Τη διαφωνία του με τη στάση της Νομικής Υπηρεσίας, σε ότι αφορά την υπόθεση του 82χρονου παππού που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή, επειδή πυροβόλησε τον κλέφτη που εντόπισε στην οικία του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με την απόφαση του Δικαστήριου και δεδομένου των προσωπικών του συνθηκών, αλλά και τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες διαπράχθηκαν τα αδικήματα ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποτάθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα προκειμένου να δοθεί προεδρική χάρη.

Ωστόσο, για να ανασταλεί η ποινή του πέραν της απόφασης του Προέδρου, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος όμως από την πλευρά του διαφωνεί με το αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάτι το οποίο γνωστοποίησε η Κυβέρνηση, ενώ ερωτηθείς σχετικά ο Πρόεδρος εξέφρασε διαφωνία με τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος, «βάσει του Συντάγματος χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Να μου επιτρέψετε να επαναλάβω τη διαφωνία μου με τους φίλους Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Το δικαστήριο έκανε τη δουλειά του, δεν παρεμβαίνω σε καμία απολύτως περίπτωση στη δικαιοσύνη. Έκαναν τη δουλειά τους. Τώρα είναι δική μας δουλειά. Είναι στη βάση κάποιων δεδομένων που αποτάθηκα στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Ελπίζω, σύντομα, να υπάρξει – εννοώ τα επόμενα 24ωρα – εξέλιξη προς την κατεύθυνση αποφυλάκισης. Είναι ένα προνόμιο του Προέδρου στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, όχι αυθαίρετα. Έχουμε μια διαφωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, αλλά είμαστε σε επαφή για να δούμε τα επόμενα 24ωρα πώς θα εξελιχθεί το όλο θέμα».

Υπενθυμίζεται ότι ο 82χρονος παππούς, από θύμα τεσσάρων διαρρήξεων, μετατράπηκε σε θύτης απόπειρας φόνου, αφού υπό το καθεστώς φόβου, πυροβόλησε με κυνηγετικό τον ληστή που εντόπισε στην αυλή του. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως λήφθηκαν υπόψη όλοι οι μετριαστικοί παράγοντες, το Δικαστήριο αποφάσισε να τον καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών, χωρίς αναστολή, αφού έκρινε πως δεν δικαιολογείτο η άσκηση βίας τέτοιας έκτασης.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 11 Ιουνίου 2023, στο χωριό Άλασσα της Επαρχίας Λεμεσού, γύρω στις επτά το βράδυ. Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην απόφαση του Δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου ο 82χροος παραδέχθηκε τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, όλα ξεκίνησαν με την διακοπή ρεύματος. Ο 82χρονος, όταν εξήλθε της οικίας του, κρατώντας ένα κυνηγετικό όπλο αφού προηγουμένως έπεσε θύμα διαρρήξεων, είδε στην αυλή του τον παραπονούμενο, τον οποίο στη συνέχεια πυροβόλησε, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει.

Όπως αναφέρθηκε, ο 82χρονος φοβήθηκε και έσκυψε, έβαλε το φυσίγγιο στο όπλο, όπλισε και όταν ο παραπονούμενος ήταν σε θέση φυγής, έριξε προς το μέρος του ένα πυροβολισμό, ο οποίος τον έπληξε.

Αξιολογώντας όλα τα δεδομένα που τέθηκαν ενώπιον του, το Δικαστήριο υπέδειξε μεταξύ άλλων, πως «η τιμωρία δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά μέτρο άμυνας έναντι παραβιάσεων του δικαίου και υπονόμευσης των αρχών. Η αποτροπή, ως παράγοντας, ο οποίος επενεργεί στον καθορισμό της ποινής, έχει δύο παραμέτρους. Η μία, έχει ως λόγο την αποτροπή του ιδίου του παραβάτη από την επανάληψη του εγκλήματος ή παρόμοιων εγκλημάτων στον μέλλον. Η άλλη, αφορά την αποτροπή τρίτων από τη διάπραξη όμοιων ή παρόμοιων εγκλημάτων».

Σε ότι αφορά τις συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων, το Δικαστήριο στην απόφαση του αναφέρει πως «τα όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή οι πράξεις και ενέργειες τρίτου ή τρίτων προσώπων ενάντια στην περιουσία του κατηγορούμενου, καθώς και όλα αυτά τα οποία αμέσως προηγήθηκαν το επίδικο βράδυ με το θύμα, αν και λαμβάνονται υπόψη, έχουν περιορισμένη σημασία, υπό τις περιστάσεις και με κανένα τρόπο δεν δικαιολογούσαν την άσκηση βίας. Πόσο μάλιστα αυτής της έκτασης».

Στους μετριαστικούς παράγοντες, το Δικαστήριο έλαβε υπόψη, πέραν του λευκού ποινικού του κατηγορούμενου, το γεγονός πως δεν υπήρχε προμελέτη ή προσχεδιασμός, όπως τόνισαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, ωστόσο υπέδειξε πως, από την στιγμή που ο κατηγορούμενος αποφάσισε να εξέλθει της οικίας του οπλισμένος, θα έπρεπε να ήταν πολύ προσεχτικός, καθότι ήταν εύκολο πλέον, σε περίπτωση που υπήρχε οποιοδήποτε επεισόδιο, να χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο δυσανάλογο ή μη λελογισμένο.

«Όσο και αν λαμβάνουμε υπόψη το τι προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς την ηλικία του κατηγορούμενου και ότι ήταν νύχτα, η ενέργεια του κατηγορούμενου αντικειμενικά δεν δικαιολογείται. Όπως διαπιστώνεται από τα γεγονότα, το θύμα τη δεδομένη στιγμή ήταν απλά επεμβασίας στην περιουσία του κατηγορούμενου και δεν δικαιολογείτο ούτε χρειαζόταν η οποιαδήποτε άσκηση βίας εναντίον του, για το γεγονός αυτό και μόνο», ανέφερε στην απόφαση του το Δικαστήριο, το οποίο παράλληλα σημείωσε πως δεν δικαιολογείται η λήψη του Νόμου στα χέρια οποιουδήποτε.

ΠΗΓΗ: REPORTER