Σαν σήμερα, 16 Φεβρουαρίου 1991 ο διεθνής Ρουμάνος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Ντάνουτ Λούπου συλλαμβάνεται ως επικεφαλής σπείρας διαρρηκτών.

ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΛΟΥΠΟΥ

Ο Ρουμάνος διεθνής μέσος, Ντάνουτ Λούπου, που ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει μεγάλη καριέρα στον Παναθηναϊκό αλλά σύντομα κατέληξε σαν σήμερα πριν από 31 χρόνια στης φυλακής τα σίδερα εξ αιτίας της παράνομης εξωγηπεδικής δράσης του

Ελάχιστοι αμφισβητούν τις ποδοσφαιρικές του δεξιότητες. Δυστυχώς όμως για τον ίδιο και τον Παναθηναϊκό που τον έφερε στην Ελλάδα για να κάνει καριέρα αυτές δεν περιορίζονταν μόνον εντός αγωνιστικών χώρων. Ούτε είχαν να κάνουν αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο. Και ήταν τέτοιες που εν τέλει τον οδήγησαν στον… Κορυδαλλό. Σαν σήμερα πριν από 31 χρόνια.

Ήταν 16 Φεβρουαρίου 1991, όταν ο Ντάνουτ Λούπου προφυλακίστηκε ως ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, αλλά και ύποπτος φυγής. Ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού βρέθηκε στης φυλακής τα σίδερα όπου έμεινε για δυόμισι μήνες. Μια είδηση  η οποία έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο πανελλήνιο καθώς δεν είχε περάσει καιρός από τότε που η αθηναϊκή ΠΑΕ είχε φέρει τον Ρουμάνο διεθνή μέσο στη χώρα μας με τη φιλοδοξία να αποτελέσει σύντομα το μεγάλο της αστέρι.

Ήρθε ως μπαλαδόρος στον Παναθηναϊκό αλλά αποδείχθηκε … μπουκαδόρος

Ένας μπαλαδόρος, όσο λίγοι, χαφ, όμως με μεγάλες αδυναμίες και λίαν …αμαρτωλός όπως δεν άργησε να διαπιστωθεί προς έκπληξη και αποτροπιασμό  των εργοδοτών του και πολλών άλλων. Αίτια όχι τα αγωνιστικά του πεπραγμένα αλλά η απάτη και κλεπτομανία που συνέθεταν το ρεπερτόριο του εκτός γηπέδων και φυσικά αποτέλεσαν ανυπέρβλητο εμπόδιο για να πραγματοποιήσει αυτό που υποσχόταν στο δημοφιλέστερο των σπορ το ταλέντο του στην μπάλα. Είχε έρθει στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1990 λίγο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας προοριζόμενος  στα 24 του χρόνια στον Παναθηναϊκό για αντικαταστάτης του μεγάλου Χουάν Ραμόν Ρότσα. Όμως  ουδέποτε προσαρμόστηκε στην ελληνική πραγματικότητα, με τραγική κατάληξη τη σύλληψή του με την κατηγορία ότι έκλεβε σπίτια! Και όχι μόνον. Στον Παναθηναϊκό είχαν ψυλλιαστεί ότι κάτι τρέχει με τον υψηλόσωμο Ρουμάνο καθώς είχαν παρατηρηθεί πολλές μικροκλοπές στα αποδυτήρια – έλειπαν ρολόγια, παπούτσια κλπ, την ώρα που ο Λούπου έβγαινε πάντα τελευταίος. Οι συμπαίκτες του φέρεται να του έστησαν και παγίδα με προσημειωμένα χαρτονομίσματα και ο… ποντικός τσίμπησε το δόλωμα. Δανειζόταν μεγάλα χρηματικά ποσά από τους συμπαίκτες του και δεν τα επέστρεφε. Ξεσπούσε στο αυτοκίνητο του, αφού προηγουμένως έβγαζε άναρθρες κραυγές όταν μάθαινε πως ήταν εκτός αποστολής, καίγοντας την μηχανή του. Φέρεται να … ξάφρισε μία πιστωτική κάρτα από το πορτοφόλι ενός συμπαίκτη του, ενώ είχε καταστρέψει ολοσχερώς το αυτοκίνητο του Γιάννη Καλλιτζάκη, μετά από ατύχημα, προξενώντας ζημιά 1.5 εκ. δρχ. Και στο ποδόσφαιρο όμως τα πράγματα δεν πήγαιναν διόλου καλά καθώς ο νεαρός Πάρης Γεωργακόπουλος τον είχε εκτοπίσει, δικαιωματικά, από τη βασική ενδεκάδα του «τριφυλλιού». Δύο μήνες πριν τη σύλληψη με την αποστολή του Παναθηναϊκού να έχει καταλύσει σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ενόψει αγώνα με τον Άρη υπάλληλος ενημέρωσε πως το μίνι μπαρ του δωματίου του Λούπου ήταν άδειο.

