Κορυφαίοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναζητούν τρόπους για να εμποδίσουν τον πόλεμο στη Γάζα να εξαπλωθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή, αλλά τρεις μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, οι αιματοχυσίες συνεχίζονται, τονίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Ισραηλινά αεροσκάφη πυροβόλησαν εναντίον Παλαιστίνιων μαχητών που είχαν επιτεθεί σε στρατεύματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Κυριακή, δήλωσε ο στρατός, και Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Ένας Ισραηλινός αξιωματικός της συνοριακής αστυνομίας σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους χτυπήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη, δήλωσαν ο στρατός και η αστυνομία.

Η Δυτική Όχθη είχε ήδη δει τα υψηλότερα επίπεδα αναταραχής εδώ και δεκαετίες κατά τη διάρκεια των 18 μηνών πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από την μαχητική οργάνωση Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα. Οι αντιπαραθέσεις στη Δυτική Όχθη έχουν αυξηθεί απότομα από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεση αντιποίνων τους στη Γάζα, καταστρέφοντας τον παλαιστινιακό θύλακα καθώς προσπαθούν να εξαφανίσουν τη Χαμάς.

Στη Δυτική Όχθη, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους τις τελευταίες εβδομάδες και οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε χιλιάδες συλλήψεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, βρίσκονταν σε ταξίδια στην περιοχή για να προσπαθήσουν να καταστείλουν τη διάχυση του πολέμου στον Λίβανο, τη Δυτική Όχθη και τις ναυτιλιακές λωρίδες της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο Μπλίνκεν βρέθηκε στην Ιορδανία την Κυριακή, μετά από στάσεις σε Τουρκία και Ελλάδα, ενώ ο Μπορέλ ήταν σε ταξίδι στον Λίβανο. Και οι δύο είπαν ότι προτεραιότητά τους ήταν να καταστείλουν τη διάχυση του πολέμου στη Γάζα.

«Eστιάζουμε στο να αποτρέψουμε την εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης», είπε ο Μπλίνκεν, ο οποίος θα ταξιδέψει επίσης στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του τέταρτου ταξιδιού του στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, έδωσε συνοπτική παρουσίαση της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του το Σάββατο, λέγοντας ότι ολοκλήρωσαν την εξάρθρωση του «στρατιωτικού πλαισίου» της Χαμάς στη βόρεια Γάζα και σκότωσαν περίπου 8.000 μαχητές στην περιοχή αυτή.

«Είμαστε πλέον επικεντρωμένοι στην εξάρθρωση της Χαμάς στο κέντρο και νότια της λωρίδας στη Γάζα», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση.

«Οι μάχες θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του 2024. Λειτουργούμε σύμφωνα με ένα σχέδιο για την επίτευξη των στόχων του πολέμου, για τη διάλυση της Χαμάς στο βορρά και το νότο», είπε ο Χαγκάρι.

Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ σκότωσε 1.200 ανθρώπους και 240 κρατήθηκαν όμηροι, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Περισσότεροι από 100 όμηροι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς.

Η αντεπίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 22.722 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει διεθνή πίεση για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Τα στοιχεία για τα θύματα, από το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης αναφέρουν ότι το 70% των νεκρών στη Γάζα είναι γυναίκες και άτομα κάτω των 18 ετών.

Οι μάχες έχουν εκτοπίσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων του θύλακα, με πολλά σπίτια και αστικές υποδομές να έχουν μείνει ερειπωμένα εν μέσω έντονων ελλείψεων σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Πηγή: Reuters