Είχαν 16 ολόκληρα χρόνια να τα… πουν στο Κύπελλο οι “αιώνιοι”, δικαίως υπήρχε αυτή η αναμονή για το ντέρμπι της Λεωφόρου, στο οποίο οι επιλογές των δύο προπονητών και κυρίως του Κάρλος Καρβαλιάλ, μας εξέπληξαν περισσότερο από το ίδιο το ματς στην μεταξύ τους ισοπαλία.

Προφανώς ο Πορτογάλος, αλλά και ο Φατίχ Τερίμ, βασίζονται στην καθημερινή εικόνα των ποδοσφαιριστών τους και αποφασίζουν με εξειδικευμένα κριτήρια, ωστόσο μας το έκαναν σαφές, δεν πρόκειται να ακολουθήσουν την… λαϊκή λογική, αλλά το πλάνο που οι ίδιοι ορίζουν και κάθε φορά μπορεί να αλλάζει αν το απαιτούν οι συνθήκες, ο αντίπαλος, το πρόγραμμα.

Οι γενναίες αποφάσεις του Καρβαλιάλ

Κι αν ο Παναθηναϊκός προερχόταν από δύο νίκες και η πίεση είχε να κάνει μόνο με τον αγώνα, ο Ολυμπιακός σήκωνε πολύ μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες του. Απώλειες βαθμών, ήττες, αμφισβήτηση, σκληρή κριτική και φυσικά εσωστρέφεια, συνέθεταν την ερυθρόλευκη ψυχοσύνθεση.

Όταν ψάχνεις… restart, ένα μεγάλο ματς μπορεί όντως να αποτελέσει εφαλτήριο ανάκαμψης. Αν όμως το χάσεις, θα βρεθείς στον πάτο της θάλασσας και τη δεδομένη στιγμή στον Πειραιά προσπαθούν να… δαμάσουν τα κύματα. Ο Καρβαλιάλ πήρε γενναίες αποφάσεις, ακολούθησε την στρατηγική του, έκανε αυτό που δημόσια έχει υποσχεθεί. Έριξε στη μάχη αυτούς που θεωρούσε έτοιμους, αυτούς που του είχαν δείξει ότι μπορούν. Δικαιώθηκε.

Εξαιρετική τακτική για 45 λεπτά, αποδιοργάνωσε τον Παναθηναϊκό, είχε τον απόλυτο έλεγχο, μηδενικοί κίνδυνοι ανασταλτικά και βρήκε το γκολ σε ένα καθοριστικό σημείο. Ένας Αλεξανδρόπουλος με μάτι που… γυάλιζε, ένας σωστός τακτικά Καρβάλιο σε ρόλο που θεωρητικά δεν του ταιριάζει, ένας Ρίτσαρντς που κάλυψε την αριστερή πλευρά πολύ… τίμια και στη μέση ο κορυφαίος όλων Έσε, να είναι πρώτος και σε σκέψη και σε δράση.

Τράβηξε… άσους ο Τερίμ

Το ημίχρονο έδωσε την ευκαιρία στον Τερίμ να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Τη στιγμή που η παρτίδα έμοιαζε χαμένη -ο Αϊτόρ δεν προσέφερε το παραμικρό από τα δεξιά παίζοντας με ανάποδο πόδι- ο Τούρκος τεχνικός, έριξε στη μάχη τον Βέρμπιτς, ο οποίος μαζί με τον Μαντσίνι που είχε μπει νωρίτερα αντί του τραυματία Τζούρισιτς, επιχείρησαν από τις πτέρυγες, “μεγάλωσαν” το γήπεδο, έδωσαν πλάτος.

Η μετατόπιση του Κώτσιρα (πρώτη φορά σε αυτή τη θέση) στα χαφ, έδωσε ισορροπία στις γραμμές και δεν ήταν μόνο αυτό, μπήκε στο ματς και ο Σπόραρ, τη στιγμή που η ερυθρόλευκη άμυνα έπρεπε να δώσει βοήθειες στα άκρα, ο Σλοβένος αποτελούσε έναν ακόμη… μπελά στον άξονα, μαζί με τον πάντα επιδραστικό Ιωαννίδη σε ρόλο κυρίως δημιουργού. Αυτός ήταν που σκόραρε (πρώτο γκολ κόντρα στον Ολυμπιακό), αυτός έχασε και την μεγαλύτερη ευκαιρία να το γυρίσει εντελώς τούμπα το ντέρμπι.

Στατικές φάσεις, η ερυθρόλευκη… πληγή

Τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός κέρδισε μέτρα στο γήπεδο, οι ερυθρόλευκοι δεν πήραν τίποτα από Ποντένσε και Καμαρά. Ο Πορτογάλος κι ενώ είχε ευκαιρίες να παίξει ένας εναντίον ενός και να… εμβολίσει από αριστερά, δεν… εμφανίστηκε στο ματς, ήταν πολύ μακριά από αυτά που αποδεδειγμένα μπορεί να δώσει.

Με λίγη περισσότερη διάθεση ο Καμαρά, αλλά δίχως ουσία, δίχως ηρεμία και με μια λάθος μεταβίβαση, η οποία θα μπορούσε να στοιχίσει στην ομάδα του. Μόνο ο Φορτούνης έφερε -ως συνήθως- το κάτι διαφορετικό, κράτησε μπάλες, άνοιξε διαδρόμους, απείλησε, τον κατάλαβε η άμυνα του Παναθηναϊκού.

Πέραν των προσώπων, το 3ο συνεχόμενο γκολ από στατική φάση, από κόρνερ συγκεκριμένα, δεν μπορεί να παρά να μεγαλώσει τον προβληματισμό για την ανασταλτική λειτουργία του Ολυμπιακού. Δεν γίνεται στο κορυφαίο επίπεδο, να σηκώνονται ανενόχλητοι οι αντίπαλοι και να κερδίζουν τις κεφαλιές.

Να συμβεί μία φορά, άντε δύο, εδώ τείνει να γίνει συνήθεια. Πλέον στο ποδόσφαιρο από στατικές φάσεις σημειώνονται τα περισσότερα γκολ, ουδείς αδύναμος σε αυτό τον τομέα μπορεί να τρέφει ελπίδες για να πετύχει.

Πριν τη ρεβάνς νέα τεστ αντοχής για τους “αιώνιους”

Το τελικό 1-1 κρίνεται δίκαιο με όσα κατέθεσαν οι δύο ομάδες στον αγωνιστικό χώρο, θα λύσουν οριστικά τις διαφορές τους σε λιγότερο από μία εβδομάδα στο Γ. Καραϊσκάκης, με τον νικητή να παίρνει εισιτήριο για τους “8” για να συναντήσει Ατρόμητο ή Λάρισα.

Προηγουμένως ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να δώσει νέο υψηλού κινδύνου αγώνα, στην OPAP Arena κόντρα στην ΑΕΚ. Βαρύ το πρόγραμμα και ο Τερίμ ψάχνει να βρει το στιλ που ταιριάζει στην ομάδα του. Εμπεριέχει κινδύνους η συνεχής διαφοροποίηση των πλάνων, αλλά μια αλλαγή προπονητή μεσούσης της σεζόν τα έχει αυτά.

Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός θα κληθεί να φύγει νικητής από την Καισαριανή και να βρει ηρεμία. Ναι, δεν είναι κανένα… θηρίο η Κηφισιά, αλλά οι ερυθρόλευκοι στερούνται σταθερότητας.