγνώρισαν την ανάγκη να εξευρεθεί άμεσα μια διαδικασία για επιστροφές Σύρων υπηκόων, αναγνωρίζοντας πως απαιτείται από όλα τα κράτη της Ένωσης αλληλεγγύη, ιδιαίτερα προς τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Κύπρος, που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωάννου παρουσίασε εκτενώς την πρωτοβουλία της Κύπρου για την επαναξιολόγηση του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών στην Συρία, καθώς και την ανάγκη καθορισμού κριτηρίων, βάσει των οποίων θα εξετάζονται επί της ουσίας οι αιτήσεις ασύλου Σύρων και θα δίνεται η δυνατότητα απόρριψης όσων πληρούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Από πλευράς των αρμόδιων για θέματα μετανάστευσης Υπουργών της Δανίας και της Τσεχίας, εκφράστηκε σύμπνοια για την πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης να εξεταστούν, σε επίπεδο ΕΕ, τα πραγματικά δεδομένα επί του εδάφους της Συρίας, ώστε να δοθεί στα κράτη η δυνατότητα διενέργειας επιστροφών υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη συνάντηση με τον Τσέχο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών, συμφωνήθηκε όπως διοργανωθεί κοινή αποστολή Κύπρου-Τσεχίας στην Συρία, για την εξασφάλιση στοιχείων (fact finding mission) για καθορισμό περιοχών στη χώρα ως ασφαλείς.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωάννου μετέφερε στους δύο Υπουργούς την εισήγηση όπως προωθηθεί η δημιουργία ομάδας με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών μελών για την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, με έμφαση στο ζήτημα της Συρίας. Στόχος είναι να ετοιμαστεί ένα επίσημο κοινό έγγραφο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να προχωρήσει το συντομότερο η συζήτηση. Τόσο ο Δανός Υπουργός όσο και ο Τσέχος συμφώνησαν με την πρόταση του Κύπριου Υπουργού Εσωτερικών.

Οι επαφές του κ. Ιωάννου για το μεταναστευτικό ολοκληρώνονται αύριο στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας κ. Δημήτρη Καιρίδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