Συνέρχεται στις 9:00 το πρωί το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριου.

Το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο αποτελούν οι Μητροπολίτες Κιτίου Νεκτάριος, ο οποίος προεδρεύει του Συνοδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίας Βασίλειος και Λεμεσού Αθανάσιος καθώς και οι Επίσκοποι Καρπασίας Χριστοφόρος – ο οποίος αντικατέστησε τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, Αμαθούντος Νικόλαος και Αρσινόης Παγκράτιος – που αντικατέστησε τον Μητροπολίτη Μόρφου.

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ αναμένεται να κληθούν το επόμενο διάστημα για κατάθεση όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί.

Παράλληλα, δύο ξεχωριστές υποθέσεις όσον αφορά την Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ, διερευνά η Αστυνομία. Η μια αφορά την καταγγελία που έγινε από την Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, που η καταγγελία έγινε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, όπου η υπόθεση αυτή αφορά καθαρά οικονομικής φύσεως θέματα και ανέλαβε τη διερεύνηση Ομάδα Ανακριτών από την Υποδιεύθυνση Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος.

Η δεύτερη πτυχή της υπόθεσης, την οποία διερευνά το ΤΑΕ Αρχηγείου, είναι οι καταγγελίες που έχει δεχθεί η Αστυνομία από αριθμό μοναχών της συγκεκριμένης Μονής , που κάποιοι ήδη έχουν δώσει κάποιες αναφορές και αναμένεται τις επόμενες μέρες να ληφθούν καταθέσεις και από τους υπόλοιπους σε σχέση με τις δικές τους καταγγελίες που αφορούν αδικήματα όπως επίθεση, απειλή βιαιοπραγίας και άλλα αδικήματα.

«Το Συνοδικό Δικαστήριο συγκροτήθηκε παράτυπα»

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, οι δικηγόροι των δύο μοναχών της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, στο Φτερικούδι, κατήγγειλαν παραβίαση της ποινικής εκκλησιαστικής δικονομίας και της αρχής της φυσικής δικαιοσύνης, όπως απορρέει από το Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, με επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, οι δικηγόροι αναφέρουν ότι κάθε καταγγελία που υποβάλλεται στα δικαιοδοτικά όργανα της Εκκλησίας πρέπει να παραπέμπεται στην υφιστάμενη ανακριτική επιτροπή, για διερεύνηση, πριν από τη σύσταση Συνοδικού Δικαστηρίου, η λειτουργία του οποίου δεν προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας.