«Η Πειθαρχική Επιτροπή με ομόφωνη απόφαση των μελών της έκρινε ότι οι επικεφαλής της Πουέρτο Γκολφίτο συμμετείχαν ουσιαστικά σε στημένους αγώνες, για τους οποίους επέβαλε κυρώσεις στον σύλλογο και τους κύριους εκπροσώπους του με δέκα χρόνια αποκλεισμό από κάθε είδους ομοσπονδιακές ποδοσφαιρικές δραστηριότητες. καθώς θεωρείται πολύ σοβαρή συμπεριφορά κατά της ακεραιότητας του ποδοσφαίρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση με την οποία έγινε γνωστή η τιμωρία που επιβλήθηκε στην Πουέρτο Γκολφίτο.

Ο σύλλογος κρίθηκε ότι συμμετείχε σε στημένους αγώνες και έτσι αποκλείεται για δέκα χρόνια από κάθε αθλητική δραστηριότητα, όπως δεκαετής είναι ο αποκλεισμός για τον πρόεδρο της ομάδας, τον μεγαλομέτοχο και τον γενικό διευθυντή!  Για την απόφαση μπορεί να γίνει έφεση.

Η Πουέρτο Γκολφίτο είναι σύλλογος στη νότια Κόστα Ρίκα και αγωνίζεται στην Promotion League, δηλαδή στην δεύτερη κατηγορία της χώρας.

Η σχετική έρευνα από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία άρχισε τον Νοέμβριο του 2023 μετά από σχετική ειδοποίηση που ελήφθη από το σύστημα ανίχνευσης ύποπτης δραστηριότητας (Sportradar).

«Η έρευνα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, εκθέσεις που ετοίμασε η εταιρεία Sportradar καθώς και μαρτυρίες από πολλά άτομα που ήρθαν να δώσουν τις καταθέσεις τους» αναφέρεται, επίσης, στην ανακοίνωση.