Αυξάνεται μέρα με την μέρα ο αριθμός των φιλο-παλαιστίνιων φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ που διαμαρτύρονται και απαιτούν από τα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα  να διακόψουν τους οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ και να αποχωρήσουν από εταιρείες που επιτρέπουν την πολύμηνη σύγκρουσή του στη Γάζα.

Οι εντάσεις σιγόβραζαν για μήνες και κλιμακώθηκαν την περασμένη εβδομάδα αφού περισσότεροι από 100 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στην πανεπιστημιούπολη του Άνω Μανχάταν της Κολούμπια συνελήφθησαν για λίγο από την αστυνομία.

Zωντανή εικόνα από το Κολούμπια

Δύο ακόμη πανεπιστήμια στις ΗΠΑ ξεκίνησαν κινητοποιήσεις χθες Τετάρτη, για να διαμαρτυρηθούν για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, παρόμοιες διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Yale και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Ρόουντ Άιλαντ και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) ενώθηκαν με άλλα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένης της Κολούμπια, για να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η «Στάση Αλληλεγγύης της Γάζας» στο Μπράουν ζήτησε από το Πανεπιστήμιο «να εκποιήσει τις δωρεές του από όλες τις εταιρείες που επιτρέπουν και επωφελούνται από τη γενοκτονία στη Γάζα και την ευρύτερη ισραηλινή κατοχή του παλαιστινιακού εδάφους».

Κλιμάκωση έντασης στο Τέξας

Περίπου 100 φοιτητές υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία κατά μήκος του διαδρόμου που οδηγεί στο γραφείο του προέδρου του σχολείου αργά την Τρίτη, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Η αστυνομία ήρθε σε απευθείας αντιπαράθεση με  φοιτητές στις πολιτείες Τέξας και Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ενώ κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στο Χάρβαρντ και σε άλλα κολέγια.

Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, εκατοντάδες τοπική και πολιτειακή αστυνομία – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων έφιππων και κρατώντας ρόπαλα – συγκρούστηκαν με διαδηλωτές, σπρώχνοντάς τους από το γκαζόν της πανεπιστημιούπολης και κάποια στιγμή έπεσαν στο δρόμο. Τουλάχιστον 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατόπιν αιτήματος των πανεπιστημιακών αξιωματούχων και του κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Πολιτείας.

Πρόεδρος Βουλής ΗΠΑ: Ανησυχία για αντισημιτισμό

Ο ηγέτης της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έτυχες υποδοχής σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα χθες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια,  Συγκεκριμένα ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι του Κολούμπια έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Κάλεσε τον πρόεδρο του πανεπιστημίου Nemat Shafik να παραιτηθεί.

Στην Κολούμπια, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης την παραίτηση της κας Σαφίκ λόγω της αστυνομικής δράσης εκεί ενάντια στις διαδηλώσεις.

Ο κ. Τζόνσον έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Κολούμπια μαζί με άλλους Ρεπουμπλικάνους και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι διαμαρτυρίες προστατεύονταν νομικά από την ελευθερία του λόγου. Είπε ότι το Κολούμπια δεν είχε ενεργήσει για να αποκαταστήσει την τάξη στην πανεπιστημιούπολη και απέτυχε να προστατεύσει τους Εβραίους φοιτητές εν μέσω ανησυχιών για τον αντισημιτισμό μέσα και γύρω από την κατασκήνωση.

Ο Νετανιάχου ενθαρρύνει την αντίδραση της αστυνομίας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ σε μια δήλωση βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, λέγοντας ότι η απάντηση πολλών προέδρων πανεπιστημίων ήταν «επαίσχυντη» και κάλεσε κρατικούς, τοπικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να παρέμβουν.

Οι μαθητές σε ορισμένες διαδηλώσεις έκρυβαν την ταυτότητά τους και αρνήθηκαν να προσδιορίσουν τους εαυτούς τους στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι φοβούνται αντίποινα. Σε έναν καταυλισμό περίπου 40 σκηνών στην καρδιά της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ, σχεδόν κάθε φοιτητής φορούσε μια μάσκα, την οποία τους παρέδιδαν κατά την είσοδό τους.

Σύνοψη διαδηλώσεων

Οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα μετά τις συλλήψεις της αστυνομίας στο campus του Κολούμπια:

  • Η αστυνομία απώθησε τους διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ δημοσίευσε στο X το απόγευμα της Τετάρτης: “Οι συλλήψεις γίνονται αυτή τη στιγμή και θα συνεχιστούν μέχρι να διαλυθεί το πλήθος”. Περίπου 20 άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές
  • Η αστυνομία αντιμετώπισε επίσης διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Η πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη έχει περιοριστεί μετά από πράξεις βανδαλισμών και αντιπαραθέσεων
  • Δύο φοιτητές συνελήφθησαν μετά από διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο στο Κολόμπους
  • Μετά από προσπάθειες να τους κρατήσουν έξω, οι διαδηλωτές δημιούργησαν θύλακα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το απόγευμα της Τετάρτης και αναφέρθηκαν επίσης κατασκηνώσεις σε άλλα πανεπιστήμια της Βοστώνης, όπως το MIT, το Tufts και το Emerson
  • Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ, δημιουργήθηκε ένα campus στη Sproul Plaza, έναν τακτικό χώρο διαμαρτυριών κατά του πολέμου και της ελευθερίας του λόγου. Οι σχολικές αρχές δήλωσαν ότι θα ανεχτούν το στρατόπεδο εφόσον δεν παρεμβαίνει στις πανεπιστημιακές λειτουργίες
  • Κινητοποιήσεις αναφέρθηκαν επίσης σε πολλά άλλα πανεπιστήμια, όπως το New School στη Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.