Τον αποκάλυψε ο Γιδόπουλος

Ουδείς φανταζόταν τι θα επακολουθούσε. Αυτό που έγινε στις 16 Φεβρουαρίου της επόμενης χρονιάς ξεπερνούσε ομολογουμένως κάθε…οδυνηρή φαντασία. Εκείνη τη μέρα ο Ρουμάνος συνελήφθη από την αστυνομία με την κατηγορία του επικεφαλής σπείρας  συμπατριωτών που έκανε διαρρήξεις σε σπίτια, με σκοπό να κλέψει γούνες και χρυσαφικά. Στο σπίτι  που διέμενε στην Αγία Παρασκευή βρέθηκαν μετά από έρευνα της αστυνομίας πάμπολλα κλοπιμαία, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στον ανακριτή για σύσταση συμμορίας μαζί με τέσσερις Ρουμάνους και δύο Έλληνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ», η Αστυνομία έβγαλε οχτώ φορτηγά με κλεμμένα αντικείμενα από το σπίτι του Ρουμάνου, ενώ αυτός που έδωσε μαρτυρία για τη δράση του ήταν ο Στράτος Γιδόπουλος μιας και ο  Βαλκάνιος ποδοσφαιριστής σύχναζε στα νυχτερινά κέντρα ιδιοκτησίας του προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ  που είχε αντιληφθεί τι συμβαίνει.

Στο κελί… 33 στον Κορυδαλλό

Πέρασε τις επόμενες 10 εβδομάδες πίσω από τα κάγκελα στον Κορυδαλλό καθώς κρίθηκε επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Ο ίδιος πάντως δήλωνε ότι ήταν αθώος υποστηρίζοντας πως απλώς φιλοξενούσε τρεις συμπατριώτες του χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό για την παράνομη δράση τους, ενώ κατηγόρησε τη διοίκηση της αθηναϊκής ΠΑΕ ότι του την «έστησε» για να αποφύγει την καταβολή του ποσού του συμβολαίου του. Ήδη είχε προλάβει  να γίνει …σύνθημα στα ελληνικά γήπεδα. «Πού είναι ο κλέφτης;» αναρωτιόταν η εξέδρα ενώ επειτα από την απολογία του στον ανακριτή,  στον οποίο ισχυρίστηκε πως έδινε… άσυλο και στέγη στους συμπατριώτες του και δεν είχε σχέση με τις κατηγορίες, προφυλακίστηκε για ηθική αυτουργία.

