Ανήσυχοι είναι οι καταναλωτές και πρατηριούχοι για τις αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων έπειτα από τον τερματισμό της επιδότησης από την Κυβέρνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα να δούμε κατά 8,6 σεντ αυξημένες τις τιμές από 1η Απριλίου.

Ο κόσμος σπεύδει στα πρατήρια και γεμίζει το ρεζερβουάρ προκειμένου να κερδίσει έστω μια εβδομάδα. Είναι έντονη η ανησυχία των καταναλωτών που βλέπουν τις τιμές των καυσίμων εβδομάδα με εβδομάδα να αυξάνονται και τώρα αναμένεται να καταγραφεί εκτόξευση της τιμής μετά τον τερματισμό της επιδότησης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παραχωρείται εφάπαξ ποσό ύψους €100 μηνιαίως σε άτομα που είναι λήπτες επιδόματος διακίνησης από το τμήμα κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρία. Επωφελούνται 4,200 άτομα.

Οι τιμές των καυσίμων
Συγκρίνοντας τις σημερινές τιμές της αμόλυβδης βενζίνης 95 με την περασμένη εβδομάδα και την 1η Μαρτίου, καταγράφεται συνολικά αύξηση 4 συνολικά σεντ.

Σχεδόν 2 σεντ αυξήθηκε η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95.

Περίπου ίδιες παρέμειναν οι τιμές στο πετρέλαιο κίνησης.

Οι πρατηριούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, θα σπρώξουν ξανά τους καταναλωτές προς τα κατεχόμενα όπου η διαφορά σήμερα είναι περίπου 40 σεντ και μετά τον τερματισμό της επιδότησης, θα ανέλθει στα 50 σεντ.

Ασφυκτιούν οι πολίτες
Την ανησυχία τους για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων εκφράζουν οι καταναλωτές σε γκάλοπ της εκπομπής Alpha Ενημέρωση.

«Πάμε πάνω-πάνω, τι να κάνουμε; Μας επηρεάζει αλλά δεν το κυκλοφορώ πολύ το αυτοκίνητο μου.»

«Προσέχω, πάω πιο σιγά, τις ταχύτητες μου, έχω περιορίσει τις κούρσες

«Πόση σύνταξη πιάνουμε και που να δώσουμε και τι να αφήσουμε και τι να φάμε; Μας επηρεάζει πάρα πολύ, σκεφτόμαστε τι να πάρουμε.»

«Μειώσαμε τις κούρσες μας. Νομίζω πως πρέπει να είναι οριζόντια για όλους τα μέτρα.»

«Τα πιο στοχευμένα μέτρα για αυτούς που έχουν παραπάνω ανάγκη είναι πιο δίκαιο, παρόλο ότι όλος ο κόσμος θα επωφελείτο αν ήταν οριζόντια.»

«Υποχρεωτικά το γέμισα (το ρεζερβουάρ) γιατί αν το γέμιζα από Δευτέρα θα έδινα 3-4 ευρώ παραπάνω.»

«Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι έχουμε χαμηλές τιμές στη βενζίνη αλλά αυτό δεν ισχύει γιατί αυτό είναι συνάρτηση με την αγοραστική αξία του μισθού.»

«Κάποιοι γεμίζουν, άλλοι περιμένουν να πληρωθούν για να γεμίσουν», αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Πρατηριούχων, εκτιμώντας ότι Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή θα υπάρχει αυξημένη κίνηση στα πρατήρια, ώστε οι καταναλωτές να προλάβουν να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του οχήματός τους, πριν τον τερματισμό της επιδότησης και την αύξηση των τιμών.

Από 1η Απριλίου θα είναι κατά 8,6 σεντ αυξημένες οι τιμές, ενώ μια εταιρεία έχει ανακοινώσει αυξήσεις, οπότε ενδέχεται να έχουμε επιπρόσθετες αυξήσεις στις τιμές την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημείωσε ότι τον Ιούνιο του 2022 είχε φθάσει στο 1,89 η βενζίνη και 1,99 το πετρέλαιο και αυτές είναι οι μεγαλύτερες αυξήσεις που είχαμε. Ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών, σε κάθε ένα σεντ που αυξάνεται η βενζίνη, υπάρχει μείωση των πωλήσεων κατά 1%.

«Τώρα που θα αυξηθεί 8 σεντς η βενζίνη, 8% θα πάνε προς τα κατεχόμενα. Η κυβέρνηση δεν τα βλέπει αυτά, δεν υπολογίζει πόσα χάνει.»

Αναφέρει επίσης ότι από τη στιγμή που η 1η Απριλίου είναι αργία, ενδέχεται να μην εφαρμοσθεί η αύξηση από 1η Απριλίου αλλά από 2 Απριλίου καθώς πρέπει οι πρατηριούχοι να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στα συστήματά τους.

Ερωτηθείς αν καταγράφεται μείωση της μετάβασης στα κατεχόμενα για βενζίνη κατά την περίοδο που είναι σε ισχύ τα μέτρα, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει ότι είχαμε μείωση κατά 8%.

Σχολιάζει επίσης ότι από 1η Απριλίου θα επηρεαστούν όλα, είναι αλυσίδα που θα επηρεάσει όλους τους τομείς και τα καύσιμα και τα τρόφιμα.

Πηγή: Alphanews