Όταν στις 15 Αυγούστου ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι κατέβαζε τα ρολά και σε ένα μεγάλο βαθμό έπαιζε μόνος του την Μαρσέιγ, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στους ομίλους μετά από επτά χρόνια, βάζοντας παράλληλα στα ταμεία του περί τα 10 εκατ. ευρώ, κανείς δεν περίμενε ότι τέσσερις μήνες μετά, όχι μόνο θα ήταν το αρνητικό πρόσωπο των ημερών στον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά θα σήκωνε κι ολόκληρη φημολογία σχετικά με το τι έχει συμβεί.

Το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο και μάλιστα είναι τόσο τραγελαφικά, τη στιγμή που στα προηγούμενα 2,5 χρόνια του στους Πράσινους είναι ζήτημα να είχε κάνει ένα τέτοιο λάθος. Ανάλογου βεληνεκούς με αυτά που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, σίγουρα όχι.

Είναι, δε, τόσο συχνό το φαινόμενο και τόσο αλλεπάλληλες οι γκέλες του Ιταλού πορτιέρο, που αγγίζουν τα όρια του ανεξήγητου. Και στην Ελλαδα που είναι εύκολα τα καφενειακά συμπεράσματα, όλοι ψάχνουν φαντάσματα. Το χειρότερο απ’ όλα όμως είναι πως ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει αυτή τη στιγμή να χάσει ολόκληρη τη σεζόν και τους στόχους του, απλά και μόνο γιατί κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει στο κεφάλι του Μπρινιόλι.

Οι απαιτήσεις του για νέο συμβόλαιό και η προσφορά του Παναθηναϊκού

Όταν ο Μπρινιόλι έφτασε στον Παναθηναϊκό τον Αύγουστο του 2021, το συμβόλαιο που υπέγραψε ήταν για τρία χρόνια, με συνολικές απολαβές που έφταναν στο 1 εκατ. ευρώ. Το ποσό που προβλέπεται να λάβει για τον τρίτο φετινό του χρόνου φτάνει στις 350 χιλ. Θα μπορούσε δηλαδή να ισχυριστεί κανείς πως ήταν μία… ποδοσφαιρική “κλοπή”, αν αναλογιστεί κανείς την προσφορά του, τη σοβαρότητα που έβγαζε, τα ελάχιστα λάθη που έκανε, την ικανότητά του με τα πόδια, το κρύο αίμα που έδειχνε σταθερά. Μεταξύ άλλων και την εμφάνισή του στον τελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, που χάρισε το τρόπαιο στο Τριφύλλι. Αποτελούσε πάντα μία σταθερά για την ομάδα του, εξ ου και πέρυσι αναδείχθηκε στον κορυφαίο τερματοφύλακα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι μετά το ματς στη Λαμία στις 4 Νοεμβρίου, πριν ακόμα δηλαδή κάνει την πρώτη γκέλα στη Γαλλία με την Ρεν, υπήρξε δημοσιογράφος που τον ρώτησε on camera, αν πιστεύει ότι μπορεί να κληθεί στην εθνική Ιταλίας! Και μπορεί η ερώτηση να ήταν άκρως υπερβολική, αλλά δείχνει και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τον 32χρονο γκολκίπερ. Πού βρισκόταν η κατάσταση τότε και πού βρίσκεται σήμερα…

Πάμε τώρα να περάσουμε και στο… ζουμί. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή ο Παναθηναϊκός είχε μείνει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ από την Μπράγκα και πριν ακόμα ξεκινήσουν οι ευρωπαϊκοί όμιλοι, ο Παναθηναϊκός κάλεσε τον ατζέντη του Μπρινιόλι για να αρχίσουν οι συζητήσεις για το συμβόλαιό του, το οποίο έληγε το καλοκαίρι του 2024. Οι Πράσινοι ήθελαν να τελειώσει νωρίς το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως είχαν κάνει νωρίτερα και με άλλους παίκτες, όπως με τους Αϊτόρ και Μάγκνουσον, οι οποίοι μάλιστα είχαν ανανεώσει όντες τραυματίες, ώστε να βγάλουν και κάθε πιθανότητα δεύτερης σκέψης από το μυαλό του Ιταλού για μετακίνηση σε άλλη ομάδα.

Οι άνθρωποι του Τριφυλλιού λοιπόν πάγωσαν όταν άκουσαν τις απαιτήσεις που προέβαλε ο ατζέντης του Ιταλού γκολκίπερ. Ποιες ήταν αυτές; Στο 1 εκατ. ευρώ ετησίως! Αυτά αξίωσε η πλευρά του Μπρινιόλι. Ζητούσε δηλαδή τριπλασιασμό των αποδοχών του. Ή αν θέλετε, όσα θα εισέπραττε για μία τριετία από τον Παναθηναϊκό, να τα πάρει σε έναν χρόνο. Ήξερε βεβαίως ο παίκτης ότι ο Παναθηναϊκός καιγόταν να τον ανανεώσει, φυσικά γνώριζε την εκτίμηση που υπάρχει στο πρόσωπό του, ότι είχε γίνει πια σύνθημα στα χείλη του κόσμου, πράγμα που πολύ δύσκολα μπορεί να το βρει κάποιος σε παίκτη των Πρασίνων, με εξαίρεση τον Ιωαννίδη. Για κακή τύχη του Τριφυλλιού όμως, ολες οι επόμενες συζητήσεις που έγιναν έβρισκαν σε τοίχο.