Μετά την αποφυλάκιση του παρέμεινε στην Ελλάδα βρίσκοντας ποδοσφαιρικό καταφύγιο αρχικά στην Κόρινθο. Εκεί σε ένα ματς με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ,  εγκατέλειψε έξαλλος τον αγωνιστικό χώρο κυνηγώντας (!) έναν οπαδό που του έβρισε την… πολύ όμορφη σύζυγο του. Επόμενος επίσης σύντομος σταθμός όπου έκλεισε και την πολυτάραχη εν’ Ελλάδι καριέρα του ήταν ο ΟΦΗ. Επέστρεψε στην πατρίδα του  αγωνιζόμενος στις Ντιναμό και την Ραπίντ Βουκουρεστίου (με εξαίρεση τον 1,5 χρόνο στην Ιταλία και στην Μπρέσια) και επί πατρίου εδάφους έκανε αρκετά καλές εμφανίσεις, ιδίως με την φανέλα της δεύτερης με την οποία κέρδισε το νταμπλ το 1999, πριν κρεμάσει τα παπούτσια του το 1991 αγωνιζόμενος στο Ισραήλ (Χάποελ Χολόν).  Ασφαλώς το πέρασμα του από τη νοτιότερη άκρη των Βαλκανίων ήταν αλησμόνητο κύρια αν όχι αποκλειστικά και μόνον για τους λάθος λόγους. Όμως μη νομίσετε ότι απλά επρόκειτο για θύμα των …Ελλήνων. Υπάρχει και άλλο πειστήριο ενοχής του για ανάλογα, αν και ολομογουμένως πολύ λιγότερο σοβαρά αδικήματα πριν από εκείνα, τα πολύκροτα, στη χώρα μας.

Τον είχαν πιάσει πρώτοι οι  Σκωτσέζοι

Στις 26 Οκτωβρίου 1988 η Ντιναμό Βουκουρεστίου  αντιμετώπισε τη Νταντί Γιουνάιτεντ  στο «Ταναντάις Παρκ» για την πρώτη πράξη του 2ου γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.  Η ρουμανική ομάδα στον πάγκο της  οποία καθόταν τότε ο μεγάλος Μιρτσέα Λουτσέσκου επικράτησε 1-0 χάρη στο γκολ του αστέρα της Ντορίν Ματέουτς που αποτελούσε  τον ευσεβή πόθο του Παναθηναϊκού πριν καταλήξει, δυστυχώς όπως αποδείχθηκε σύντομα για τους ανθρώπους της αθηναϊκής ομάδας, στον Λούπου. Ο τελευταίος είχε κλέψει μία σοκολάτα και μία βούρτσα και οι Σκωτσέζοι τον…γράπωσαν με τον Λουτσέσκου  να κάνει τα πάντα για να αφεθεί ελεύθερος ο άσος της Ντιναμό καθώς περίμεναν τον Ρουμάνο διεθνή μεγάλα μπλεξίματα την πατρίδα του από το καθεστώς Τσαουσέσκου.

 

 «Έμαθα ότι συνελήφθη. Είχε πάει να κάνει ψώνια, αλλά έβαλε μια σοκολάτα και μια βούρτσα στην τσέπη του. Εκείνη την εποχή ο πρόεδρος της Νταντί Γιουνάιτεντ, ήταν επικεφαλής και στην Αστυνομία της πόλης. Ήξεραν πως όσοι έρχονταν από την Ανατολική Ευρώπη δεν μπορούσαν να αντισταθούν στους πειρασμούς και έκαναν ηλιθιότητες. Έτσι, μας παρακολουθούσαν» είχε δηλώσει πριν από λίγα χρόνια ο πατέρας του Ραζβάν Λουτσέσκου για να προσθέσει: «Ο Λούπου πήρε μια βούρτσα και μια σοκολάτα και δεν πλήρωσε. Οι υπόλοιποι πλήρωσαν, ο Λούπου όχι. Τον συνέλαβαν αμέσως και τον οδήγησαν στο κρατητήριο.Τα κελιά ήταν στο ισόγειο και το αστυνομικό τμήμα στον πρώτο όροφο. Πήγα γρήγορα εκεί και τους εξήγησα πως είμαι ο προπονητής. Ο Λούπου είχε δώσει αποτυπώματα και φωτογραφήθηκε λες και ήταν εγκληματίας. Όταν συναντηθήκαμε βάλαμε και οι δύο τα κλάματα. Όλη αυτή η διαδικασία διήρκεσε πέντε ώρες.Προσπαθούσα να εξηγήσω στον εισαγγελέα τι θα σήμαινε εκείνη την εποχή για τον Λούπου να γυρίσει στην πατρίδα του έχοντας διαπράξει κλοπή. Με το που επιστρέφαμε το καθεστώς θα τον είχε συλλάβει. Ήταν τότε 21-22 ετών και ήθελε να μιλήσει με την πρεσβεία. Του είπα να κάνει υπομονή. Έφτασα στο σημείο να τους απειλήσω πως εάν δεν τον αφήσουν θα κάναμε το ίδιο στη ρεβάνς με τους ποδοσφαιριστές τους».

