Με ανάμεικτα συναισθήματα, θλίψης και συγκίνησης και από την άλλη ελπίδας για την επόμενη μέρα, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων, Άννα Αριστοτέλους τέλεσε τα εγκαίνια πάρκου αφιερωμένου στη μνήμη έξι πεσόντων μελών της οικογένειας Θεμιστοκλέους κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι πρόκειται για μια οικογένεια που κλήθηκε να πληρώσει τον βαρύτερο φόρο αίματος της κυπριακής τραγωδίας του 1974. Μιας οικογένειας, είπε, που η μοίρα τής έπαιξε το πιο άσχημο, το πιο ύπουλο το πιο άδικο παιχνίδι, εκείνο το μαύρο ξημέρωμα της 14ης Αυγούστου.

«Όσο κι αν προσπαθήσει κανείς, δεν θα καταφέρει να μπει στη θέση του χαροκαμένου πατέρα, συζύγου και παππού Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Πώς είναι να βλέπεις ό,τι αγαπάς να απειλείται και εσύ να είσαι ανήμπορος να το υπερασπιστείς; Πώς είναι να βλέπεις τη σύζυγο, τις τέσσερις σου κόρες και το έξι μηνών εγγονάκι σου να πέφτουν στα χέρια των κατακτητών και να μην μπορείς να τους σώσεις; Ούτε στον χειρότερο σου εφιάλτη δεν αντέχεις τον πόνο και τη θλίψη μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσεις ό,τι αγαπάς».

Περιέγραψε τi έγινε στις 14 Αυγούστου, σημείωσε ότι το Τραχώνι, η Κυθρέα, το Παλαίκυθρο και η Άσσια ήταν τα χωριά που βίωσαν την πιο σκληρή όψη του πολέμου και εξιστόρησε πώς η πολυμελής οικογένεια Θεμιστοκλέους, ο πατέρας Ανδρέας Θεμιστοκλέους, η σύζυγός του Ελένη, ο γιος του Πανίκος, οι τέσσερις κόρες τους, Θεμιστούλα, Μάρω, Σούλλα και Αγγελική, μαζί με το μόλις έξι μηνών βρέφος της Ανδρέα, είχαν καλυφθεί κάτω από δέντρα στην αυλή της οικίας του ιερέα του χωριού, για προστασία από τους άγριους βομβαρδισμούς των τουρκικών αεροπλάνων.

Τουρκικά στρατεύματα τους εντόπισαν όταν προσπάθησαν να διαφύγουν προς τη Λευκωσία και τους πυροβόλησαν, όπως είπε, ενώ δεν μπόρεσαν να διαφύγουν με τρακτέρ, ούτε η οικογένεια Θεμιστοκλέους, ούτε άλλη μια οικογένεια που ήταν μαζί τους. «Ακολουθούν σκηνές αρχαίας τραγωδίας».

Από το καλοκαίρι του 1974, συνέχισε, φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2015 για να ενημερωθούν ότι τα οστά των ανθρώπων τους ταυτοποιήθηκαν. Οι κηδείες έγιναν με καθυστέρηση 41 χρόνων. «Ανάμεσα στους νεκρούς και ο μικρός Ανδρέας, μόλις έξι μηνών. Το μικρότερο θύμα της τουρκικής εισβολής. Μπροστά σε τέτοιες ιστορίες, τα λόγια δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο και να περιορίσουν την τραγωδία και την πίκρα που δικαιολογημένα βιώνουν όχι μόνο η οικογένεια Θεμιστοκλέους, αλλά όλες οι οικογένειες των αγνοουμένων μας και των θυμάτων της τουρκικής εισβολής».

Η κ. Αριστοτέλους συνεχάρη τον Δήμαρχο Γερίου, Νεόφυτο Παπαλαζάρου και το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία να αφιερώσουν το πάρκο στη μνήμη των έξι μελών της οικογένειας Θεμιστοκλέους. «Το δικό μας χρέος, δεν είναι άλλο παρά να διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις. Να διατηρήσουμε στη συλλογική μνήμη τους ανθρώπους και τους τόπους που χάσαμε και να διεκδικήσουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού». Κυρίως, κατέληξε, να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά άνθρωπος δεν θα βιώσει αυτά που βίωσε κι ακόμα βιώνει η οικογένεια Θεμιστοκλέους.

Πηγή: ΚΥΠΕ