Σχεδόν 30 χρόνια στους πάγκους με θητεία σε ομάδες όπως οι Αθλέτικ Μπιλμπάο, Εϊμπάρ, Βαγιαδολίδ, Οσασούνα, Λεβάντε, Αλαβές και Σεβίλλη, ο 62χρονος Βάσκος τεχνικός, Λουίς Μεντιλίμπαρ, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση τεχνικού.

Ανεξάρτητα από την καριέρα του σε ισπανικούς συλλόγους, όπου πανηγύρισε την κατάκτηση του Europa League με την Σεβίλλη (2023), πρόκειται για μια «εκρηκτική» προσωπικότητα, που ακολουθεί το «δόγμα» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. «Η απλότητα είναι η απόλυτη επιτήδευση».

Ο Μεντιλίμπαρ, ο οποίος απασχόλησε τον Ολυμπιακό και στο παρελθόν είναι το ίδιο ευθύς στα αποδυτήρια με τους παίκτες του, όσο και στη συνέντευξη Τύπου.

Τον χαρακτηρίζουν αντι-μοντέρνο προπονητή, ο οποίος λέει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο δίχως διπλωματικούς ελιγμούς. Δεν δηλώνει θιασώτης του VAR, χαρακτηρίζοντας το ως «τσίρκο» ενώ απεχθάνεται το «θέατρο» στον αγωνιστικό χώρο.

«Είμαστε ένα σωρό ‘απατεώνες’ στη La Liga. Αν αν μας ακουμπήσει κάποιος κάνουμε λες και σκοτωθήκαμε», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο Μεντιλίμπαρ δεν έχει iPad, ενώ δεν δείχνει να νοιάζεται ιδιαίτερα για την στατιστική. Θεωρεί πως τα περισσότερα προπονητικά κέντρα μοιάζουν με αεροδρόμια όπου υπάρχουν παντού κώνοι και βέλη με τους προπονητές να μην μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Από το 1994 όπου ξεκίνησετην καριέρα του στην CD Αράτια μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία σεζόν όπου δεν δούλεψε. Μάλιστα στις 14 από τις 30 εξ αυτών εργάστηκε σε συλλόγους της μεγάλης κατηγορίας της Ισπανίας.

Ανέλαβε την Σεβίλλη τον Μάρτιο του 2023, όταν οι Ανδαλουσιάνοι παρέπαιαν. «Θα το διορθώσουμε», διεμήνυσε στην διοίκηση της ομάδας με το άγχος του υποβιβασμού να πλανάται πάνω από τα κεφάλια τους. Δεν είχε καμία ιδιαίτερη απαίτηση, ούτε έθεσε όρους για να υπογράψει. Το συμβόλαιο του είχε ισχύ για τρεις με αποκλειστικό στόχο να σώσει την Σεβίλλη και τα κατάφερε.

Ο σύλλογος βρισκόταν σε κρίση. Απέλυσε τον Λοπετέγκι και επαναπροσέλαβε τον Χόρχε Σαμπάολι. Τα πράγματα έγιναν όμως ακόμη χειρότερα. Η Σεβίλλη έφερε εν τέλει έναν προπονητή που ήξερε τι ήθελε.

«Το θέμα είναι να απλοποιείς τα πράματα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μεντιλίμπαρ, ο οποίος μεσούσης της περιόδου, μετά από σχεδόν ένα χρόνο αναλαμβάνει μια ακόμη επίκινδυνη αποστολή με τον Ολυμπιακό.

Ο πολύπειρος προπονητής δεν ήταν πάντα πετυχημένος. Όταν απολύθηκε από την Βαγιαδολίδ, η ισπανική ομάδα υποβιβάστηκε. Το ίδιο συνέβη με την Εϊμπαρ το 2021 στην οποία παρέμεινε για σχεδόν έξι χρόνια και αφού το 2018 την οδήγησε στην 9η θέση, ενώ δεν μπόρεσε να κρατήσει στα «μεγάλα σαλόνια» του ισπανικού ποδοσφαίρου την Αλαβές κάτι που τον «στοιχειώνει».

Στην καριέρα του, όμως κατάφερνε πάντα να πάρει το κάτι παραπάνω από τους ποδοσφαιριστές του.

Ως προπονητής της Εϊμπάρ συνήθιζε να λέει: «Είμαστε η ευκολότερη ομάδα για να μας αναλύσουν. Δεν κάνουμε κάτι τρελό. Επιμένουμε σε αυτό που κάνουμε καλά. Να κερδίζουμε την μπάλα, να παίζουμε από τα άκρα και να σουτάρουμε. Όλες οι ομάδες και τα media ξέρουν τι κάνουμε».

Είχε απορρίψει προτάσεις από ομάδες της B΄ Ισπανίας και τον Ολυμπιακό προτού αναλάβει την Σεβίλλη πριν από περίπου έναν χρόνο.

«Το θέμα είναι να μην κάνουμε τρομερά λάθη σε συγκεκριμένα σημεία του αγωνιστικού χώρου», είχε πει για τους Ανδαλουσιάνους με τους οποίους έλυσε τη συνεργασία του, τον περασμένο Οκτώβριο, έχοντας απολογισμό μόλις 2 νικών σε 8 αγωνιστικές.