Ήταν ένα μεσημέρι Απρίλη, πριν από 85 χρόνια, όταν η εθνική ομάδα της Αγγλίας αντιμετώπιζε στο κατάμεστο από 94.000 θεατές Wembley, την Σκωτία. Μια αναμέτρηση, η οποία δεν έμεινε στην ιστορία μόνο, λόγω της αντιπαλότητας των δύο, αλλά και εξαιτίας μιας πρωτοποριακής καινοτομίας, που στη σημερινή εποχή, θεωρείται, δεδομένη κατάσταση. Ήταν η μέρα, που το ποδόσφαιρο μπήκε στα σπίτια των ανθρώπων, με μια ζωντανή μετάδοση!

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες, ομάδες φίλων, συγκεντρώνονται σε σπίτια ή σε καταστήματα για να παρακολουθήσουν, μια αναμέτρηση, με συνοδεία, μπίρας, φαγητού και πολλών ακόμα χαρακτηριστικών, τα οποία μπορούν να διαμορφώσουν μια επιτυχημένη ποδοσφαιρική εμπειρία. Ωστόσο, αυτά που πλέον είναι «αυτονόητα», κάποτε θεωρούνταν πολυτέλεια.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, μπορεί κάποιος να ανακαλύψει αρκετές ενδιαφέρουσες ιστορίες γύρω από το ποδόσφαιρο. Φτάνοντας στο μακρινό 1938, εντοπίζεται η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα, την οποία παρακολούθησαν, σχεδόν 10.000 Άγγλοι από τα σπίτια τους. Ήταν η αναμέτρηση της Εθνικής Αγγλίας με την αντίστοιχη της Σκωτίας, που διεξήχθη στο Wembley του Λονδίνου, υπό το βλέμμα 94.000 θεατών.

gettyimages-548129953-612x612_1.jpg

Τα «τρία λιοντάρια» υποδεχόντουσαν στο Λονδίνο τους Σκωτσέζους, στο πλαίσιο του Βρετανικού Πρωταθλήματος, μιας διοργάνωσης στην οποία συμμετείχαν εθνικές ομάδες από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ήταν μια περίοδος, που το αγγλικό κανάλι BBC, πειραματιζόταν επάνω στην προβολή ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων, καθώς κατά το παρελθόν είχαν προβληθεί μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα αγώνων, όπως του τελικού του Κυπέλλου Αγγλίας του 1937, μεταξύ της Πρέστον και της Σάντερλαντ, αλλά και της Άρσεναλ με τις «ρεζέρβες» της.

Το αποτέλεσμα κρίθηκε επιτυχημένο κι έτσι το αγγλικό κανάλι, αποφάσισε να διαπραγματευθεί με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, για να λάβει άδεια για τη ζωντανή μετάδοση του παιχνιδιού από το Wembley, ως δοκιμαστική μετάδοση πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας του 1938.

20089_2.jpg584_1.jpg5934947103_1.jpg

Η άδεια τελικά δόθηκε κι έτσι, στις 9 Απριλίου του 1938, γράφτηκε ιστορία.

Το παιχνίδι εμφανιζόταν ξεκάθαρα στην οθόνη και σπάνια το βλέμμα των τηλεθεατών έχανε την πορεία της μπάλας και τη ζωντανή ροή. Η κάμερα ήταν τοποθετημένη στο δημοσιογραφικό «κουτί» στο πίσω μέρος της κύριας κερκίδας του γηπέδου, ώστε να καλύπτει όλη την έκταση του. Υπό τον ήχο της περιγραφής από του Τζόρτζ Άλισον και το σχόλιο του Τόμας Γούντροουφ, οι θεατές που παρακολούθησαν την αναμέτρηση, είδαν την Εθνική Σκωτίας να «δραπετεύει», από το Wembley με σκορ 1-0, χάρη στο γκολ που πέτυχε o Τόμι Γουόκερ, στο 6ο λεπτό.

Η νίκη αυτή της Σκωτίας, ήταν η τελευταία στην έδρα των Άγγλων, πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, γεγονός που την έκανε ακόμη πιο ιστορική. 21 ημέρες αργότερα, το BBC, μετέδωσε και τον μεγάλο τελικό του FA Cup, μεταξύ της Πρέστον και της Χάντερσφιλντ, με νικήτρια την Πρέστον.

FOTZhkoXsAokIU5_1.jpg

.
Πλέον όλα αυτά, μοιάζουν ως μια υπέροχη ανάμνηση, η οποία ήταν η αφετηρία της εξέλιξης των πραγμάτων. Μια εξέλιξη, που έχει αναβαθμίσει, την τεχνολογία, το ποδόσφαιρο και τη ζωή μας ως θεατές.