Το σκεπτικό πίσω από τα δυο μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την πάταξη της βίας στους αγωνιστικούς χώρους, επεξήγησε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, ο οποίος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι για να λάβει το Υπουργικό απόφαση για κεκλεισμένων των θυρών αγώνες, θα είναι η έσχατη επιλογή και θα γίνεται κάτω από εξαιρετικές συνθήκες.
Σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, o κ. Αντωνίου, κληθείς να σχολιάσει το μέτρο για τη λήψη απόφασης από το Υπουργικό για κλείσιμο το γηπέδων, ανέφερε ότι, «είναι το έσχατο μέτρο αυτό και δεν είναι κάτι που θα γίνεται αυτοματοποιημένα, θα γίνεται κάτω από εξαιρετικές συνθήκες. Η αρμόδια αρχή για τους αγώνες είναι η ΚΟΠ και ο Υπουργός ζήτησε από την Ομοσπονδία να αναλάβει τα του οίκου της. Δεν ήθελε το κράτος να παρέμβει και δεν θέλουμε να παρεμβαίνει. Όμως είχαμε πει ότι σε πολιτικό επίπεδο ότι υπήρχε η αποφασιστικότητα για να βάλουμε τέλος σε αυτή την προσπάθεια και σε αυτή την κατάσταση. Αυτό ήταν το γενικό πλαίσιο που έθεσε ο υπουργός στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ».
Συνεχίζοντας, ο κ. Αντωνίου υπέδειξε ότι «είναι ακραίο μέτρο η διεξαγωγή αγώνων χωρίς φιλάθλους και δεν το ζήτησε αυτό ο υπουργός. Αυτό είναι ένα μέτρο έκτακτο και προσωρινό. Ο υπουργός τους είπε ότι πρέπει να βρούμε λύσεις σε αυτό το πρόβλημα και να δουν πως να αντιμετωπιστεί. Ο υπουργός αποχώρησε και η ΚΟΠ ανακοίνωσε τις αποφάσεις της».
Αυτό που έκανε ξεκάθαρο επίσης ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι πως, «η προσπάθεια που γίνεται είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του κόσμου, από εκεί και πέρα μπορεί να συζητούμε για πολλές ώρες για το τι θα μπορούσε να αποφασιστεί και τι όχι. Αυτή ήταν η προσπάθεια και εκεί κινείται όλη η πρωτοβουλία , ακούσαμε τις αποφάσεις της ΚΟΠ και η Κυβέρνηση θεωρεί ότι τα μέτρα είναι μεν προς την ορθή κατεύθυνση, θεωρεί όμως ότι χρειάζεται να υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις ούτως ώστε επιτέλους να αμβλύνουμε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα».
Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, «θέλει να δει μια ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου και από την εξίσωση, δεν αφαιρούμε τον παράγοντα που λέγεται Κυβέρνηση. Οι παράγοντες, είναι τα σωματεία, οι σύνδεσμοι φιλάθλων, η ΚΟΠ, η Αστυνομία και είναι και το κράτος. Συνεπώς πρέπει όλοι μαζί να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Από αυτή την εξίσωση εμείς θεωρούμε ότι αυτό που έλειπε από τις αποφάσεις της ΚΟΠ είναι η διασύνδεση των συνδέσμων φιλάθλων με τα σωματεία και κατ επέκταση οι εταιρείες ποδοσφαίρου. Αυτό το ζήτημα όλοι ξέρουμε ότι βρίσκεται στον πυρήνα του προβλήματος και γι’ αυτό θέλαμε να υπάρξουν πρακτικές παρεμβάσεις και προς αυτή την κατεύθυνση».
Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης
Την ίδια ώρα, από την πλευρά τους ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ εξέφρασαν έντονη διαφωνία με τη χθεσινή απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριου Χαρτσιώτη, για να προωθήσει νομοσχέδιο για την ανάληψη από το υπουργικό Συμβούλιο της εξουσίας να αποφασίζει τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς φιλάθλους.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση με μεταβίβαση «δρακόντειων αρμοδιοτήτων» στο Υπουργικό.
Εκφράζοντας, επίσης, διαφωνία, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι η ανάληψη αυτής της αρμοδιότητας από το Υπουργικό παραπέμπει σε «άλλες εποχές».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Γιώργος Γεωργίου χαρακτήρισε την ανάληψη, από το Υπουργικό της αρμοδιότητας διεξαγωγής αγώνων χωρίς φιλάθλους, «αδόκιμη και προβληματική».