Με μέτρα, για τους Τουρκοκυπρίους, που περιλαμβάνουν παραχώρηση υπηκοοτήτων σε παιδιά μεικτών γάμων Τουρκοκυπρίων με ξένους, επιχειρεί να στρώσει τον δρόμο της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από τρεις χιλιάδες αιτήσεις παιδιών μεικτών γάμων που εκκρεμούν, ενώ η κάθε υπόθεση αναμένεται να εξεταστεί ξεχωριστά.

Τα μέτρα, για αρκετά από τα οποία όπως πληροφορούμαστε έχει γίνει προεργασία, περιλαμβάνουν επίσης επιτάχυνση των ελέγχων στα οδοφράγματα για εργαζόμενους και μαθητές αλλά και ενίσχυση κάποιων Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη με προσωπικό που μιλά την Τουρκική.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ, η υιοθέτηση μέτρων.

Όπως αναφέρει το κόμμα σε επιστολή προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, «ο τέταρτος άξονας (εισηγήσεων) είναι η μονομερής υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς τους Τουρκοκύπριους για τα οποία έχετε ήδη τοποθετηθεί, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει».

Τη διαφωνία του με τα μέτρα εκφράζει το ΕΛΑΜ.

«Το ΕΛΑΜ ήταν το μόνο κόμμα που στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ήταν σφόδρα αντίθετο με τη λήψη μονομερών μέτρων στήριξης των Τ/κ, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο που προσφέρουν είναι την αναβάθμιση των κατοχικών αρχών και δεν βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού», αναφέρει.

Τη θέση της για τους μεικτούς γάμους, έσπευσε να γνωστοποιήσει η ΕΔΕΚ.

Όπως αναφέρει, «τα παιδιά μεικτών γάμων Τούρκων εποίκων και Τουρκοκυπρίων αποτελούν προϊόν παρανομίας, που ξεκίνησε με την τουρκική εισβολή και υλοποιήθηκε με τη συνεχιζόμενη κατοχή. Το προϊόν παρανομίας και εγκλήματος πολέμου, δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί».

Στη λίστα με τα υπό επεξεργασία μέτρα, περιλαμβάνονται κι άλλες ενέργειες, που αφορούν στην παιδεία, της υγεία και την κοινωνική πολιτική.

Δεν αποκλείεται βεβαίως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις των μέτρων αυτών μέχρι την ανακοίνωσή τους.

Δεν σχολιάζει επί υποθετικών σεναρίων, λέει ο ΠτΔ

Την ίδια ώρα, δεν σχολιάζει επί υποθετικών σεναρίων όσον αφορά στα μέτρα για τους Τουρκοκυπρίους είπε την Τέταρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας ότι θα σχολιάσει μετά την εξαγγελία τους που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, προσερχόμενος στην εκδήλωση για τα Εθνικά Βραβεία Αθλητισμού, για το αν ισχύει ότι στα μέτρα για τους Τουρκοκυπρίους περιλαμβάνεται η παραχώρηση υπηκοοτήτων σε παιδιά μεικτών γάμων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε, «να αναμένετε την ανακοίνωση των μέτρων που θα γίνει τις επόμενες ημέρες και ακολούθως να σχολιάσω».

Σε σχόλιο για σχετικές δηλώσεις κομμάτων, σημείωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάζει επί υποθετικών σεναρίων.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σημείωσε ότι αναμένεται να εξαγγελθούν πριν τη κάθοδο στο νησί της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με κοινή συνάντηση του ιδίου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση για κοινή συνάντηση. «Γνωρίζω όμως ότι η κ. Ολγκίν, ετοιμάζει ένα πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχει πολλές επαφές, φυσικά και με τους δύο ηγέτες, αλλά και με την κοινωνία των πολιτών, και αναμένουμε να την υποδεχθούμε», είπε τέλος.