Στην Αστυνομία παραπέμπει το Υπουργείο Οικονομικών την υπόθεση της διενέργειας λαχειοφόρου αγοράς και χρηματικών εισφορών για ανέγερση μοναστηριού σε περιοχή Natura του Κάβο Γκρέκο, η οποία έχει κριθεί παράνομη από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Πολεοδομίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος και άλλες αρμόδιες Αρχές.

Ο Διοικητικός Λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών Μιχάλης Παπαδόπουλος εξήγησε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι η αδειοδοτική αρχή για έκδοση λαχνών που αφορούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αποκάλυψε δε ότι από έρευνα που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε καμία αίτηση για έκδοση των συγκεκριμένων λαχνών.

«Όπως φαίνεται στο λαχείο, ο εκδότης δεν καθορίζεται. Όταν εκδίδεται ένα λαχείο, αναφέρετε ένας Σύνδεσμος ή μια Επιτροπή και είναι υποχρέωση να αναφέρετε. Εδώ έχουμε ένα λαχείο που είναι και λίγο λαχείο και λίγο έρανος.»

Ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι για πρώτη φορά περιέρχεται στην αντίληψη του να έχει εκδοθεί ένα τέτοιο λαχείο που να αφορά σε δύο Νόμους
: στον Περί Λαχείων του Υπουργείου Οικονομικών και στον Περί Διενέργειας Εράνων του Υπουργείου Εσωτερικών,

«Εμείς έχουμε κάνει άμεσα έρευνα μόλις ενημερωθήκαμε. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αίτηση για έκδοση άδειας. Έχουμε επικοινωνήσει με την Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες. Πρώτα-πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εάν κυκλοφορεί αυτός ο λαχνός, θα καταγγελθεί ο εκδότης και στην Αστυνομία και θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου. »

Ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών Λοϊζος Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι ούτε στο Υπουργείο Εσωτερικών έχει υποβληθεί οποιαδήποτε αίτηση για διενέργεια εράνου και ξεκαθάρισε ότι για ανεγέρσεις ναών ή εκκλησιών δεν παραχωρούνται άδειες.

«Θα απορριπτόταν μια τέτοια αίτηση, ακόμη και εάν υποβαλλόταν.»

Σε ότι αφορά στην ειδοποίηση επιβολής που έχει σταλεί στην Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Νάπας, ο κύριος Χατζηβασιλείου είπε ότι προνοείται η κατεδάφιση των παράνομων χτισμάτων και η αποκατάσταση του χώρου εντός δεκαπέντε ημερών, περίοδος που λήγει στις 10 Απριλίου 2024.

«Ή μπορεί να υποβάλει ιεραρχική προσφυγή, όπως ενδεχομένως να είναι και η πρόθεση, εναντίον της διοικητικής απόφασης και να λάβει απόφαση επί της προσφυγής από τον Υπουργό. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει κάτι, οι πληροφορίες από την εκκλησία είναι ότι έχει σταλεί. Όταν γίνει, θα εξεταστεί άμεσα από τον Υπουργό και θα ληφθεί απόφαση για να ενημερωθεί η μονή για το τελικό αποτέλεσμα. Εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που έχουμε ενώπιον μας που τείνουν να καταδείξουν ότι δεν υπήρξε νόμιμη ανάπτυξη, τότε θα έχει το περιθώριο η μονή να συμμορφωθεί με παύση εργασιών και τη διαδικασία της παρέκκλισης.»