Όπως ήρθαν τα πράγματα στον πρώτο αγώνα με την Ντίναμο στο Ζάγκρεμπ ο ΠΑΟΚ έχει να δώσει την Πέμπτη (14/03) έναν “τελικό” με πολύ σημαντικό μειονέκτημα και καλείται να πετύχει μια ανατροπή που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του.

Νωρίτερα ωστόσο, έχει να δώσει ένα ακόμη σημαντικό παιχνίδι, αυτό με τον Άρη (10/03, 21:00, Novasports Prime και LIVE SPORT24) για την πρεμιέρα των playoffs.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου θα προπονηθεί το απόγευμα του Σαββάτου (09/03) κι από αυτή την προπόνηση θα προκύψει κι η αποστολή για το τοπικό ντέρμπι την Κυριακή.

Το θέμα για τον προπονητή του ΠΑΟΚ είναι αν θα χρησιμοποιήσει την αναμέτρηση με τους κιτρινόμαυρους ως προσομοίωση για αυτήν με τους Κροάτες.

Αν δηλαδή θελήσει να δοκιμάσει πράγματα όχι μόνο για να πάρει το τρίποντο, αλλά και για να αλλάξει τα δεδομένα για την Πέμπτη.

Το ενθαρρυντικό για τον 55χρονο τεχνικό είναι ότι η Ντίναμο δύσκολα θα αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού της και δεν έχει λόγο να το κάνει.

Ο Ντεσπόντοφ στο… “9”

Το πλάνο που εφάρμοσε ο Γιακίροβιτς τού βγήκε σε απόλυτο βαθμό στο Μάξιμιρ κι αυτό θα ακολουθήσει και στην Τούμπα, δίνοντας την μπάλα στον ΠΑΟΚ και περιμένοντας στο μισό γήπεδο.

Αυτό έκαναν οι Κροάτες στην έδρα τους κι όπως φαίνεται αυτό θα κάνουν και στην Τούμπα, προσπαθώντας να μπλοκάρουν τους κεντρικούς χαφ του Δικεφάλου, να κλέψουν μπάλες και να βρουν άμεσες επιθέσεις.

Στο Ζάγκρεμπ ο Ραζβάν Λουτσέσκου χρησιμοποίησε για πρώτη φορά και για 20 λεπτά περίπου τον Κίριλ Ντεσπόντοφ στην κορυφή της επίθεσης.

Μια λύση ανάγκης που δεν του βγήκε, με τον Βούλγαρο να είναι μακριά από τους συμπαίκτες του και να μην έχει καν επαφές με την μπάλα.

Η χρησιμοποίηση του Ντεσπόντοφ στο “9” μοιάζει ιδανική λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ με τους κεντρικούς επιθετικούς που δεν συνεισφέρουν όσο θα χρειαζόταν στο σκοράρισμα και βασίζεται κυρίως στην εκτελεστική ικανότητά του.

Επιπλέον, θα είναι βολική, γιατί θα δώσει τη δυνατότητα στον Ραζβάν Λουτσέσκου να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα τα δυο μεγάλα του όπλα, τους Ντεσπόντοφ και Ζίβκοβιτς.

Το “πάντρεμα” των δυο αυτών ποδοσφαιριστών αποτελεί ζήτημα για τον προπονητή του Δικεφάλου, κυρίως γιατί και οι δυο είναι παραγωγικοί όταν αγωνίζονται στα δεξιά της επίθεσης.

Τι έχει κάνει στα φορ ο Ντεσπόντοφ

Όλα τα παραπάνω είναι ακόμη θεωρητικά. Τα 22 λεπτά στο Μάξιμιρ δεν αποτελούν ούτε καν δείγμα γραφής για το συγκεκριμένο σχήμα.

Η εικόνα πάντως που κυριαρχεί και λέει ότι ο Ντεσπόντοφ την έχει ξαναπαίξει τη θέση και δεν θα έχει πρόβλημα να ανταποκριθεί ως φορ κρούσης δεν είναι και τόσο ακριβής. Στην πραγματικότητα βασίζεται στα παιχνίδια της Εθνικής Βουλγαρίας στα προκριματικά του EURO, στα οποία κάποιες φορές αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης της.

Σε επίπεδο συλλόγων κυρίως στην Αυστρία και με τη φανέλα της Στουρμ Γκρατς έπαιξε ως φορ. Μιλάμε για την περίοδο 2019-20 όταν έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης σε 5 από τους 21 αγώνες, σε σχήμα 3-5-2, έχοντας δηλαδή και δεύτερο κεντρικό επιθετικό στο πλευρό.

Στα χρόνια που ακολούθησαν με τη Λουντογκόρετς, ο Βούλγαρος έχει παίξει στην κορυφή μόλις σε 2 από τα 128 παιχνίδια στα οποία έχει αγωνιστεί.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ από την έλλειψη ενός ικανού σκόρερ στην κορυφή της επίθεσής του με μια απλή μετακίνηση του Ντεσπόντοφ στο “9”. Ούτε και είναι δεδομένο ότι μια τέτοια κίνηση θα τον βοηθήσει στην επιθετική ανάπτυξη, καθώς ο ικανός στο χώρο εξτρέμ δεν είναι δεδομένο ότι θα μπορεί να παίξει με πλάτη.