Η πρόταση του Παναθηναϊκού άλλωστε ήταν πάνω από 750 ετησίως, το οποίο σημαίνει πως έφτανε σε έναν υπερδιπλασιασμό των αποδοχών του και με μπόνους επίτευξης στόχων που προσέγγιζαν τα νούμερα που ζητούσε ο Ιταλός γκολκίπερ. Οι απαντήσεις όμως που εισέπραττε ήταν όλες αρνητικές. Ο Μπρινιόλι από την πλευρά του πίστευε ότι είναι το τελευταίο μεγάλο συμβόλαιό του και πίεζε για να πάρει τα χρήματα που ήθελε. Φυσικά ήταν απόλυτο δικαιώματά του. Έτσι αξιολογούσε τον εαυτό του κι έτσι έπραξε. Με την κατάσταση όμως να εξελίσσεται με τον τρόπο που όλοι ξέρουμε.

Τα απανωτά λάθη που κόστισαν

Το ένα λάθος λοιπόν έφερε το άλλο και ουσιαστικά ο Μπρινιόλι κρέμασε τον Παναθηναϊκό στη μάχη της Ευρώπης, αφού αν είχε καταφέρει να πάρει κάτι από εκείνο το ματς στη Γαλλία, τα πάντα θα ήταν διαφορετικά. Βέβαια δεν ήταν μόνο η Ευρώπη, αφού δύο εβδομάδες μετά έκανε και νέα χοντρή γκέλα στο παιχνίδι με τον Άρη, που έφερε το πρώτο γκολ των Κιτρίνων. Κάπως έτσι, και λόγω της ανασφάλειας που υπήρχε, ο Γιοβάνοβιτς επέλεξε ατυχώς τον Λοντίγκιν -όπως αποδείχθηκε-  για τον ”τελικό” με την Μακάμπι Χάιφα, με τον Ρώσο πορτιέρο να τον “κρεμάει” και αυτός, με το μεγάλο λάθος του στο 0-1.

Κι από εκεί που ο Παναθηναϊκός είχε δύο ισάξιους τερματοφύλακες και το κατά γενική ομολογία, καλύτερο δίδυμο γκολκίπερ στην Ελλάδα, κάτι που είχε πει δημόσια κι ο ίδιος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, πλέον,τον τελευταίο μήνα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει τους δύο χειρότερους βάσει απόδοσης! Φυσικά όχι στην πραγματική τους αξία, αλλά στο γεγονός ότι από αλλεπάλληλα λάθη τους σε τέσσερα -σχεδόν- διαδοχικά ματς με τη Ρεν, τον Άρη, την Μακάμπι Χάιφα και τον Ατρόμητο, τα λάθη των τερματοφυλάκων ήταν παιδικά, κόστισαν ακριβά κι έβαλαν την ομάδα τους σε μία δίνη, ανάλογη με αυτή που έζησε το 2004 ο σύλλογος με τον Αντώνη Νικοπολίδη…

Οι φήμες που δεν επιβεβαιώνονται και οι κρίσιμες αποφάσεις

Επειδή στην Ελλάδα βρισκόμαστε και ο κόσμος αρέσκεται σε φήμες και σενάρια, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι έχει βάση η φημολογία που έχει αναπτυχθεί για άλλες ελληνικές ομάδες  και τον Μπρινιόλι. Ωστόσο, με τα δεδομένα πλέον που έχουν διαμορφωθεί, κι εφόσον ο Ιταλός πήρε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη για να ανακτήσει ψυχολογία και τη φόρμα του, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Κι ενδεχομένως να πρέπει να αποφασίσει άμεσα για το τι θα κάνει μαζί του. Παράλληλα όμως θα πρέπει να αποφασίσει κι ο Ιταλός τι θα κάνει με τον Παναθηναϊκό. Γιατί τα λάθη είναι τόσα πολλά και τόσο μαζεμένα, που τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την φετινή χρονιά, την καρδάρα με το γάλα που ο ίδιος είχε μαζέψει, την κλώτσησε και την έχυσε.

Εν ολίγοις, ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάρει μία άμεση απάντηση από τον έμπειρο πορτιέρο, αν αποδέχεται δηλαδή την όποια πρόταση του έχει καταθέσει ο Παναθηναϊκός ή θα πορευτεί χωρίς αυτόν στη συνέχεια.