 

Τι «θυμάται» από την Ελλάδα

Ας δούμε όμως  τις αναμνήσεις του ίδιου από την ελληνική του … οδύσσεια όπως τη διηγήθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή της Gazeta Sporturilor με τίτλο «Prietenii lui Ovidiu» . «Αφού έφυγα από τον Παναθηναϊκό έφτασα στην Κόρινθο, η οποία ήταν και αυτή ομάδα του Βαρδινογιάννη, στη συνέχεια στον ΟΦΗ, στην ομάδα του αδελφού του. Εκεί είχα έναν αγώνα κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης που ήθελε να μου δώσει 2,5 εκατομμύρια, αλλά δεν με άφησαν. Γι ‘αυτό έφυγα από την Ελλάδα και ήρθα στη Ρουμανία» είπε για να προσθέσει:  «Η Ατλέτικο είχε κάνει την προσφορά στον ΟΦΗ και δεν με άφησαν … Ο Βαρδινογιάννης ήταν πικρόχολος άνθρωπος. Το 1990, όταν έφυγα από την Ελλάδα, τον συνάντησα! Του έδωσα γροθιά, ναι… τον γρονθοκόπησα, δεν έχει σημασία τώρα. Αν λέω αλήθεια; Πώς μπορώ να κάνω το άσπρο, μαύρο; Δεν μου αρέσει να λέω ψέματα για να ευχαριστήσω κάποιον».

 

Και το εντυπωσιακό φινάλε των ισχυρισμών του: «Ναι, με είχαν συλλάβει στην Ελλάδα. Οταν συνέβη αυτό ήμουν στο περίπτερο για να πάρω τσιγάρα. Επειτα από 52 ημέρες περιπέτειας βρέθηκα στη φυλακή. Ο δικηγόρος με παράτησε, μου έδωσε τα λεφτά μου πίσω και είπε πως ήθελε να ζήσει ήρεμος, χωρίς προβλήματα. Ο Βαρδινογιάννης, εκείνα τα χρόνια, έκανε στην Ελλάδα αυτό που ήθελε, όπως ο Τσαουσέσκου στη Ρουμανία. Στη φυλακή πήρα μια χούφτα χάπια, προσπάθησα να δηλητηριαστώ! Δεν είναι ψέματα. Ήθελα να δηλητηριαστώ και βρέθηκα στο νοσοκομείο για μια εβδομάδα. Ο Βαρδινογιάννης φοβήθηκε με αυτά που έκανα. Ένας δικηγόρος μου έστειλε στη φυλακή να υπογράψω ένα λευκό χαρτί. Δεν ήθελα να υπογράψω, η γυναίκα μου με έπεισε. Τελικά το έκανα και αφέθηκα ελεύθερος. Αυτό το χαρτί ανέφερε πως εγκατέλειπα όλες τις οικονομικές απαιτήσεις που είχα. Είχα άλλα 3 χρόνια συμβολαίου. Όλα έγιναν για να σταματήσουν να μου δίνουν τα χρήματα. Θεωρήθηκα επικεφαλής της ρουμανικής μαφίας στην Ελλάδα»! Άλλα λόγια για να δικαιολογούμαστε….